Δευτέρα
9 Σεπτεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5104RSS FEED
Ο αρχαίος ναός, που πότε φαίνεται, πότε δεν φαίνεται...
Γράφει ο
Γιώργος Λεκάκης
Εθεωρείτο το επιβλητικώτερο άκρον της Ελλάδος! Το ιερόν άκρον των Αθηναίων!
Ευθεία μετά την νήσο του Πατρόκλου και προ της νήσου της Ελένης (νυν Μακρόνησος). Έλαβε το
όνομα του γιου του Απόλλωνος και της Ροιούς (θυγατέρας του Διονύσου Σταφύλου και της Χρυσοθέμιδος)... Το Σούνιο!

Λόγω των 12 κιόνων που σώζονται έως σήμερα, λέγεται κοινώς από τους ναυτικούς μας και καβο-Κολώνες. Οι κίονες αυτοί έχουν ύψος 6,10 μ. και διάμετρο 1,02 μ. στο κάτω μέρος και 0,89 μ. στο επάνω. Δεν έχουν 20 ραβδώσεις, αλλά 16...

Ο ναός είναι κτισμένος κοντά σε αρχαία μεταλλεία (άλλωστε όλη η Λαυρεωτική φημιζόταν γι’ αυτά).

Αρχικώς στην θέση αυτή ελατρεύετο η Σουνία Αθηνά. Την θέση της επήρε ο Σουνιάρατος (=σωτήρας των νεών, δηλ.των πλοίων) Ποσειδών.

Οι Αθηναίοι χρησιμοποίησαν την άκρα αυτή και ως φρούριο, χρησιμότατο στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Το περιέφραζε τείχος (μήκους 500 μ. και πάχους 3,5 μ.). Ο ναός του Ποσειδώνος κατασκευάσθηκε από πωρόλιθο, τον 6ο αι. π.Χ. (που έγινε κατάδρυμμα των βαρβάρων Περσών) και ανοικοδομήθη με μάρμαρα, τον 5ο αι. π.Χ. από τον Περικλή, μετά τον Παρθενώνα. Στον χώρο υπήρχε περίβολος, τετράγωνη αίθουσα, στοά (37 Χ 9,64 μ.) και 30 μ. νοτίως των προπυλαίων, το βάθρο του θεού. Ο ναός περιελάμβανε σηκό, πρόναο και οπισθόδομο. Είναι κατά τι μικρότερος του Θησείου. Η είσοδος ήταν εξ ανατολών.

Η ανάγλυφος ζωφόρος του παρίστανε μάχες Λαπίθων-Κενταύρων, τον Θησέα με τον ταύρο του Μαραθώνος, τον Θησέα και τον Σκίρωνα, σκηνές Γιγαντομαχίας (Αθηνά και Εγκέλαδος), ενώ κοντά του ευρέθησαν δυο «κολοσσιαία» αρχαϊκά αγάλματα (κούροι), εκ των οποίων, ο ένας ευρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και ο έτερος στο... Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης... Οι Γερμανοί ναζί επί Κατοχής λήστεψαν και κατέστρεψαν τον ιερό χώρο, ενώ έφτιαξαν και πολυβολεία χρησιμοποιώντας αρχαίο δομικό υλικό του!

Ο ναός – σαν κάθε ναό – παρείχε άσυλο. Εδώ ηύρε καταφύγιο ο Αιγινήτης Νικόδρομος, που θέλησε
να παραδώσει την πατρίδα του στους Αθηναίους...

Χαμηλότερα και βορειότερα (5΄) υπάρχουν λείψανα, που ανήκουν στον ναό (19 Χ 15 μ.) της Σουνιάδος Αθηνάς, η λατρεία της οποίας δεν εξαφανίσθηκε από τον ιερό των Ελλήνων χώρο. Ο σηκός του ναού - διαστάσεων 16 Χ 11,50 μ. – είχε το άγαλμα της θεάς, σε βάθρο, στο βάθος του...

Ο τόπος προσελκύει κεραυνούς. Ο Φρόντις, ο υιός του Ονήτορος, κυβερνήτης της νηός του Μενελάου, κεραυνώθηκε παρά το Σούνιο, ενώ επέστρεφε εκ της Τρωάδος!

Ας μην ξεχνάμε και την γεωδαιτική θέση του Σουνίου: Ευρίσκεται στην κορυφή ισοσκελούς τριγώνου, οι ίσες πλευρές του οποίου απολήγουν στον Παρθενώνα και τον ναό της Αφαίας Αθηνάς!

Μ’ άλλα λόγια, στον τόπο αυτόν συνυπάρχουν οι ενέργειες του Ποσειδώνος, της Αθηνάς, του  Διονύσου και του Απόλλωνος! Σπάνια να βρει κανείς άλλον τέτοιον θεϊκό ενεργειακό συνδυασμό σε έναν χώρο στον πλανήτη Γη! Αυτό, σε συνδυασμό με τον υγρό και αλατούχο ατμοσφαιρικό αέρα, που κτυπά τον ναό, και το μεταλλοφόρο υπέδαφος, παίζει διάφορα παιγνίδια, υπό συνθήκες, ιδίως όταν η ατμόσφαιρα «μυρίζει» βροχή... Πιο ειδικά, πηγαίνοντας προς τον ναό, και πριν φθάσουμε σε αυτόν, συναντάμε αριστερά μας το εγκαταλελειμμένο (;) εκκλησίδιο του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου – άραγε «προδρόμου» ποίου δρόμου; Του δρόμου που οδηγούσε στον ιερό των Ελλήνων χώρο και ναό του Ποσειδώνος και της Αθηνάς; Τον χριστιανικό ναό ανήγειρε δαπάναις της η Καλούλα Ι. Βατίστα, το1919. Ενσωμάτωσε αρχαίο δομικό υλικό γι’ αυτό, κυρίως στους γωνιόλιθους. Στο ιερόν του υπήρχε αρχαίος κίονας, που είχε χρησιμοποιηθεί ως Αγία Τράπεζα του χριστιανικού ναού, αλλά... αφαιρέθηκε και τώρα έχει μείνει μια τρύπα στο πάτωμα! Ο Άγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος ευρίσκεται μέσα σε μια συνοικία, η οποία είναι επίσης εγκαταλελειμμένη, και που η τοπική παράδοση θεωρεί στοιχειωμένη! Απ’ την θέση του ναού, και υπό τις παραπάνω περιγραφόμενες συνθήκες, ο ναός του Ποσειδώνος φαίνεται και δεσπόζει επί του αντικρυνού λόφου, ενώ μετά από λίγα δευτερόλεπτα, ο ναός δεν φαίνεται καθόλου, και επανεμφανίζεται στο οπτικό μας πεδίο εντός ολίγων δευτερολέπτων και πάλι...

Μη παραλαλώντας άλλο, ιδού οι φωτογραφίες, τραβηγμένες με λίγα δευτερόλεπτα διαφορά, μάρτυρες
του λόγου το αληθές και του οφθαλμού το θέαμα.

 

Το ισοσκελές τρίγωνο που σχηματίζουν τα τρία σημεία του Σουνίου, της
Αφαίας και του Παρθενώνος, όπως αποδεικνύεται και από το Google-Earth,
από ύψος 136 χλμ.


 




Σούνιο, ναός Ποσειδώνος. Θέα από ΙΝ Αγ. Ιωάννη Προδρόμου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ Γ. ΛΕΚΑΚΗ

 

http://www.lekakis.com/Sounio.pdf