Τρίτη
7 Φεβρουαρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4524RSS FEED
ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ«ΧΑΡΙΣΤΕ, ΔΑΝΕΙΣΤΕΙΤΕ, ΑΝΤΑΛΛΑΞΤΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ»...
20/08/2014

Γράφει ο Γιώργος Λεκάκης, www.lekakis.com

Πάρτε ένα σκονισμένο βιβλίο - ή και περισσότερα... - από τα ράφια της βιβλιοθήκης σας, το οποίο έχετε ήδη διαβάσει και δεν χρειάζεστε πλέον, και φέρτε το ή τα στην "Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη Χανίων"... Δώσετέ τους έτσι μια… δεύτερη ζωή, στα χέρια ενός άλλου αναγνώστη, ο οποίος θα τα εκτιμήσει και αγαπήσει το ίδιο, ίσως και περισσότερο! Διότι το βιβλίο είναι ένας ζωντανός και όχι ένας πεθαμένος φίλος...

Η «Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη Χανίων», είναι μια υπαίθρια δημόσια βιβλιοθήκη. Ανοικτή στο κοινό καθ’ όλο το 24ωρο! Επτά ημέρες την εβδομάδα! 365 ημέρες τον χρόνο! Σκοπεύει στην ανταλλαγή βιβλίων – που σημαίνει ανταλλαγή ιδεών! - αλλά και στην κοινωνική αλληλεπίδραση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων.

Τέσσερα είναι τα σημεία στον Δήμο Χανίων που έχουν επιλεγεί και φιλοξενούν την «Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη»:

α) η πλατεία της ιστορικής Δημοτικής Αγοράς,

β) η πλατεία Ελευθερίας (Δικαστηρίων),

γ) η πλατεία της Σούδας και

δ) η πλατεία Κουνουπιδιανών.

Κάθε μία από αυτές τις βιβλιοθήκες «φιλοξενεί» έργα διαφορετικών καλλιτεχνών, τα οποία παραχώρησαν οι ίδιοι, αποκλειστικά για την επένδυση των όψεων της κάθε ανταλλακτικής βιβλιοθήκης. Πιο συγκεκριμένα, έργα  των καλλιτεχνών Αντώνη Ντόνεφ, Γιάννη Βαρελά, Παναγιώτη Τέτση και Θεόδωρου Χρόνη. 

Επίσης, άλλη μια σημαντική βιβλιοφιλική κίνηση έγινε στα Χανιά, που πάντα ήταν η πολιτιστική πρωτεύουσα της μεγαλονήσου Κρήτης: Συνεχίζοντας την καλοκαιρινή εκστρατεία με τίτλο «Ό,τι κι αν σκέφτεσαι, σκέψου το αντίθετο - Οι αντίθετοι κόσμοι συναντιούνται στις βιβλιοθήκες!», άρχισε μια συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων και του Future Library , στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου. Η πρώτη εκδήλωση έχει θέμα:  «Διαβάζουμε το βιβλίο μας και χαρτογραφούμε την ιστορία του». Διαβάσθηκε το  βιβλίο «Γιατί οι σκύλοι δεν αγαπούν τις γάτες», Ανιές Ντε Λεστράντ (εκδ. Μεταίχμιο), από τον κόσμο των αντιθέτων και φτιάχθηκε ο αντίστοιχος χάρτης. Συντελεστές ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Μιχάλης Βιρβιδάκης και η εκπαιδευτικός Μαρία Σκορδύλη.