Σαββατοκύριακo
20-21  Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4962RSS FEED
ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΣΕ… ΣΥΝΕΧΕΙΕΣΣύγκρουση κορυφής στην ΕΕ
31/07/2012
Κατά της Γερμανίας ξεσπάθωσε επί δύο συνεχείς ημέρες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Με δύο συνεντεύξεις του – την Κυριακή στην γερμανική «Sueddeutsche Zeitung» και χθες στην γαλλική «Φιγκαρό» - ο κ. Γιουνκέρ αναλαμβάνει δράση υπέρ της ευρωζώνης και επιτίθεται κατά μέτωπο στο Βερολίνο, υποστηρίζοντας πως η στάση του απέναντι στην Ελλάδα είναι ένας «φθηνός εσωτερικός διάλογος» και ξεκαθαρίζοντας πως η ευρωζώνη δεν είναι «υποκατάστημα» της Γερμανίας.

«Για ποιον λόγο επιτρέπει η Γερμανία στον εαυτό της την πολυτέλεια να εξυπηρετεί συνέχεια την εσωτερική πολιτική της χρησιμοποιώντας το θέμα του ευρώ; Για ποιον λόγο μεταχειρίζεται η Γερμανία την ευρωζώνη σαν να πρόκειται για υποκατάστημά της;», διερωτάται σε έντονο ύφος ο πρόεδρος του Eurogroup στη συνέντευξή του «Sueddeutsche Zeitung». «Αν το έκαναν αυτό και οι 17 κυβερνήσεις, τι θα έμενε όρθιο από όσα έχουμε κοινά; Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;».

Αναφέρει παράλληλα στον ίδιο τόνο ότι «όποιος νομίζει ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης μπορούν να αρθούν είτε αποκλείοντας την Ελλάδα, είτε αφήνοντάς την να καταρρεύσει, δεν έχει συνειδητοποιήσει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης» και προειδοποιεί ότι «η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας δεν βοηθά» στη σωτηρία του κοινού νομίσματος. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι ενώ στο Βερολίνο λένε ότι «πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας», κάνουν ήδη δηλώσεις για το τι θα περιέχει αυτή.

«Δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος» για την σωτηρία του ευρώ, σημειώνει ο Γιούνκερ. «Πρέπει τώρα με όλα τα διαθέσιμα μέσα να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα της νομισματικής ένωσης», υπογραμμίζει και επιβεβαιώνει ότι τα κράτη της ευρωζώνης από κοινού με τον μηχανισμό στήριξης EFSF και την ΕΚΤ προετοιμάζονται και για την αγορά ομόλογων κρατών του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», συμπληρώνει και εξηγεί ότι αιτία είναι η ανησυχία για το υψηλό κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά τον πιθανό διάδοχό του στο Eurogroup, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου τάσσεται υπέρ ενός επικεφαλής «αποκλειστικής απασχόλησης», χωρίς εθνικές αρμοδιότητες.

Αναγνωρίζει πάντως ότι πολλές χώρες θα έχουν διαφορετική άποψη και αναφέρει ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι «χρειαζόμαστε έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, μια προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους που θα είναι σε θέση να σταματάει εθνικά δημοσιονομικά σχέδια». Ζητεί μάλιστα ο νέος επικεφαλής να προκύψει από μια «δημοκρατική διαδικασία νομιμοποίησης» και επισημαίνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η θέση.

Μιλώντας στη «Φιγκαρό», ο κ. Γιουνκέρ δηλώνει:

«Έχουμε φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Απομένει να ορίσουμε το ρυθμό και τα όρια. Θα δράσουμε μαζί με την ΕΚΤ, χωρίς να θίξουμε την ανεξαρτησία της. Και όταν λέω "εμείς" εννοώ το ταμείο διάσωσης ΕΤΧΣ, δηλαδή τις 17 κυβερνήσεις» των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, την πλήρη εμπιστοσύνη του Βερολίνου στην ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) υπογράμμισε χθες ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ.

«Η γερμανική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις ανεξάρτητες λειτουργίες της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ εκπληρώνει τα καθήκοντά της», είπε ο Στράιτερ στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την αντίθεση του Βερολίνου στην έκδοση ευρωομολόγων.

Βαυαροί υπέρ Ρέσλερ


Με τις απόψεις του γερμανού υπουργού Οικονομίας για την Ελλάδα συντάχθηκε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, λέγοντας πως ο Φίλιπ Ρέσλερ έχει «ανεπιφύλακτα δίκιο».

Σε συνέντευξή του στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF, ο κ. Ζεεχόφερ συμφώνησε με τον Γερμανό αντικαγκελάριο ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν προκαλεί πλέον τρόμο.

