Σαββατοκύριακo
20-21  Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4962RSS FEED
Κομισιόν και ΔΝΤ σε νέα τροχιά σύγκρουσηςΗ τρόικα καθυστερεί με αλαλούμ, πιέσεις και απειλές
09/12/2013

Με μια δεύτερη ψήφο εμπιστοσύνης, αυτή επί του προϋπολογισμού, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (είχε προηγηθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής) στο οπλοστάσιό της, η κυβέρνηση έχει λίγο περισσότερο από έναν μήνα στη διάθεσή της για να κλείσει όσα μέτωπα απέμειναν ανοικτά, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την τρόικα και να λάβει και την δική της «ψήφο εμπιστοσύνης».

Κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί – αντίθετα προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ακριβώς την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2014, το Σάββατο το βράδυ, επέλεξε η Κομισιόν για να ανακοινώσει ότι τα ηγετικά κλιμάκια της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα τον Ιανουάριο.

Με την διευκρίνιση ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, η Κομισιόν έσπευσε επίσης να προσθέσει ότι η τρόικα θα επιστρέψει υπό τον όρο ότι μέχρι τότε θα έχει επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σε σχέση με την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της χώρας.

Η ανακοίνωση έγινε μέσω τουίτερ από τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου Ρεν Σάιμον Ο’ Κόνορ, ο οποίος συγκεκριμένα ανέφερε ότι η επιστροφή της «πλήρους διαπραγματευτικής ομάδας» θα γίνει «εφόσον οι (ελληνικές) Αρχές θα έχουν πραγματοποιήσει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή (του προγράμματος), με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο».

Σε παρεμφερή δήλωση προχώρησε και το ΔΝΤ, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση, δια του υπουργού των Οικονομικών, επιμένει πως η εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου, καθώς το μόνο θέμα που απομένει ανοικτό είναι αυτό των ΕΑΣ.

Παρ’ όλα αυτά, η συμπεριφορά των δανειστών και το γεγονός ότι προέβησαν στις ανακοινώσεις τους την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν στο βήμα εκφωνώντας την ομιλία του επί του προϋπολογισμού, δείχνει πως υπάρχει ενόχληση όσον αφορά στη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τα θέματα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και των ομαδικών απολύσεων.

Ειδικά για το θέμα των πλειστηριασμών, φαίνεται ότι κατ’ αρχήν η τρόικα έχει υποχωρήσει, αποδεχόμενη μια μεταβατική περίοδο συνέχισης της αναστολής, αλλά υπάρχει σοβαρή απόσταση όσον αφορά στη διάρκεια αυτού του σταδίου, με τους δανειστές να «δίνουν» από τρεις ως έξι μήνες και την κυβέρνηση να μιλά για περίοδο τριών χρόνων, επικαλούμενη το γεγονός ότι διαφορετικά δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της η Βουλή.

Διαφωνίες υπάρχουν και ως προς το ύψος της προστασίας, καθώς η τρόικα θέλει να προστατεύονται μόνο οι κατοικίες που η αντικειμενική τους αξία δεν ξεπερνά τις 120.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση προκρίνει τις 200.000, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με την καταβολή μηνιαίου ποσού έναντι της δόσης.

Τα ερωτηματικά για τη στάση και τη μεθοδολογία των δανειστών πολλαπλασιάστηκαν μάλιστα χθες το πρωί, όταν εκπρόσωπος της Κομισιόν αναίρεσε την προηγούμενη ανακοίνωση, λέγοντας πως οι Μαζούχ, Μορς και Τόμσεν θα επιστρέψουν κανονικά αυτή την εβδομάδα, διευκρινίζοντας πως έρχονται για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και όχι για να κλείσει η συμφωνία.

Μέσα σ’ αυτό το δυσμενές κλίμα, η «Καθημερινή» αποκάλυψε χθες την ύπαρξη ενός ηλεκτρονικού μηνύματος εκ μέρους του ΔΝΤ, με το οποίο το Ταμείο προειδοποιεί πως όχι μόνο δεν κλείνουν τα μέτωπα, αλλά διαρκώς ανοίγουν νέα.

