Σαββατοκύριακo
25-26  Μαίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4997RSS FEED
Αυτή είναι η Ελλάδα!Spread στα ύψη, μαχητικά στον αέρα, Γκλέτσος στη φυλακή
Με την δαμόκλειο σπάθη της πτώχευσης  πάνω από το κεφάλι μας, με τον οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί να επιμένει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη, με τα σπρεντ πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης και τον δήμαρχο Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο στη φυλακή, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής να συνεδριάζει χωρίς να γνωρίζουμε πού κατέληξε, το καράβι της Ελλάδας αρμενίζει προς το πουθενά.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός επιμένει, ακόμη και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας,  πως «όλοι μαζί θα τα βγάλουμε πέρα» και παραμένει προσηλωμένος στο εξαιρετικά μακροπρόθεσμο θέμα της έκδοσης ευρω-ομολόγου, υποστηρίζοντας ότι η ιδέα κερδίζει έδαφος.

Η προβολή της εικονικής πραγματικότητας συνεχίζεται, καθώς ο πρωθυπουργός χθες μας ενημέρωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση χαράσσει μία νέα πορεία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και στόχο την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων». (Στο μεταξύ τα προβλήματα επιλύονται δια παραβιάσεων, καθώς χθες ο αριθμός των τουρκικών μαχητικών που πέταξαν στο Αιγαίο έφθασαν τα είκοσι, πραγματοποιώντας οκτώ παραβάσεις και πέντε παραβιάσεις).

Μας ενημέρωσε επίσης ότι κοινός στόχος το 2011, μέσα από τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, είναι μια κοινωνία ευνομούμενη με κοινωνική δικαιοσύνη και ασφάλεια και να μπει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, υποστήριξε πως για τα spread φταίνε οι αναταράξεις στις ευρωπαϊκές αγορές, δηλώνοντας ότι περιμένει μια «μείζονα απόφαση» μέσα στο επόμενο δίμηνο, που  «θα ξεκαθαρίσει μια και διά παντός το ζήτημα της διατηρησιμότητας χρέους στην Ευρωζώνη».

Οπότε, όλες μας οι ελπίδες στο ευρω-ομόλογο και στις έξωθεν «μείζονες αποφάσεις»…