«Ανέκαθεν ζητούσαμε να τηρούνται συγκεκριμένοι όροι. Μέχρι στιγμής έχουν τηρηθεί, γι' αυτό και μπορέσαμε να συμφωνήσουμε για μεμονωμένα βήματα στο κοινοβούλιο. Τώρα αναμένουμε πώς θα συνεχιστεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα δεν τηρεί τους όρους και τις δεσμεύσεις της, τότε δεν μπορεί να υπάρξει και βοήθεια», είπε.

Παράλληλα, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις σχετικά με το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αγοράζει ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών. «Δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να παρέχει κρατική βοήθεια», είπε. «Δεν γίνεται η ΕΚΤ να αγοράζει στην παρούσα φάση ομόλογα, επειδή τα εθνικά κοινοβούλια βρίσκονται σε θερινές διακοπές. Το θέμα αυτό παραμένει κόκκινη γραμμή για το CSU».

Σχολιάζοντας δε τη σημερινή δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ περί αντιμετώπισης της Ευρωζώνης από την Γερμανία ως «υποκαταστήματος», ο κ. Ζεεχόφερ είπε ότι «κάποιες συνεντεύξεις δημιουργούν προβλήματα και αυτή είναι μία από αυτές»…

Σταθερά υπέρ της Ελλάδας ο Μπόφινγκερ

Οι συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ  θα ήταν περισσότερο καταστροφικές για την υπόλοιπη Ευρωζώνη απ' ό,τι για την ίδια την Ελλάδα, προειδοποιεί ο Γερμανός καθηγητής Οικονομίας, Πέτερ Μπόφινγκερ και εκ των «σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» και δηλώνοντας βέβαιος ότι το επόμενο έτος η χώρα θα εξακολουθεί να βρίσκεται στη νομισματική ένωση.

Ο κ. Μπόφινγκερ εκτιμά ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας θα χρειαζόταν πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση του συστήματος.

Όπως σημειώνει, αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήδη στην Ισπανία και την Ιταλία παρατηρείται μαζική φυγή κεφαλαίων και οι ιδιώτες επενδυτές συμπεριφέρονται σαν να προετοιμάζονται από τώρα για την έξοδο των δύο χωρών από το ευρώ.

Υποστηρίζει επίσης πως θα πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην υπάρξει στην Ισπανία μέσα σε ένα χρόνο μια εξέλιξη ανάλογη εκείνης της Ελλάδας, στην οποία η εμπειρία έδειξε πόσο μεγάλη είναι η δυναμική για μια καθοδική πορεία.

Η Ελλάδα κατέβαλε τις μεγαλύτερες προσπάθειες εξυγίανσης από όλες τις χώρες και έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες, υπογραμμίζει ο Γερμανός οικονομολόγος, παρατηρώντας ωστόσο ότι η χώρα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση.

Παράλληλα, ο κ. Μπόφινγκερ επικρίνει το γεγονός πως, παρά την ύφεση που καταγράφεται στις προβληματικές χώρες, σχεδιάζονται επιπλέον μέτρα λιτότητας, υποστηρίζοντας ότι με μια τέτοια πολιτική χειροτερεύει ακόμη περισσότερο η κατάσταση της οικονομίας.

Επιρρίπτει, εξάλλου, μεγάλες ευθύνες στους Ευρωπαίους ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης, τονίζοντας πως έκαναν πολύ λίγα και πολύ αργά, ενώ θα έπρεπε νωρίτερα να είχαν εξετάσει τρόπους προώθησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ελέγχου της δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών-μελών.

Το λάθος στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης έγκειται στο ότι δεν πάρθηκαν προληπτικά μέτρα, ώστε να αποφευχθεί «μια εκτεταμένη πυρκαγιά», υποστηρίζει. «Η Ευρωζώνη έπρεπε να είχε εξετάσει προ διετίας πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της Ισπανίας και της Ιταλίας, αφού ήταν σαφές ότι η κρίση θα έπληττε και αυτές τις δύο χώρες.»

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση, επισημαίνοντας ότι «όποιος θέλει την αυστηρή ρήτρα του no bail-out, εμμέσως ζητά το τέλος της νομισματικής ένωσης». Σε σχέση με τα ευρωομόλογα, παρατηρεί ότι αν κάποιος επιμένει να απορρίπτει τα ευρωομόλογα, θα πρέπει να αναρωτηθεί ποιά από τις δύο εναλλακτικές επιθυμεί: είτε τη διάλυση της Ευρωζώνης, είτε την απεριόριστη εξαγορά ομολόγων από την ΕΚΤ.

Ασκεί, τέλος, κριτική στην επίμονη άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης στο προταθέν κοινό ταμείο εξυπηρέτησης του χρέους, λέγοντας ότι αν κάποιος θέλει τη διατήρηση της Ευρωζώνης, θα πρέπει να ασχοληθεί εποικοδομητικά με αυτή την πρόταση και όχι να την απορρίπτει κατηγορηματικά.