Τετάρτη
11 Δεκεμβρίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3369RSS FEED
ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕBrexit: Από Μάρτη σε Ιούνη
07/01/2019

Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα


Τελικά, παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ κατά 3 μήνες, μετά την προβλεπόμενη για το Μάρτιο 2019 χρειάζεται σε κάθε περίπτωση.

Το αίτημα των Βρετανών για τρίμηνη παράταση επιβεβαιώνει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί, σχετικά με το Brexit. Το καράβι «έπεσε σε ξέρα»! Πουθενά συμφωνία. Ούτε ενδοκοινοβουλευτική, ούτε ενδοβρετανική (πολίτες), ούτε ευρωβρετανική, με την έννοια, ότι υπάρχει άρνηση αποδοχής της συμφωνίας που 'έχει υπογραφηθεί,από μεγάλη μερίδα Βρετανών..

Έτσι, αν οι Βρετανοί αποφασίσουν ένα νέο δημοψήφισμα, θα χρειαστούν περισσότεροι από τρεις μήνες, έξι, και ίσως δε φτάνουν.

Αν αποφασίσουν να αποχωρήσουν, πάλι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, γιατί οι διενέξεις και τα εσωτερικά, κυρίως, προβλήματα, έχουν λειτουργήσει αρνητικά στην πρόοδο της προετοιμασίας για την επόμενη της αποχώρησης.

Αν, τέλος αποφασίσουν οι Βρετανοί να παραμείνουν, με η χωρίς δημοψήφισμα, θα συνεχίσουν την ευρωπαϊκή πορεία ως έχει, σήμερα,αλλά πάλι, εκτιμάται, ότι ο χρόνος έως το Μάρτιο δε φθάνει για τη διαδικασία που απαιτείται μετά την ανάκληση της δήλωσης αποχώρησης.

Ωστόσο, αυτή η χρονική παράταση είναι φθοροποιός για τη βρετανική οικονομία, και επιδρά αρνητικά, στον επιχειρηματικό κόσμο, ιδίως στις επενδυτικές δραστηριότητες. Η άγνοια για το αύριο, δεν επιδρά θετικά στους υποψήφιους επενδυτές, εντός, και κυρίως εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Η περίπτωση στο διάστημα της τρίμηνης παράτασης να επιτύχει η Πρωθυπουργός κυρία Μέι κάτι καλύτερο στη συμφωνία με την ΕΕ, που έχει,ήδη, υπογραφηθεί, δε φαίνεται πιθανή. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Tusk έχει δηλώσει«Σκληρό Brexit» ή «καθόλου Brexit».«Η μοναδική πραγματική εναλλακτική λύση σε ένα σκληρό Brexit είναι να μην υπάρξει καθόλου Brexit».

Επίσης, έχει δηλώσει, σχετικά με την συμφωνία αποχώρησης, πως «Η Ένωση στηρίζει τη συμφωνία αυτή και προτίθεται να προχωρήσει στην κύρωσή της. Η συμφωνία δεν είναι προς αναδιαπραγμάτευση.»

Oπως και να εξελιχθεί, πάντως το ζήτημα το κακό έγινε και στην ΕΕ και στο ΗΒ και αυτό, που ίσως,τελικά, αποφασιστεί, είναι ένα είδος συμφωνίας για να επιδιορθωθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στους περίπου 20 μήνες διαπραγματεύσεων.όσα, και όσο, είναι δυνατό,.

 

Blog: marina anastas.kourbela