Τετάρτη
8 Δεκεμβρίου 2021
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4098RSS FEED
Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗΑ. ΣΑΜΑΡΑΣ: ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΝΙΚΕΣ
03/10/2013

Στη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην Ουάσιγκτον, σε εκδήλωση στο Peterson Institute for International Economics σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Συζητήσαμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, πώς πηγαίνει το πρόγραμμα, το ραντεβού ήταν πολύ καλό. Βγήκε ανακοίνωση από την πλευρά της κας Λαγκάρντ. Σε σχέση με την βιωσιμότητα του χρέους το σημαντικό είναι ότι το Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup αποφάσισε ότι αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους της τότε η ΕΕ θα βοηθήσει την Ελλάδα στο πρόβλημα με το χρέος της. Τίποτε ακόμη βέβαιο, να μην βιαστούμε για την λύση, είναι πρόβλημα μεταξύ δύο διαφορετικών σχολών σκέψης».

Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε με αληθινά χρώματα τον εφιάλτη που περνά η χώρα ωστόσο έστειλε και αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας ότι «η Ελλάδα κάνει τα πρώτα βήματα για την έξοδο από την οικονομική κρίση», υπενθυμίζοντας ότι «πριν από έναν χρόνο κανείς δεν έδινε ελπίδες στην Ελλάδα, θεωρείτο ότι το grexit ήταν η πιο πιθανή εξέλιξη, σήμερα δεν μιλάει κανείς για grexit αλλά για grecovery, η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάκαμψη του χρόνου μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Από πρόβλημα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει μετατραπεί σε σημείο σταθερότητας σε μία περιοχή που αποσταθεροποιείται. Τα πράγματα πήγαν αντίθετα με τις τότε απαισιόδοξες προβλέψεις».

Αναφερόμενος στην κρίση είπε: «Τα τελευταία έξι χρόνια χάσαμε 25% του ΑΕΠ, 40% του βιοτικού επιπέδου μας, έχουμε 27% ανεργία και πάνω από 60% στους νέους. Δεν νομίζω ότι άλλη χώρα έχει περάσει παρόμοια κρίση, συγκρίνεται μόνο με την κρίση του 1930 στην Αμερική. Οι Έλληνες έζησαν έναν εφιάλτη. Έλεγαν ότι μία Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει σε τέτοιες συνθήκες. Τους διαψεύσαμε. Το ποσοστό ανεργίας για πρώτη φορά εμφανίζει σημάδια μείωσης, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται, το έλλειμμα έχει μηδενιστεί από το 15% που ήταν το 2009. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδο από τη κρίση».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πολιτικό θέμα που δημιουργείται από τη οικονομική κρίση καθώς ενισχύεται ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός.

Έκανε ρητή αναφορά στο νεοναζιστικό κόμμα, στην Χρυσή Αυγή το οποίο η κυβέρνηση έδειξε ότι έχει την πολιτική βούληση να συντρίψει καθώς η ηγεσία της Χρυσής οδηγήθηκε στην φυλακή. Ο κ. Σαμαράς όμως είπε ότι πρέπει να αντιμετωπίσει και το άλλο άκρο που μιλάει για έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν έχουμε βγει από την κρίση ωστόσο «το πλοίο γυρίζει», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι όταν η κρίση αγγίζει τόσους πολλούς ανθρώπους το τελευταίο που χρειάζεται είναι στερεότυπα ωστόσο είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ελπίδα στους ανθρώπους.

«Πρέπει να κάνουμε focus στο τέλος της κρίσης, να πετύχουμε μικρές νίκες, αν ένα μικρό σχέδιο πετύχει τότε οι άνθρωποι θα πιστέψουν ότι θα πετύχει και το μεγάλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «αν θέλουμε να νικήσουμε τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό δεν μπορούμε να είμαστε εμείς λαϊκιστές και εξτρεμιστές».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην γεωστρατηγική θέση της χώρας και στις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασίας για την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα κάνει τα πρώτα βήματα έξω από την κρίση. Δεν είμαστε μόνοι μας. Η Κύπρος περνάει κρίση, το Ισραήλ πέρασε κρίση. Οι τρεις χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν τις ενεργειακές πηγές στην περιοχή τους. Όταν θα εξελιχθεί η παραγωγή του αερίου οι τρεις χώρες μπορούν να καλύψουν το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης τα επόμενα 30 χρόνια. Η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο. Η Ευρώπη, η Αμερική, η Κύπρος και το Ισραήλ επιθυμούν να υπάρξει σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και η Ελλάδα μπορεί να παίξει σε αυτό σημαντικό ρόλο και παράλληλα να δώσει ελπίδα στους πολίτες των χωρών της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τις ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων, με το νέο επενδυτικό νόμο και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Σημείωσε ότι το γραφείο του είναι ανοικτό για τους επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην χώρα μας και ότι η προσέλκυση των επενδύσεων είναι ο λόγος του δεύτερου ταξιδιού του στην Αμερική. Επισήμανε την πορεία του τουρισμού εφέτος που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Ερωτηθείς για το πρόβλημα με τα Σκόπια για την ονομασία ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνηση είχε πολλές και καλές συζητήσεις με τον κ. Μάθιου Νίμιτς και απέδωσε τα εμπόδια στις ακραίες θέσει του ομολόγου του στα Σκόπια.

«Ζητάμε μία λύση με ένα όνομα erga omnes ένα όνομα για κάθε χρήση», ξεκαθάρισε ο κ. Σαμαράς.

Η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ

Σε πολύ καλό κλίμα  έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του Οργανισμού, στην Ουάσινγκτον.

Η συνάντηση, χωρίς την παρουσία άλλων, κράτησε 45 λεπτά και εξερχόμενος ο πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους ότι «έγινε συζήτηση που πήγε καλά» και ότι «συζητήθηκε και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση η κ. Λαγκάρντ ανέφερε:

«Ο πρωθυπουργός Σαμαράς και εγώ είχαμε μια παραγωγική συζήτηση αναφορικά με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Επαίνεσα την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στο οικονομικό της πρόγραμμα προς την δημοσιονομική της προσαρμογή, την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την οικονομική σταθεροποίηση και υπογράμμισα την σημασία της επίτευξης προόδου στις θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή ισχυρού προϋπολογισμού το 2014 ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Τον διαβεβαίωσα ότι το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο να βοηθήσει την Ελλάδα στην προσπάθεια που κάνει».