Σαββατοκύριακo
27-28  Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4969RSS FEED
Οι διαπραγματεύσεις και η τέχνη του εφικτού
Γράφει ο
Θανάσης Μπουρούνης

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα ελληνική κυβέρνηση, το ζητούμενο από τον κ. Τσίπρα, ήταν η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους, με θέματα που αφορούσαν αφ’ ενός την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας και αφ΄ετέρου την απομείωση του χρέους, με στόχο τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, χωρίς όμως ελλείματα.

Μετά από 100 ημέρες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και «σκληρών διαπραγματεύσεων», βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε, αλλά με σαφώς δυσμενέστερους όρους.

Το ορόσημο των 100 ημερών, συνοδεύτηκε από την παραδοχή ότι έγιναν λάθη στη διαπραγμάτευση και στην τακτική που ακολουθήθηκε, παραδοχή που αποτυπώθηκε με την «εύσχημη απομάκρυνση» του κ. Βαρουφάκη από την διαπραγματευτική ομάδα.

Η νέα ομάδα διαπραγμάτευσης πρέπει να διακατέχεται από πνεύμα συνεργασίας με τους πιστωτές και να είναι υπέρ ενός «συμβιβασμού με παραχωρήσεις».

Αν και στις διαπραγματεύσεις τα πρόσωπα είναι σημαντικά, πιο σημαντική όμως είναι η ουσία. Το θέμα είναι κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να επιτευχθεί συμβιβαστική συμφωνία.

Επίσης δεν έχει σημασία μόνο ποια μέτρα θα προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς προκειμένου να κλείσει κάποια συμφωνία, αλλά ποια θα είναι η επίπτωση των μέτρων αυτών για την επόμενη ημέρα της οικονομίας.

Σε μια διαπραγμάτευση με το σημερινό ευρωπαϊκό κατεστημένο, αναπόφευκτα θα κάνεις λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές υποχωρήσεις, λαμβάνοντας μέτρα. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχουν διαρθρωτικά  μέτρα χωρίς κάποιο κόστος για κάποιους, έστω και προσωρινό.

Η επιμονή της κυβέρνησης και η πίστη της ότι θα επιβάλει το πρόγραμμά της στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ναι μεν συσπειρώνει το κόμμα, προκαλεί όμως τους θεσμούς, δηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία.

Η ουσιστική σύγχυση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι εξαντλεί τα όρια της απραξίας και της ονειροπόλησης, όχι επειδή της αρέσει, αλλά επειδή δεν τολμάει να κάνει αλλιώς.

Όσοι περιμένουν από τον κ. Τσίπρα να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να δρομολογήσει μια συμφωνία με τους εταίρους, θα πρέπει να σκεφτούν ότι σ’ αυτήν την περίπτωση η λογοδοσία του δεν θα αφορά μόνο τους οπαδούς του συμβιβασμού, αλλά και τους οπαδούς της ρήξης. Επομένως, εκ των πραγμάτων, η μάχη θα μεταφερθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που δεν επιθυμεί ούτε επιδιώκει στην παρούσα φάση ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός θα είχε επιτύχει μια εξαιρετική συμφωνία με τους εταίρους και η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν την επομένη των εκλογών είχε μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας.

Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης τελικά απωλέσαμε πολύτιμο χρόνο στο βωμό της υποκρισίας, λεκτικών εφευρημάτων, ερμαφρόδιτων διατυπώσεων και ανόητων λεονταρισμών.

Τώρα πάμε σε ουσιαστική διαπραγμάτευση, αποδυναμωμένοι οικονομικά και κοινωνικά, αναγκασμένοι να υπογράψουμε συμφωνία με τους θεσμούς, να κάνουμε έναν απολύτως αναγκαίο συμβιβασμό, ώστε να σταθεροποιήσουμε οριστικά τη θέση μας στην Ευρωζώνη. Συμβιβασμός, ο οποίος θα ευνοεί όμως την εφαρμογή μιας πολιτικής προώθησης της παραγωγικής ανασυγκρότησης, των επενδύσεων και της απασχόλησης.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η επιστροφή της οικονομίας στην ύφεση πρέπει να θεωρείται σίγουρη, ενώ παράλληλα θα πυροδοτηθεί ένα ντόμινο κατάρρευσης σε χρόνο ρεκόρ, πολύ χειρότερο απ’ αυτό που φαντάζονται όσοι επιθυμούν και επιδιώκουν τη ρήξη.

H κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει ή τον εφιάλτη της απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης εκτός ευρώ, ή το πρόσκαιρο κόστος κάποιων επώδυνων αλλά τελείως απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, προσαρμόζοντας τις «κόκκινες γραμμές» της, με τις προτάσεις και τις «κόκκινες γραμμές» των δανειστών.

Η αισιοδοξία των τελευταίων ημερών,  κυβερνητικών παραγόντων καθώς και ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων  ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών, επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, είναι να επαληθευτεί.

Σίγουρα όμως, η καλύτερη συμφωνία που μπορεί να εξασφαλίσει σήμερα η κυβέρνηση, θα είναι πολύ χειρότερη απ’ αυτήν που θα συνυπέγραφε με τους θεσμούς,το πρώτο διάστημα μετά τις εκλογές.

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.