Παρασκευή
26 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4968RSS FEED
Εθνική άμυνα: Ας μιμηθούμε τον Αρχιμήδη
Γράφει ο
Ιωάννης Γ. Κουλούρης

Όταν τα ρωμαϊκά σκάφη επιτέθηκαν κατά των Συρακουσών, κάηκαν από την πρωτοποριακή για τότε εφεύρεση του Αρχιμήδη με τα κάτοπτρα, προτού προλάβουν να πλησιάσουν την ακτή. Η πρωτοπορία στην τεχνολογία είναι πάντοτε καθοριστικός παράγοντας για την πολεμική υπεροπλία μιας χώρας έναντι άλλης.

Ως γνωστόν το αιώνιο αμυντικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι αυτό με την Τουρκία. Λόγω μεγέθους, πληθυσμού και οικονομίας, είναι πρακτικά αδύνατο να υπερισχύσουμε της Τουρκίας στα συμβατικά πολεμικά όπλα ακόμα και στα πιο σύγχρονα. Ασφαλώς η γενναιότητα, η ικανότητα και ο πατριωτισμός των Ελλήνων μπορεί να αντισταθμίσει ένα μέρος , ή και πιθανώς όλη την οπλική και αριθμητική υπεροπλία των Τούρκων, όμως ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος είναι να αποκτήσουμε πρωτοποριακή τεχνολογική υπεροχή  έναντι αυτών.

Με τα σημερινά δεδομένα η πολεμική , και κυρίως η αμυντική,  ισχύς μιας χώρας, δεν εξαρτάται από τον αριθμό των όπλων, ακόμα και των πιο σύγχρονων, αλλά από το επίπεδο της τεχνολογίας χρησιμοποίησης ή απόκρουσής των.  Η αποτελεσματικότητα όλων των οπλικών συστημάτων δεν εξαρτάται ούτε από την καταστροφική ισχύ τους ούτε από το βεληνεκές των πυραύλων τους, αλλά από τη δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης και καταστροφής τους προτού προλάβουν να πλήξουν το στόχο τους.

Στο άμεσο μέλλον, ο πόλεμος θα είναι καθαρά ηλεκτρονικός, ο λεγόμενος κυβερνοπόλεμος.  Και στον τομέα αυτό πρέπει να μιμηθούμε τον Αρχιμήδη και να προσπαθήσουμε να εξελιχθούμε σε ένα βαθμό ανώτερο από τα άλλα κράτη, όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από τις λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις.

Αυτό μπορεί να γίνει εάν αξιοποιήσουμε την έμφυτη ανωτερότητά μας στην ευφυΐα , και τις τεράστιες επενδύσεις σε εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού που έχει κάνει μέχρι τώρα η χώρα μας στον τομέα αυτό, και δυστυχώς τις εκμεταλλεύονται άλλα κράτη.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος πρέπει να αναπτύξουμε τεχνολογία έγκαιρης ανίχνευσης και να μπλοκάρουμε την  επικοινωνία με τον έξω κόσμο, και κυρίως τους καθοδηγητές τους, όλων των ιπτάμενων, επανδρωμένων και μη, όπλων των εχθρών μας με τα κέντρα καθοδήγησής τους. Έτσι αυτά θα καταστούν «τυφλά» μόλις εισέλθουν στον εναέριο χώρο μας και η περαιτέρω τύχη τους θα είναι είτε η καταστροφή τους προτού πλήξουν τους στόχους των, είτε ακόμα καλύτερα, η περαιτέρω καθοδήγησή τους από εμάς ώστε να επιστρέψουν και να πλήξουν εδάφη από τα οποία εκτοξεύτηκαν.

