Παρασκευή
26 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4968RSS FEED
Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία (TTIP) και Καταναλωτές
26/01/2015

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. σε συνεργασία με την BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών διεξάγει ενημερωτική εκστρατεία για τη διατλαντική εμπορική και επενδυτική εταιρική σχέση (TTIP).

Τι είναι;
Η TIIP είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Στόχος της είναι να εξαλείψει τους εμπορικούς φραγμούς σε διάφορους τομείς της οικονομίας, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η αγορά και η πώληση αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των δύο εταίρων. Είναι πολύ σημαντικό ως καταναλωτές να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι και πως μας επηρεάζει.

Πρόκειται για κάτι θετικό;
Μια συμφωνία που έχει επιτευχθεί με σωστούς όρους σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα επωφεληθούν από μια μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές. Θέλουμε οι διαπραγματεύσεις να δώσουν προτεραιότητα σε ζητήματα που αφορούν τους καταναλωτές, όπως μείωση των χρεώσεων περιαγωγής μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ και μείωση του κόστους εισαγωγής προϊόντων προσωπικής αγοράς στην ΕΕ. Η διατλαντική εμπορική συμφωνία δεν θα πρέπει να υπονομεύσει την προστασία των καταναλωτών.

Μήπως πρέπει να ανησυχήσω;
• Στην ΕΕ πιστεύουμε ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και γι’ αυτό εφαρμόζουμε αυστηρούς κανόνες ασφαλείας κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής. Όσα τρόφιμα δεν παράγονται σύμφωνα με τους συγκεκριμένους κανόνες δεν πρέπει να καταλήγουν στο πιάτο μας.
• Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σε σχέση με τη νομοθεσία για τα καλλυντικά: η ΕΕ απαγορεύει 1.328 επικίνδυνες χημικές ουσίες, ενώ οι ΗΠΑ μόλις 11. Η απελευθέρωση του εμπορίου των καλλυντικών δεν θα ήταν μια εφικτή λύση.
• Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι καταναλωτές απολαμβάνουν μια σειρά θεμελιωδών δικαιωμάτων προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων, κάτι που δεν ισχύει στις ΗΠΑ. Καθώς τα προσωπικά δεδομένα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, υπάρχει κίνδυνος να υποτιμηθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων καταναλωτών. Γι’ αυτό τον λόγο, επιθυμούμε τα προσωπικά δεδομένα να εξαιρεθούν από τις διαπραγματεύσεις.
• Αν επιτραπεί στις φαρμακευτικές εταιρείες να έχουν μεγαλύτερο λόγο στις αποφάσεις που σχετίζονται με τη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων και των αποζημιώσεων, ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε άνοδο των τιμών των φαρμάκων στην Ευρώπη. Παρόλο που αυτό αποτελεί αίτημα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, σε καμία περίπτωση δεν είναι προς όφελος των Ευρωπαίων καταναλωτών.
• Η διευθέτηση διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους (ΔΔΕΚ) είναι ένα νομικό μέσο που επιτρέπει στις ξένες εταιρείες να υποβάλουν μηνύσεις κατά των κυβερνήσεων ενώπιον ειδικών τριμελών δικαστηρίων, εφόσον θεωρούν ότι κινδυνεύουν οι επενδύσεις τους λόγω κυβερνητικών αποφάσεων, όπως πολιτικών δημόσιου συμφέροντος που αφορούν τον καπνό, την παχυσαρκία, τους κατώτατους μισθούς και τις πολιτικές για την πυρηνική ασφάλεια. Θέλουμε η ΔΔΕΚ να εξαιρεθεί από τις διαπραγματεύσεις για τη διατλαντική εμπορική συμφωνία.

Τι μπορώ να κάνω;
Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται πίσω από κλειστές πόρτες, κάτι που δημιουργεί καχυποψία στους Ευρωπαίους πολίτες. Η διαφάνεια μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση κινδύνων που αφορούν τους καταναλωτές. Μπορoύμε να απευθυνθούμε στους εθνικούς και Ευρωπαίους αντιπροσώπους μας ώστε να διεκδικήσουν διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις της διατλαντικής εμπορικής και επενδυτικής εταιρικής σχέσης.