Σαββατοκύριακo
27-28  Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4969RSS FEED
Πληθαίνουν οι φωνές για διάσωσηΤο Νοέμβριο η σύγκρουση «Βορείων» και «Νοτίων»
Το Νοέμβριο θα διασταυρώσουν τελικά τα ξίφη τους «Βόρειοι» και «Νότιοι», καθώς τότε θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ την περίοδο 2014-2020.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί εν μέσω γενικευμένων μέτρων λιτότητας στη γηραιά ήπειρο, ενώ στο επίκεντρο των διαμαρτυριών αναμένεται να τεθεί και η πρόταση της Κομισιόν για αύξηση κατά 5% του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το 1,11% του μέσου ευρωπαϊκού ΑΕΠ θα καλύψει δαπάνες 1,083 τρις ευρώ, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, αφού η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Βρετανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία ζητούν «δραστική μείωση» του προϋπολογισμού, ενώ  Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία ζητούν να επαυξηθεί το πλαίσιο των κοινοτικών δαπανών.

Και από τις δύο πλευρές αναγνωρίζεται, ωστόσο, ότι η επιζητούμενη συμφωνία θα πρέπει να είναι συμβατή με τις εθνικές προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά θα πρέπει επίσης να προσδίδει μια ιδιαίτερη έμφαση στην τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της συνοχής, μέσω της χρηματοδότησης των αντίστοιχων πολιτικών.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί επίσης το ζήτημα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής η οποία εξακολουθεί να απορροφά το 40% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, κάτι που οδηγεί σε σύγκρουση Γαλλίας και Βρετανίας, αφού η πρώτη είναι η περισσότερο επωφελούμενη από την ΚΑΠ χώρα. 

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές για διάσωση του Νότου, με επιχειρήματα που αφορούν στο πλήγμα που θα δεχθούν οι οικονομίες του Βορρά σε περίπτωση διάλυσης της ευρωζώνης ή εξόδου χώρας απ’ αυτήν.

Χθες καμπανάκι χτύπησε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο οικονομικού συνεδρίου, δήλωσε:

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι οικονομίες των νότιων κρατών της Ευρώπης εξακολουθούν να συρρικνώνονται το 2012 και, φοβάμαι ότι θα συνεχίσουν και το 2013».

Πρόσθεσε πάντως ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, όπως καταδεικνύει η αύξηση των εξαγορών και η μείωση των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών.

Από την πλευρά του, ο Γιεργκ Ασμουσεν, υποστήριξε ότι η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων των αδύναμων κρατών της ευρωζώνης, μόνο αν οι χώρες αυτές έχουν ζητήσει από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης να παρέμβει στην πρωτογενή αγορά και αν το ΔΝΤ συμμετέχει στη διαδικασία.

Όπως είπε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EKT, με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι οι χώρες θα εφαρμόζουν αυστηρά προγράμματα δημοσιονομικής σύγκλησης και ότι η ΕΚΤ δεν θα καταβάλει χρηματική βοήθεια χωρίς οι χώρες να αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες.

«Από την πλευρά μου αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει στη διαμόρφωση των προγραμμάτων σύγκλισης καθώς έχει μοναδική τεχνογνωσία και εμπειρία στην περιφρούρηση τέτοιων καταστάσεων», κατέληξε με νόημα, καθώς δεν χρησιμοποίησε τυχαία την λέξη «περιφρούρηση».

Έτοιμος είναι και ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης ESM, που σύμφωνα με τον επικεφαλής του υφιστάμενου μηχανισμού διάσωσης EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί τον Οκτώβριο – και πάντως μετά την έκδοση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με τη νομιμότητα της συμμετοχής της χώρας στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, καθώς και στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, που αναμένεται στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα παρουσιάζει και η προειδοποίηση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), για τις δραματικές συνέπειες που θα είχε μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ILO, ενδεχόμενη ελληνική έξοδος θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Ο μέσος όρος της ανεργίας θα ανέβαινε στο 13% στις 17 χώρες της ευρωζώνης», υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ILO, Έκεχαρντ Ερνστ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος, στο τέλος του 2011 το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη έφτασε το 10%.

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα δεχόταν πλήγμα και η απασχόληση στη Γερμανία. Σε αντίθεση με αυτά που συχνά υποστηρίζουν κάποιοι, η Γερμανία δεν θα έμενε αλώβητη, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ερνστ.

Στην περίπτωση αυτή «βλέπει» το γενικό ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία να σκαρφαλώνει το 2014 στο 27,7% και την ανεργία στους νέους στο 51,3%.

Προσθέτει εξάλλου πως θα ήταν ολέθριες οι συνέπειες της διάλυσης της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις προγνώσεις του, το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία θα έφτανε το 2014 το 11,3% (σήμερα 6,8%). Στη Γαλλία η ανεργία θα διαμορφωνόταν στο 17%, ενώ στην Ισπανία θα άγγιζε το 37%.