Δευτέρα
17 Ιουνίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3193RSS FEED
Σκληρή επίθεση ΝΔΚρίση σε όλους τους τομείς
10/01/2019

Διαρκείς είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα καθώς η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον της φαίνεται ότι φτάνει σε ακόμη ένα τέλμα.

Στο μεταξύ, τη δέσμευση ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και μάλιστα πριν από την ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση ή θα πάει «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα σε πρόωρες εκλογές, ανέλαβε ο Πρωθυπουργός στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του στο OPEN. Σημείωσε ωστόσο με έμφαση και αρκετές φορές ότι ο κ. Καμμένος θα διαχωρίσει μεν τη θέση του από τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα άρει όμως την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και ότι στόχος του είναι οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019.

«Πιστεύω πως ούτε ο κ. Καμμένος, ούτε κάποιος άλλος βουλευτής των ΑΝΕΛ θα άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση. Αν δεν το κάνουν αυτό, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης» είπε επί λέξει ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αυτό ακριβώς θα ζητήσει από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στη συνάντηση που θα έχουν αύριο στο Μαξίμου.

«Ο κ. Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση. Δε θα διευκολύνει τα σχέδια των αντιπάλων μας, τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη» είπε ο κ. Τσίπρας, θυμίζοντας ότι στο επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο που κατέληξε στην απομάκρυνση του κ. Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, αυτό ακριβώς είχε πει ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να συναινέσει σε πρόταση μομφής από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία – για άλλη μία φορά – προκάλεσε να καταθέσει.

Ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος ότι αν προχωρήσει σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, είπε αρκετές φορές επίσης ότι δεν πιστεύει ότι θα φτάσει εκεί και ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιες διαδικασίες, αυτό θα γίνει πριν από τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σημείωσε δε για πρώτη φορά ότι αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία 151 ψήφων τότε – ακυρώνοντας επί της ουσίας τα σενάρια περί κυβέρνησης μειοψηφίας – θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα».

«Το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές στο πότε μία κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ακόμα και αν δεν έχεις 151 βουλευτές δεν έχεις συνταγματικό πρόβλημα να συνεχίσεις. Στην Ευρώπη υπάρχουν 12 κυβερνήσεις συνεργασίες» είπε αρχικά, αλλά κατόπιν διευκρίνισε: «Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω, αλλά πολιτικό πρόβλημα θα υπάρχει. Σε μία τέτοια περίπτωση θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνω σε πρόωρες εκλογές, με χρονικό κριτήριο κρίσιμες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει να προχωρήσουμε» είπε επί λέξει ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες, πριν από τις πρόωρες εκλογές, αναφέρθηκε στη Συνταγματική Αναθεώρηση, το νομοσχέδιο για την προστασία Α΄ κατοικίας, τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις και το νομοσχέδιο για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που ήδη έχουν δρομολογηθεί.

«Θα ξεφτιλιστούμε διεθνώς αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί από τα Σκόπια και δεν την κυρώσουμε εμείς» είπε ο κ. Τσίπρας προκαλώντας έκπληξη, ενώ αναφερόμενος τόσο στον κ. Μητσοτάκη όσο και στον κ. Καμμένο, είπε ότι «όλοι θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Επιτέθηκε δε με δριμύτητα εναντίον του κ. Μητσοτάκη, για τον οποίο είπε ότι «κερδοσκοπεί και ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο και όσα λέει για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να τα αρθρώσει στο εξωτερικό».

Ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο, με την προϋπόθεση ότι τα πράγματα, ως φαίνονται και ο ίδιος πιστεύει, θα κυλήσουν ομαλά στην ΠΓΔΜ. Όπως είπε, θα στείλει τις αλλαγές στα κόμματα προς ενημέρωση μόλις φτάσει το σχετικό κείμενο στο υπουργείο Εξωτερικών και μετά θα συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής για να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

«Το λέμε από καιρό. Θα χρειαστεί εξειδικευμένο συνεργείο για να ξεκολλήσει τον κ. Τσίπρα και το θίασό του από τις καρέκλες τους», τόνισε η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας την τηλεοπτική συνέντευξη του Πρωθυπουργού.

«Σήμερα απλά μας ενημέρωσε ότι επιχειρεί με 6 πρόθυμους βουλευτές άλλων κομμάτων να σχηματίσει μια κυβέρνηση κουρελού με ημερομηνία λήξεως», αναφέρει η ΝΔ στην ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θέλουν σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Και αυτά τα εγγυάται η Νέα Δημοκρατία αμέσως μετά τις εκλογές που δεν θα αργήσουν».