Είμαι βέβαιος ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε  γιατί, όπως προείπα, αφενός ως λαός είμαστε πιο ευφυείς από τους άλλους, αφετέρου επειδή έχουμε ήδη πολλούς επιστήμονες εκπαιδευμένους στον τομέα αυτό και εκ τρίτου επειδή αυτός δεν απαιτεί ακριβές επενδύσεις σε υλικό (hardware), παρά μόνο ανάπτυξη κατάλληλου λογισμικού. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο στη λεπτομερή περιγραφή του τι και πως αυτό μπορεί να γίνει, είμαι όμως βέβαιος ότι οι ειδικοί θα καταλάβουν περίπου τι εννοώ, όπως είμαι βέβαιος ότι ορισμένες χώρες το έχουν ήδη κάνει μέχρι κάποιο βαθμό.

Ο ισχυρισμός μου ότι είμαστε πιο ευφυείς από τους άλλους, δεν αποτελεί υπεροψία αλλά οφείλεται όχι μόνο στο DNA μας, αλλά κυρίως στην αναμφισβήτητη υπεροχή της γλώσσα μας, στην οποία συνηθίσαμε να σκεπτόμαστε, να μιλάμε και να γράφουμε από τη γέννησή μας, και στο κλίμα της υπέροχης χώρας μας, και αποδεικνύεται στην πράξη από τις επιδόσεις των φοιτητών και επιστημόνων μας.

Ας μιμηθούμε λοιπόν τον Αρχιμήδη, ας συγκεντρώσουμε από τα πέρατα της Γης όλους τους επιστήμονές μας σχετικούς με το αντικείμενο, και ας δημιουργήσουμε ένα ειδικό κέντρο ερευνών για το αντικείμενο αυτό, και είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα έχουμε τα κατάλληλα αποτελέσματα και θα βρεθούμε ένα επίπεδο πιο πάνω από τις άλλες χώρες. Θα καταστήσουμε έτσι τη χώρα μας απρόσβλητη από τους εχθρούς μας και κυρίως τους Τούρκους, οι οποίοι όπως ανέφεραν τουλάχιστον τα ΜΜΕ ετοιμάζονται να κάνουν μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των πιο ευάλωτων εάν αναπτυχθεί το σύστημα που αναφέρω.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν διαθέτουμε τους κατάλληλους πατριώτες πολιτικούς οι οποίοι να ενστερνισθούν και να εφαρμόσουν τα ανωτέρω και κυρίως να διασφαλίσουν το απόρρητο των ερευνών και των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν, γιατί δυστυχώς, και όπως αποδείχτηκε πρόσφατα, η Ελλάδα εκτός από πατριώτες διαθέτει και πολλούς Εφιάλτες. Για το λόγο αυτό κάθε Έλληνας πρέπει να σκεφτεί πολύ τι θα ψηφίσει στις εκλογές που θα γίνουν.

Με την ευκαιρία θέλω να επισημάνω την ακατανόητη ενέργεια μελών της Ακαδημίας Αθηνών οι οποίοι, όπως τουλάχιστον αναγράφηκε σε ημερήσια εφημερίδα,  θέλουν να εκδιώξουν από την Ακαδημία τον τεχνολογικό κλάδο, τον μόνο που εξελίσσεται αλματωδώς σε σχέση με τους άλλους κλάδους, όπως π.χ. τον γλωσσικό,  όπου η Ακαδημία εδώ και 50 χρόνια ασχολείται με την έκδοση ενός λεξικού χωρίς ακόμα να έχει φθάσει ούτε στη μέση!! Δηλαδή κατά την άποψή του ένας σύγχρονος Αρχιμήδης δεν θα είχε θέση στην Ακαδημία Αθηνών!!

 

Σημείωση: Το παρόν άρθρο, και με πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες, είχα σκοπό να αποστείλω με τη μορφή προσωπικής απόρρητης επιστολής στον κ. Υπουργό Εθνικής Αμύνης,  η αφερέγγυα όμως στάση του στο σκοπιανό με απέτρεψε από αυτό και προτίμησα να το στείλω στα ΜΜΕ με την ανωτέρω απλοποιημένη μορφή.