Δευτέρα
5 Ιουνίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4642RSS FEED
Το 75% είπε όχι στην οικονομική πολιτικήΉταν μπλόφα. Για την κυβέρνηση τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
Ήταν μπλόφα. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι δεν μπλοφάρει όταν απειλούσε με εκλογές, τελικά αυτό ακριβώς έκανε.

Χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στο αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών, χωρίς να λογαριάσει ποσοστά και αριθμό κερδισμένων περιφερειών και κυρίως χωρίς να ασχοληθεί καν με το ποσοστό που το ΠΑΣΟΚ στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας – και κυρίως στην περιφέρεια όπου οι εκλογείς δεν ταυτίζονται, ούτε γνωρίζουν προσωπικά τους υποψηφίους – δεν ξεπέρασε το 24%.

Όπως προεκλογικά δεν μας είπε ποιο θα ήταν το κριτήριο για την κήρυξη πρόωρων εκλογών, έτσι και μετεκλογικά δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα.

Αποδεικνύεται πλέον περίτρανα ότι μπλόφαρε για να φέρει τουλάχιστον πρώτο τον χρισμένο από το κόμμα του υποψήφιο – ανεξαρτήτως ποσοστού.

Αποδεικνύεται ότι επρόκειτο για ένα πλαστό δίλημμα. Ο εκλογικός εκβιασμός λειτούργησε τελικά υπέρ της αποχής και παρά τα κροκοδείλια δάκρυα γι’ αυτήν,  αποδεικνύεται ότι ο κ. Παπανδρέου ήθελε να θέσει εκτός διαδικασίας συμμετοχής τους δυσαρεστημένους και να μείνει με τους «δικούς του».

Το ποσοστό, όμως, που το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε στην Αττική, είναι ποσοστό εθνικών εκλογών. Όλα τα άλλα ποσοστά στις άλλες περιφέρειες και στους δήμους είναι ποσοστά των υποψηφίων.

Την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος, ο πρωθυπουργός είπε ότι το 25% αποτελεί ανανέωση εντολής και του είναι αρκετό για να συνεχίσει .

Στην πραγματικότητα, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Όσο και να τραβήξει κανείς το αποτέλεσμα από τα μαλλιά, ο κ. Παπανδρέου είναι υποχρεωμένος να κυβερνήσει έχοντας απέναντί του το 75% του λαού. Και μάλιστα το 75% των πολιτών που πήγαν να ψηφίσουν.

Μπορεί να λάβει αποφάσεις για νέα σκληρά μέτρα έχοντας στο πλευρό του μόνο το 25%;

Ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την πιο σκληρή πραγματικότητα. Δεν πάει σε εκλογές και επομένως εγκαταλείπει την προοπτική να φύγει. Παράλληλα, αυξάνονται οι πιθανότητες να πτωχεύσει η Ελλάδα στα χέρια του – κάτι το οποίο δεν επιθυμεί και εξαιτίας του οποίου προχώρησε στην μπλόφα του, αν και γνώριζε πως η εκλογολογία θα επιδεινώσει την δημοσιονομική θέση της χώρας με δραματική άνοδο των spreads.

Η μπλόφα του πρωθυπουργού είχε ως αποτέλεσμα το άνοιγμα της ψαλίδας του spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών.

Τα πραγματικά προβλήματα θα κάνουν την εμφάνισή τους την επαύριον του δεύτερου γύρου των εκλογών. Όταν η Eurostat θα ανακοινώσει το ύψος του ελλείμματος και η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα.

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων οδηγεί σε αμφισβήτηση κάθε μελλοντικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης.

Ο κ. Παπανδρέου σύρθηκε και στην περίπτωση της προεκλογικής μπλόφας και στην περίπτωση της μετεκλογικής απόφασης να μην προχωρήσει σε εκλογές. Αν και ζήτησε ανανέωση της εντολής και αν και δεν την έλαβε, υποχρεώθηκε να συνεχίσει να σηκώνει έναν σταυρό μαρτυρίου που γνωρίζει ότι δεν θα τον οδηγήσει παρά στην σταύρωση.

Ο λογαριασμός δεν βγαίνει και ο πρωθυπουργός πρέπει να αποφασίσει αν σκοπεύει να κάνει και κάτι άλλο, εκτός από το να επιβάλει φόρους.