Σαββατοκύριακo
1-2  Οκτωβρίου 2022
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4395RSS FEED
Τα βρετανικά ραντάρ στην Κύπρο συνεχίζουν το κατασκοπευτικό τους έργο!
Γράφει ο
Δημήτρης Αγγελίδης
Συγκεκαλυμμένα δρουν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, είχαν αποκαλύψει την Κυριακή 19/08/2012 οι Sunday Times.

«Η βρετανική αντικατασκοπία από τις βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας (που αποτελούν βρετανικό κυρίαρχο έδαφος), αλλά και από το σύγχρονο ραντάρ (ηλεκτρονικού πολέμου και υποκλοπών) που λειτουργεί στο Τρόοδος παρακολουθεί τις κινήσεις του συριακού στρατού, διευκολύνοντας έτσι, όπως έγραψε η βρετανική εφημερίδα, τους επαναστάτες να εξαπολύουν συντριπτικές επιθέσεις περιλαμβανομένης πρόσφατα και επίθεσης εναντίον φάλαγγας 40 θωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων.

Το σύγχρονο ραντάρ που λειτουργεί στο Τρόοδος

Οι περιοχές κυρίαρχων βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας είναι δύο περιοχές της Κύπρου υπό βρετανική διαχείριση ως βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, διοικούμενες ως περιοχές κυρίαρχων βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι βάσεις κρατήθηκαν από τους Βρετανούς μετά την ανεξαρτησία και τη μετάβαση της Κύπρου από Αποικία του Στέμματος, σε ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος. Η Βρετανία απαίτησε και πέτυχε την κατοχή εντός τμήματος της Κύπρου υπό μορφή στρατιωτικών βάσεων, λόγω ακριβώς της στρατηγικής θέσης της Κύπρου στη Μεσόγειο, προς όφελος των βρετανικών συμφερόντων.

Έχουν σημαία και το εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου, τον βρετανικό Εθνικό ύμνο, πρωτεύουσα την Επισκοπή, επίσημη γλώσσα την Αγγλική και Ελληνική, διαθέτουν ραδιοφωνικούς σταθμούς, εκδίδουν εφημερίδες, διατηρεί (παρά τα γεγονός ότι είναι στρατιωτικές βάσεις) πολιτικά δικαστήρια, πολιτική αστυνομία και τελωνείο.

Εκτός από το υπερσύγχρονο στρατιωτικό αεροδρόμιο που διαθέτουν, είναι εξοπλισμένες και με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, κυρίως στο Τρόοδος. Μέρους του αμερικανικού παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης επικοινωνιών Εchelon, αποτελεί ο σταθμός του Αγίου Νικολάου πλησίον της Αμμοχώστου.

Η εγκατάσταση αυτή παρακολουθεί όλες τις τηλεπικοινωνίες όχι μόνον στη Μέση Ανατολή, αλλά και στη Κεντρική Ασία. Οι καταγραφές της εκπέμπονται μέσω δορυφόρου στην Αγγλία και στη συνέχεια μεταφέρονται στον κεντρικό σταθμό του συστήματος Εchelon στις ΗΠΑ.

Έτσι από τις βρετανικές βάσεις της Κύπρου παρακολουθούνται τα πάντα. Ένας Σύρος αξιωματούχος της αντιπολίτευσης ανέφερε μάλιστα στην Sunday Times ότι οι βρετανικές αρχές «γνωρίζουν και εγκρίνουν 100% τις μυστικές πληροφορίες οι οποίες αποστέλλονται από τις βάσεις στην Κύπρο και διοχετεύονται, μέσω Τουρκίας, στους επαναστάτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA). Οι Βρετανοί δίνουν τις πληροφορίες αυτές στους Τούρκους και στους Αμερικανούς, και στη συνέχεια εμείς τις παίρνουμε από τους Τούρκους».


http://www.kifisiapress.blogspot.gr/