Τρίτη
18 Ιουνίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5021RSS FEED
ΤΟΥ ΑΖΕΡΙΚΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣΔΕΚΑΔΕΣ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ «ΤΑΧΜΙΝΑ»
28/02/2015
Rahman Mustafayev, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Ανάρ

Σε περισσότερους από 130 φίλους της λογοτεχνίας παρουσιάστηκε στον ΙΑΝΟ το βιβλίο με τίτλο «Ταχμινά» του πολυγραφότατου Αζέρου συγγραφέα Ανάρ, σε μία εξαιρετική εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα.

Η Α.Ε. Πρέσβης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα κ. Rahman Mustafayev, η πρόεδρος του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογίαννη και Πρέσβειρα Καλής θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη και ο αντιπρόεδρος της εταιρείας ψηφιακής τεχνολογίας internetq κύριος Νικόλαος Δάγκλης, χαιρέτησαν διαδοχικά την εκδήλωση, εξήραν τη σημασία της κυκλοφορίας του βιβλίου στα ελληνικά και μίλησαν για τον ξεχωριστό ρόλο του πολιτισμού στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας.

Ειδικά ο κ. Πρέσβης, αναφερόμενος στην κυκλοφορία του βιβλίου, τόνισε:

«Δεν είναι τυχαία η επιλογή του συγγραφέα και του μυθιστορήματος. Ο Anar είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς της χώρας μου και επικεφαλής της Ένωσης συγγραφέων του Αζερμπαϊτζάν. Το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα από τα καλύτερα του έργα και παράλληλα ένα από τα αγαπημένα του. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Anar και την κόρη του Gunel που μας έκαναν την τιμή να βρίσκονται σήμερα μαζί μας. Με την έκδοση του βιβλίου αποκτήσαμε πολλούς νέους φίλους. Και το σημαντικότερο είναι πως πραγματοποιήσαμε μια πραγματικά ευγενή αποστολή, γιατί τώρα οι χώρες μας συνδέονται από ένα ακόμη πολιτιστικό στοιχείο, αφού αυτό το όμορφο βιβλίο θα παραμείνει στην διάθεση του Έλληνα αναγνώστη για πολλά χρόνια.»

Στην εκδήλωση μίλησε και ο συγγραφέας ο οποίος ταξίδεψε από το Αζερμπαϊτζάν για να τιμήσει τους έλληνες αναγνώστες που βρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του. Με αναφορές στην Ελλάδα ως λίκνο του πολιτισμού και πατρίδα των γραμμάτων, ο Ανάρ δήλωσε ευτυχής που το ταξίδι της «Ταχμινά» συνεχίζεται στη χώρα μας.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η αγαπημένη στο κοινό ηθοποιός Κατερίνα Λέχου. Για το βιβλίο μίλησαν επίσης ο κύριος Τάκης Θεοδωρόπουλος, συγγραφέας και αρθρογράφος στην εφημερίδα Καθημερίνη και η επιμελήτρια της έκδοσης κυρία Μαρίνα Σκουρόβα, η οποία εργάστηκε συστηματικά για την κυκλοφορία του βιβλίου στα ελληνικά.

Τη βραδιά έκλεισαν οι βραβευμένες σολίστ του Κρατικού Ωδείου του Αζερμπαϊτζάν, η μεσόφωνος Shikhalizade Aytaj και η πιανίστα Aghayeva Nargiz που ερμήνευσαν mugham, τα λαϊκά παραδοσιακά τραγούδια του Αζερμπαϊτζάν αλλά και άριες από την “Carmen” του Bizet.

Την παρουσίαση συντόνισε η πρόεδρος της εταιρείας Μίλητος Συμβουλευτική κυρία Όλγα Σταυροπούλου. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η internetq.

Το δημοφιλές βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης και στις σελίδες του, το αναγνωστικό κοινό θα ανακαλύψει μία συναρπαστική ιστορία για την αγάπη και τη φιλία, την πίστη και την προδοσία, τη ζωή και τις παραδόσεις του Αζερμπαϊτζάν, με φόντο το  Μπακού της δεκαετίας του 1970.