Παρασκευή
26 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4968RSS FEED
Προειδοποίηση για βαθιά ύφεση και έκρηξη ανεργίαςΣήμα κινδύνου από το ΔΝΤ για τις συνέπειες από τη στάση πληρωμών
Μπορεί η κυβέρνηση να δημιουργεί ήδη συνθήκες εθισμού στην διαδικασία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όμως έχει εντελώς διαφορετική γνώμη.

Σε έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ταμείο, επισημαίνονται οι κίνδυνοι από την επιλογή της στάσης πληρωμών, καθώς αυτή προκαλεί, όπως αναφέρεται, βαθιά ύφεση και έκρηξη της ανεργίας.

Σύμφωνα με την μελέτη και τους υπολογισμούς των αναλυτών του ΔΝΤ Ενρίκε Μεντόσα και Βίβιαν Γιου, που βασίζονται σε 23 επεισόδια χρεοκοπίας κατά το διάστημα 1977 έως 2009 κυρίως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, το ΑΕΠ και η κατανάλωση υποχωρούν κατά περίπου 5% κάτω από την τάση τους.

Την ίδια ώρα, η απασχόληση μειώνεται κατά 15% σε σχέση με το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν τρία χρόνια πριν από τη χρεοκοπία, ενώ οι καθαρές εξαγωγές (εξαγωγές μείον τις εισαγωγές) μειώνονται κατά περίπου 10% σε σχέση με το ΑΕΠ σε διάστημα δύο τριμήνων πριν και μετά την κήρυξη στάσης πληρωμών.

Κατόπιν τούτου, το ΔΝΤ συνεχίζει να αποκλείει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και, με υπόμνημά του προς τους υπουργούς των Οικονομικών του G20, ζητά «μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος», προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος της μετάδοσης της κρίσης.

«Η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα απειλεί να ταράξει την αγορά - γεγονός που θα επηρέαζε τα επιτόκια δανεισμού άλλων ευάλωτων χωρών και θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», αναφέρεται στο υπόμνημα, όπου προστίθεται ότι οι παγκόσμιες αγορές ανησυχούν πολύ με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Από την πλευρά της, η Ευρώπη συνεχίζει να κωλυσιεργεί, με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν να δηλώνει στην ιταλική εφημερίδα «La Reppublica», πως «κανείς δυστυχώς δεν διαθέτει μαγικό ραβδί», προσθέτοντας ότι «κάθε επιλογή έχει τα υπέρ και τα κατά της και αυτό εξηγεί για ποιο λόγο η συζήτηση είναι τόσο έντονη».

Όπως είπε, στο τραπέζι έχουν μπει διάφορες λύσεις – με κεντρικό άξονα την αξίωση της Γερμανίας για συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών – οπότε καταβάλλεται προσπάθεια να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός.

Παρ’ όλα αυτά, η Γερμανία εξακολουθεί να αντιδρά στην ιδέα της έκδοσης του ευρωομολόγου, καθώς χθες από το Βερολίνο ανακοινώθηκε πως εξακολουθεί να μην αποτελεί επιλογή για την λύση της ελληνικής κρίσης χρέους, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη να υπάρξει συμφωνία με την ΕΚΤ σχετικά με την συμμετοχή των ιδιωτών.

Ως πρόφαση για την άρνησή του να δεχθεί την έκδοση ευρωομολόγου, το Βερολίνο συνεχίζει να φέρνει την ανησυχία ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι υπερχρεωμένες χώρες θα χαλάρωναν τις προσπάθειές τους για εξυγίανση των δημοσιονομικών τους.

Όλα αυτά, βέβαια, ενώ η Γερμανία, δια του υπουργού των Οικονομικών Β. Σόιμπλε, εξακολουθεί να θεωρεί απειλή για την ύπαρξη του ευρώ την κρίση στην Ελλάδα.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί και να χρηματοδοτήσει το χρέος της», είπε ο Β. Σόιμπλε στην εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung, «αλλά για την ώρα οι αγορές εγείρουν αμφιβολίες για το αν η ελληνική κυβέρνηση θα το καταφέρει. Αυτή η κρίση εμπιστοσύνης που προκάλεσε η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο πλέον ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ. Γι αυτό θα πρέπει να προσεγγίσουμε το πρόβλημα με πειστικό τρόπο».

Και ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει πως θα ήταν λάθος η έκδοση ευρωομολόγου, καθώς «οι χώρες χρειάζονται ένα κίνητρο για να κάνουν καλή διαχείριση των δημοσιονομικών τους, κι αυτό το κίνητρο είναι τα υψηλά επιτόκια, που πρέπει να πληρώνει μια καταχρεωμένη χώρα. Αν δεν υπήρχαν, θα οδηγούσε στην απώλεια εμπιστοσύνης απέναντι στο ευρώ, το κοινό νόμισμα δεν έχανε τη σταθερότητά του. Άρα (τα ευρωομόλογα) δεν μπορεί να είναι η λύση»…