Σαββατοκύριακo
20-21  Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4962RSS FEED
Επανέρχονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων
Γράφει ο
Ιωάννης Μ. Ασλανίδης
Πληροφορηθήκαμε ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς, μετά από ένα χρόνο απραξίας, αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία και καλεί τους εκπροσώπους Ελλάδος και Σκοπίων, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαίας λύσεως, στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Παρόλο ότι υπάρχουν τόσα στοιχεία από σοβαρές κατηγορηματικές δηλώσεις έως ευτράπελες και άθλιες ενέργειες της ηγεσίας της χώρας των Σκοπίων: ήτοι δήλωση κ. Μπράγκο Τσερβενκόφσκι ότι «Το θέμα της Ονομασίας είναι αδιαπραγμάτευτο». Μία χώρα και ένας λαός που δεν έχει καμία σχέση με την Μακεδονία στήνει αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου, και ονομάζει Αεροδρόμια με ονόματα Ελλήνων Μακεδόνων. Τέλος, και παρά την καλή πρόθεση της Ελλάδος και σήμερα ακόμη θρασύτατα ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων δηλώνει, ότι η Ελλάς δεν επιθυμεί την εξεύρεση λύσης. Παρ’ όλα αυτά και παρά τις μέχρι σήμερα άκαρπες διαπραγματεύσεις, ο Αξιότιμος κ. Νίμιτς επιθυμεί να συνεχίσει. Εύγε του.

Ο Σκεπτόμενος Έλλην πιστεύει ότι εάν συνεχισθεί έτσι αυτή η διαδικασία των ατερμόνων συζητήσεων, δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων. Εφ’ όσον δεν θέλει το Κράτος των Σκοπίων να γίνει καλός γείτονας, προκαλώντας συνεχώς την Ελλάδα στηριζόμενο βέβαια στα συμφέροντα στην περιοχή του, των Μεγάλων δυνάμεων και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χώρα μας, ας μείνει κακός γείτονας, με τις ανάλογες επιπτώσεις.

Πρέπει όμως σαν χώρα που θίγεται βάναυσα και αντιμετωπίζει αλυτρωτικές διεκδικήσεις μελλοντικά από γείτονα χώρα προ πάσης συζητήσεως, με τους μεσολαβητές της Αμερικανικής Κυβέρνησης ή ακόμη με τους φορείς της εξωτερικής πολιτικής της χώρας αυτής, αφού τεθούν τα βασικά θέματα τα ων διαφορών μας με τα Σκόπια, με αποφασιστική θέση να κληθούν να απαντήσουν στα εγειρόμενα ερωτήματα, όπως παρακάτω:

α. Είναι γεγονός ότι, το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων, είναι το ένα μέρος του προβλήματος που είναι σφετερισμός ελληνικής Ιστορίας.
Ερώτηση: Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν άλλες πτυχές του προβλήματος που είναι πολύ πιο σοβαρές, που απαιτούν επίσης άμεση λύση, όπως π.χ. οι «αλυτρωτικές» εξαγγελίες της γειτονικής χώρας, διατυπωμένες μάλιστα και σε θεσμικά των κείμενα; Ναι! ή Όχι.

β. Όταν το 1944 ανήγγειλε η τότε Γιουγκοσλαβία του ΤΙΤΟ) την ίδρυση προτεκτοράτου με την ονομασία «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας» στα σύνορα της Ελληνικής Μακεδονίας, η τότε Κυβέρνηση των Η.Π.Α. αντέδρασε πολύ σκληρά διά του υπουργού εξωτερικών κ. Στετίνιους. Ενημέρωσε τους πρέσβεις και προξένους όλων των κρατών ότι: «Οι Η.Π.Α. ουδέποτε θα δεχθούν την δημιουργία στο χώρο αυτό κράτος με το όνομα Μακεδονία».
Ερώτηση: Γιατί σήμερα αγνοείται ή σκόπιμα λησμονείται η ξεκάθαρη θέση αυτή της τότε Αμερικανικής Κυβέρνησης.