Σύμφωνα με το σημείωμα, που εστάλη προ ημερών, στην Ελλάδα η εφαρμογή του προγράμματος εκτροχιάζεται μήνα με το μήνα και η αξιολόγηση είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα, σε πίνακα που συνοδεύει το σημείωμα, βλέπουμε ότι από τις 35 μνημονιακές δράσεις που όφειλε να εκτελέσει η κυβέρνηση τον Ιούλιο, υλοποιήθηκαν οι 28, από τις 26 του Αυγούστου μόνο οι 15, από τις 47 του Σεπτεμβρίου μόνο οι 13, από τις 20 του Οκτωβρίου μόνο οι 4 και από τις 7 του Νοεμβρίου δεν υλοποιήθηκε καμία.
Συνολικά από τις 135 δράσεις τις οποίες όφειλε να φέρει εις πέρας η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η χώρα έχει συμμορφωθεί με τις 60 και κάθε μήνα το πρόγραμμα πάει και χειρότερα.

«Ως εκ τούτου», γράφει η «Καθημερινή», «τεχνοκράτες οι οποίοι παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του προγράμματος προειδοποιούν ότι η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν από το τέλος του έτους είναι μηδαμινή, παρά την πολιτική βούληση που καταγράφεται προς αυτήν την κατεύθυνση, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης».

Αρμόδιες πηγές της Τρόικας είπαν στην «Καθημερινή» ότι η πρόοδος σε όλα τα μέτωπα είναι πολύ αργή και δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη τόσο πολλά ανοικτά ζητήματα, το τελευταίο που χρειάζεται είναι να υπαναχωρεί η Ελλάδα από ήδη συμφωνημένες δεσμεύσεις της, δημιουργώντας νέα μέτωπα.

Σε ακόμη πιο έντονο ύφος, άλλος αξιωματούχος της Τρόικας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σπουδή της κυβέρνησης να νομοθετεί επί ανοικτών ζητημάτων της αξιολόγησης μονομερώς και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους ελεγκτές εκλαμβάνεται ως «πρόκληση» και αποτελεί πρακτική που πρέπει να σταματήσει, διότι κάθε άλλο παρά βοηθάει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, μάλιστα, φέρεται να προειδοποιούν ότι η Τρόικα έχει ήδη βάλει πολύ νερό στο κρασί της και είναι πλέον στο χέρι της Αθήνας να κάνει τα αποφασιστικά βήματα προς την συμμόρφωσή με τις δεσμεύσεις της.

Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι ναι μεν υπάρχει πολιτική βούληση στην Ευρωζώνη για συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν, αλλά κανείς δεν θέλει συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος.

Ακόμη κι αν ΕΕ και ΕΚΤ είναι διατεθειμένοι να κάνουν ένα ακόμη βήμα πίσω, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αυτό που πρέπει να συμφωνήσει.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα με ύφος δηκτικό κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος «το ΔΝΤ κάνει τον καλό και η Λαγκάρντ βγαίνει κάθε τόσο να λέει ότι πρέπει να μπει τέλος στη λιτότητα, αλλά σε κάθε αξιολόγηση προβάλλει τα πλέον μαξιμαλιστικά τεχνικά αιτήματα. Τα περί σαρωτικών και οριζόντιων απελευθερώσεων πλειστηριασμών και απολύσεων από το Ταμείο έρχονται».

Την ίδια ώρα, η Αθήνα ανοίγει τα χαρτιά της και ως προς την νέα μείωση του χρέους, καθώς μετά τη συνέντευξη του υπουργού των Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη Λιμπερασιόν, όπου μίλησε για ρήτρα απομείωσης του χρέους κάθε φορά που επιτυγχάνεται μια μεταρρύθμιση, και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Τα επόμενα βήματα θα γίνουν την επόμενη χρονιά και θα είναι τα εξής:
Θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους. Ήδη κόψαμε 126 δισεκατομμύρια. Συζητάμε για καμιά δεκαριά ακόμα, για να φτάσουμε στο όριο που μας ζητούν ως το 2020. Αυτά θα εξασφαλιστούν, κατά την υφιστάμενη συμφωνία που υπάρχει, στα μέσα του χρόνου. Κι αφού επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς τον ερχόμενο Απρίλιο».

Όπως είπε, αυτό σημαίνει πως «αίρεται πλέον και η τελευταία αβεβαιότητα για την πορεία της Χώρας. Αβεβαιότητα που είναι πλέον τυπική. Γιατί όταν έχεις κουρέψει 146 δισεκατομμύρια, δεν είναι πρόβλημα να κόψεις κι άλλα δέκα και μάλιστα με τους πιο ήπιους και εξασφαλισμένους τρόπους»…