Πέμπτη
17 Οκτωβρίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3315RSS FEED
Η 20λεπτη δραστηριότητα που καταπολεμά το στρες
19/06/2019

 

Θα ήταν υπέροχο αν υπήρχε ένα μαγικό κουμπί που θα μπορούσαμε να το πατήσουμε και να μας απαλλάξει από σκέψεις που μας αγχώνουν. Αυτές που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία μας.

 Δυστυχώς το στρες αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Είναι σπάνιο και πραγματικά ζηλευτό να συναντάς στις ημέρες μας ανθρώπους χαλαρούς. Ανθρώπους που δεν αγχώνονται και δεν ζουν με έντονο στρες.

Η σωματική χαλάρωση, η απόσπαση της προσοχής και ο έλεγχος των σκέψεων αποτελούν το τρίπτυχο της επιτυχημένης διαχείρισης του στρες που προτείνουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα ωστόσο με τα ευρήματα νέας αμερικανικής μελέτης, η μεγαλύτερη μείωση των επιπέδων της ορμόνης του στρες, που είναι η κορτιζόλη, εμφανίστηκε όταν οι εθελοντές κάθονταν ή περπατούσαν μέσα στο πράσινο επί 20-30 λεπτά.

Μια βόλτα στη φύση διάρκειας 20 λεπτών αποδεικνύεται άκρως ευεργετική στην ανάκτηση της ψυχικής υγείας μας. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των επιστημόνων που εκπόνησαν τη συγκεκριμένη έκθεση.

«Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι η φύση μειώνει το στρες. Ωστόσο μέχρι σήμερα ήταν ασαφές πόσο χρόνο χρειάζεται να περνάμε στη φύση καθώς και ποιο είδος επαφής με τη φύση έχει οφέλη». Αυτό ανέφερε η δρ Μέρι Κάρολ Χάντερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Η δρ Μέρι Κάρολ Χάντερ τόνισε επίσης ότι χρειάζεται να περνάμε 20 ως 30 λεπτά – είτε καθιστοί είτε περπατώντας – σε ένα μέρος που μας δίνει την αίσθηση ότι ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση.

 

Μία εικοσάλεπτη βόλτα στη φύση αρκεί για να μας κάνει καλό και να μας χαλαρώσει.

Ο καθαρός αέρας και το πράσινο τοπίο μπορούν να επιδράσουν θετικά στην ψυχική υγεία. Μια βόλτα στη φύση είναι άκρως θεραπευτική, σημειώνει η έρευνα.

Τέλος η έρευνα έδειξε ότι όσοι έχουν υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στο πράσινο είναι πιθανότερο να έχουν καλή γενική υγεία.

 

Πηγή: bovary.gr

https://www.omorfizoi.gr/i-20lepti-drastiriotita-poy-katapolema-to-stres