γ.  Όταν το Συμβούλιο κορυφής της Λισσαβώνος τον Ιούνιο του 1992 αποφάσισε την αναγνώριση των Σκοπίων χωρίς την λέξη «Μακεδονία», η σημερινή Αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε με την απόφαση αυτή μέχρι την δεύτερη εκλογή του κ. Μπους στην προεδρία των Η.Π.Α.
Ερώτηση: Γιατί αμέσως μετά την δεύτερη εκλογή του η Κυβέρνηση του κ. Μπους, μη σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής και μεγάλης μερίδος ψηφοφόρων του, αναγνώρισε το Κράτος των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία; Αυτό λέγεται ή δεν λέγεται ανεντιμότης;

δ. Ο Μπιλ Κλίντον έχοντας υπ’ όψιν τις ενέργειες και αποφάσεις του Υπουργού των Εξωτερικών των Η.Π.Α. Έντουαρντ Στετίνιους το 1944, είπε τα εξής στις 2/10/1992: «Για πολλούς Αμερικανούς το πρόβλημα χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» μπορεί να φαίνεται δύσκολο να κατανοηθεί. Όμως! στο τέλος του Β΄ Π.Π. χαρακτηρίστηκε από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών, πρόσχημα επιθετικών ενεργειών κατά της Ελλάδος. Αυτό μπορεί να γίνει ξανά, αιτία αστάθειας και συγκρούσεων» Είπε επίσης: «Χαιρετίζω την απόφαση της Ε.Ε. σύμφωνα με την οποία, η νοτιότερη πρώην Γιουγκοσλαβία αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο Κράτος, υπό τον όρο να μην περιλαμβάνεται στην ονομασία του η λέξη Μακεδονία».
Ερώτηση: Γιατί λοιπόν η σημερινή Κυβέρνηση της Αμερικής, συμπεριφέρεται τόσο διαφορετικά απέναντί μας; Δεν είναι ντροπή; Δεν είναι αδικία;

ε. Η Μεγάλη Βρετανία για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, μετονομάστηκε σε «Ηνωμένο Βασίλειο» κατ’ απαίτηση των Γάλλων, για να μην συγχέεται το όνομα της Αγγλίας με την Γαλλική περιφέρεια της Βρετάνης, της οποίας οι αρχικοί κάτοικοι σημειωτέον ήσαν αγγλικής καταγωγής.
Ερώτηση: Γιατί! δεν ελήφθη αυτό υπ’ όψιν, στην απόφαση της Αμερικανικής κυβερνήσεως ν’ αναγνωρίσει τα Σκόπια παρά τις δραματικές εκλύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης; Είναι βέβαιο πλέον ότι ο Ελληνικός λαός παραδοσιακά σύμμαχος των Η.Π.Α. νοιώθει αθεράπευτα πληγωμένος και προδομένος από την ανέντιμη και άδικη πέρα ως πέρα συμπεριφορά των Η.Π.Α. εις το θέμα των Σκοπίων.

Είναι γεγονός πλέον, με το κανάκεμα του κράτους των Σκοπίων να εκδηλώνεται με θρασύτητα παντού, ακόμη και στον Ο.Η.Ε. με την γνωστή παλαιότερη συμπεριφορά του προεδρεύοντος τότε Σκοπιανού, Υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων «…δεν εισερχόμεθα στο ΝΑΤΟ , αν πρόκειται ν’ αλλάξουμε την συνταγματική ονομασία του Κράτους…» Και! μετά την μεθοδευμένη από το ίδιο το κράτος των Σκοπίων ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑΣ και ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΟΣ, δεν φαίνεται στον ορίζοντα να υπάρχει σημείο επαφής επί του θέματος αυτού με το κράτος των Σκοπίων.

Μετά από τα παραπάνω αναφερθέντα και εάν δεν αλλάξει συμπεριφορά το γειτονικό κράτος, θα ήτο αστείο και διπλωματικά επικίνδυνο και αδιανόητο, να καθίσουμε ξανά σε τράπεζα διαπραγματεύσεων, με τους σφετεριστές και αδιαλλάκτους Σκοπιανούς.

Παράλληλα όμως χρειάζεται, έστω και τώρα, ποτέ δεν είναι αργά, συνεχής και αδιάκοπος διεθνής εκστρατεία της Ελλάδος για ενημέρωση, δι’ όλων των φορέων της πατρίδος μας, όχι μόνο για την συναισθηματική και ιστορική θέση της Ελλάδος για το όνομα των Σκοπίων αλλά και για την μελλοντική Ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων. Να σκεφθείτε πόσο υπολειπόμεθα στην διεθνή ενημέρωση φαίνεται και από το γεγονός ότι, στην Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου για την Μακεδονία υπάρχουν 187 Βιβλία.

Από αυτά τα τρία (3) μόνο είναι γραμμένα από Έλληνες Ιστορικούς, τα δε υπόλοιπα από ξένους και Σκοπιανούς.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι ξένοι και Έλληνες, τα Σκόπια ουδέποτε θα γίνουν Μακεδονία, εάν δεν υπάρξει Ελληνική Υπογραφή.

 «Σε συνετούς άνδρες, ανήκει να προνοήσουν τις επικείμενες δυσχέρειες πριν γίνουν. Σε ανδρείους δε αφού γίνουν να τις διευθετήσουν».