Πέμπτη
9 Μαΐου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4981RSS FEED
ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ «ΜΟΝΙΜΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ»
07/12/2010
Η εκ μέρους του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου διατύπωση πρότασης σχετικά με «δανεισμό» των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ώστε να τεθεί τέρμα στο μακροχρόνιο αδιέξοδο, στάθηκε η αφορμή για να παραποιηθεί έτι περαιτέρω η δήλωση που έκανε στους Times του Λονδίνου.
 
Η Ελλάδα διεκδικεί, ως γνωστόν, την άνευ όρων επιστροφή των κλεμμένων από τον Έλγιν γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά ο κ. Γερουλάνος «τροποποίησε» την πρόταση – προφανώς στην αγωνία του να έχει η θητεία του στο υπουργείο Πολιτισμού κάποιο θετικό αποτέλεσμα – μιλώντας, όπως το ίδιο το υπουργείο παραδέχθηκε στην ανακοίνωση διάψευσης της εφημερίδας, για «μόνιμο δανεισμό τους στην Αθήνα»!
Σε αντάλλαγμα – και για να μην μείνει κενή η αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου όπου σήμερα εκτίθενται τα μάρμαρα – ο κ. Γερουλάνος πρότεινε η Ελλάδα να δανείζει κατά διαστήματα σημαντικές κλασσικές συλλογές της στην Βρετανία.

Από κει και πέρα – και εφόσον διατυπώνονται τέτοιες προτάσεις (με εξουσιοδότηση τίνος, αλήθεια;) – η παραποίηση ήταν εύκολη δουλειά. Βούτυρο στο ψωμί των Βρετανών.

Έτσι, η εφημερίδα κυκλοφόρησε με τίτλο «Η Ελλάδα επιδιώκει να θέσει τέλος στο αδιέξοδο για τα Ελγίνεια Μάρμαρα με μακροχρόνιο δανεισμό».

Όπως προκύπτει, μια λέξη έκανε την διαφορά. Η εφημερίδα μιλά για «μακροχρόνιο δανεισμό», η Αθήνα για «μόνιμο δανεισμό».

Η λέξη «δανεισμός» επομένως, ετέθη. Η βρετανική εφημερίδα μάλιστα γράφει πως ο κ. Γερουλάνος είπε ότι η χώρα του (σ.σ. εννοεί την Ελλάδα, την οποία ξαφνικά αποφάσισε να ερμηνεύσει) δεν ενδιαφέρεται πλέον για το… τεχνικό θέμα της ιδιοκτησίας των μαρμάρων.

Το Λονδίνο πάντως υποστηρίζει πως δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα από την πλευρά της Αθήνας (πώς θα μπορούσε άλλωστε;), ενώ το Βρετανικό Μουσείο αφήνει να εννοηθεί πως ακόμη και αν το αίτημα υποβληθεί η απάντηση θα είναι αρνητική.

 Και επιτέλους, υπάρχει έννοια μόνιμου δανεισμού; Υπό αυτήν την έννοια, μήπως να δανείζαμε μόνιμα στην Τουρκία μερικά νησιά για να σταματήσουν και οι εξ ανατολών πονοκέφαλοι;