Σαββατοκύριακo
8-9  Αύγουστος 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3611RSS FEED
ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ ΠΡΟΜΗΝΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
Νέα ένταση προμηνύεται στο βόρειο Κόσοβο, μετά την διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης της Πρίστινα να ανακτήσει τον έλεγχο των συνοριακών διαβάσεων προς τη Σερβία, τοποθετώντας σε αυτές αστυνομικούς και τελωνειακούς αλβανικής εθνότητας. Σήμερα, κατόπιν αιτήματος Σερβίας και Ρωσίας, συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το Βελιγράδι να καταγγέλλει πως οι KFOR και Eulex προτίθενται να διευκολύνουν τις κινήσεις της κυβέρνησης Θάτσι.

Ήδη, μετά την αναγγελία του πρωθυπουργού του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, ότι οι αλβανικές δυνάμεις ασφαλείας πρόκειται σήμερα, Παρασκευή, να επιβάλουν ακόμη και δια της βίας την κυριαρχία τους στους συνοριακούς σταθμούς Γιάρινιε και Μπίρνιακ, Σέρβοι πολίτες έστησαν οδοφράγματα σε κύριες οδικές αρτηρίες, ενώ απέκλεισαν και την κεντρική γέφυρα της πόλης, ρίχνοντας δύο φορτηγά χαλίκι. 

Μετά την ανάφλεξη που είχαμε στην περιοχή στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, όταν η αποστολή από την κυβέρνηση ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στη βόρεια Μιτρόβιτσα προκάλεσε εκτεταμένα επεισόδια με έναν νεκρό αστυνομικό, τώρα η κυβέρνηση Θάτσι επιχειρεί και πάλι να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των συνοριακών διαβάσεων, με πρόσχημα την πάταξη του λαθρεμπορίου, αφού στην περιοχή εισάγονται προϊόντα από τη Σερβία ατελώς.

Την επιτήρηση των σταθμών έχει σήμερα αποκλειστικά η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ (UNMIK), η οποία επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων από και προς την Σερβία.

Να σημειωθεί πως οι αστυνομικοί που υπηρετούν στους συνοριακούς σταθμούς  Γιάρινιε και Μπίρνιακ ανήκουν μεν στην αστυνομική δύναμή Κοσόβου (ΚΡS), ωστόσο μέχρι σήμερα είναι όλοι σερβικής εθνότητας, κάτι που τώρα επιχειρείται να ανατραπεί.

Από την πλευρά τους, οι Σέρβοι καταγγέλλουν πως οι μόνες δυνάμεις που είναι βάσει νόμου επιφορτισμένες με την τήρηση της τάξης στο βόρειο Κόσοβο είναι αποκλειστικά το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι διεθνείς αποστολές στο Κόσοβο, που δρουν σύμφωνα με το Ψήφισμα 1244, η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR) και η πολιτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex).

Την Πέμπτη, ο Σέρβος Πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε ότι πιθανή μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα μπορούσε «σε εποχή παγκοσμιοποίησης να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο τον κόσμο», γι αυτό και πρέπει να επικρατήσει πνεύμα συμβιβασμού και διαλόγου. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για ανάληψη πρωτοβουλιών, μετά την επίσημη αναγγελία του Θάτσι, ότι προτίθεται ακόμη και με τη χρήση βίας να ανακτήσει τον έλεγχο των συνοριακών διαβάσεων στη βόρεια Μιτρόβιτσα. 

Σήμερα, κατόπιν αιτήματος της Σερβίας και της Ρωσίας συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στην περιοχή, κεκλεισμένων των θυρών, μετά από την επιμονή των δυτικών χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, με επιστολή του στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, ζήτησε τη λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθεί η χρήση βίας στην περιοχή από την κυβέρνηση της Πρίστινα.

Αφού αναφέρθηκε σε πληροφορίες που εμφανίζουν  τις δυνάμεις KFOR και Eulex διατεθειμένες να διευκολύνουν τις μονομερείς αλβανικές αποφάσεις – κατά παράβαση της ουδετερότητας που οφείλουν να τηρούν, βάσει του  ψηφίσματος 1244 Συμβούλιου Ασφαλείας – ο κ. Γέρεμιτς τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Σε περίπτωση που απειληθεί η σταθερότητα και υπάρξουν ανθρώπινα θύματα ως αποτέλεσμα της αναγγελίας των αρχών της Πρίστινας ότι θα χρησιμοποιηθεί βία στο τέλος αυτής της εβδομάδας, η ευθύνη θα είναι στο προαύλιο εκείνων που έχουν εντολή να εμποδίσουν τέτοια βήματα κι αυτοί είναι πρώτα απ’ όλα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

»Η Σερβία καταδικάζει την πρόθεση των αρχών της Πρίστινας να αλλάξουν μονομερώς την κατάσταση στην περιοχή. Η συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας θα είναι αδύνατη, όπως επίσης και η εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων, αν επιτραπεί στις αρχές της Πρίστινας να υλοποιήσουν την επιχείρηση που έχουν προαναγγείλει».