
Ο κ. Τσίπρας δίνει την εικόνα κάποιου που πιστεύει ότι ο κόσμος δεν τον καταλαβαίνει και παράλληλα αισθάνεται πως όλοι βρίσκονται απέναντί του.
Για την Αριστερά η δημιουργία εχθρών είναι απαραίτητη στην ολοκληρωτική τους νοοτροπία.
Ωστόσο ο κ. Τσίπρας επιβιώνει μέχρι σήμερα πολιτικά, διότι έχει έναν τρόπο επικοινωνίας με ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής του πελατείας.
Στην πολιτική όμως υπάρχει ένα όριο πέραν του οποίου δύσκολα γυρίζεις το παιχνίδι.
Ένεκα τούτου η κυβέρνηση πολώνει τεχνικά το κλίμα, με αδιανόητες δηλώσεις στελεχών της.
Έχει πραγματική αδυναμία να διαχειριστεί οποιαδήποτε κριτική της ασκείται.
Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τίποτα, ούτε για την οικονομία, ούτε για την παιδεία, ούτε για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων. Όλα διαμορφώνονται «αντανακλαστικά», μέρα με τη μέρα.
Στην κλειστοφοβική μας πολιτική ζωή, με το ελάχιστο οξυγόνο και τους κλειστούς ορίζοντες, το τελευταίο 18μηνο μάθαμε ότι το «τζάμπα» είναι πολύ ακριβό και το «δεν πληρώνω» τελικά το πληρώνουμε όλοι και μάλιστα πολύ ακριβά.
To δοκίμασαν στις συγκοινωνίες, το εφάρμοσαν στα νοσοκομεία καταργώντας το πεντάευρω, το προσπάθησαν στα διόδια τα οποία όχι μόνο πληρώνονται αναγκαστικά αλλά αυξήθηκαν κιόλας, παντού με τα ίδια αποτυχημένα και καταστροφικά αποτελέσματα.
Στο χρονικό διάστημα διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τα οικονομικά αποθέματα των πολιτών, η κρίση εξάντλησε και τις ψυχικές τους αντοχές.
Είναι σαφές ότι η χώρα πρέπει να μπει στη φάση της ανάπτυξης.
Ωστόσο, κάποιοι πρέπει να το πουν και η κυβέρνηση να το αντιληφθεί, ότι η οικονομία και ειδικά η ανάπτυξη, έχουν να κάνουν με το κλίμα που επικρατεί σε μια χώρα.
Δυστυχώς τέτοιο κλίμα δεν υπάρχει στην Ελλάδα, είτε το παραδέχεται είτε όχι η κυβέρνηση.
Αν δεν βελτιωθεί η αποδοτικότητα της κρατικής διοίκησης, αν δεν μειωθεί η γραφειοκρατία, αν δεν αποκτήσει σταθερότητα και δεν εκλογικευτεί το φορολογικό σύστημα, η ανάπτυξη θα παραμείνει όνειρο απατηλό.
Πέραν από προφάσεις και δικαιολογίες, ο κάθε πολίτης θα πρέπει να απαντήσει σε απλά ερωτήματα, όπως:
- Θεωρεί καταστροφική την πολιτική αυτής της κυβέρνησης;
- Είναι ικανοποιημένος από όσα γίνονται στην Οικονομία, στην Υγεία, στην Παιδεία, στη Δημόσια Τάξη, στο Μεταναστευτικό;
- Είναι ικανοποιημένος από τις στρατιές των ανεπάγγελτων που κατέλαβαν εξ εφόδου το Δημόσιο;
- Είναι ικανοποιημένος από τον αλαζονικό και ορισμένες φορές αυθάδη λόγο των κυβερνητικών στελεχών;
Σήμερα ολοένα και περισσότεροι πολίτες σκέφτονται να αντιδράσουν με κάποιον τρόπο, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στη συγκυβέρνηση πως η αντίστροφη μέτρηση άρχισε.
Όμως για εμάς τους πολίτες είναι εξαιρετικά επείγον ζήτημα να έχουμε σκεφτεί σε βάθος, πριν από τις επόμενες εκλογές, τη ρεαλιστική διέξοδο από την κρίση, ώστε πραγματικά αυτήν τη φορά να ξεφύγουμε από τα μνημόνια και να επανέλθουμε στην ομαλότητα.
-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.