Σαββατοκύριακo
25-26  Μαίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4997RSS FEED
Μνημεία, μνήμες και πολιτισμός
Γράφει ο
Νίκος Ιωάννου

Κοντά στη Λάρνακα της Κύπρου βρίσκεται το τέταρτο σε σημασία μνημείο του Ισλάμ. Παρά την επί 46 χρόνια κατοχή της μισής περίπου επικράτειας της Δημοκρατίας από την Τουρκία, την δημιουργία 200 χιλιάδων Ελληνοκυπρίων προσφύγων, την σύληση εκατοντάδων ορθοδόξων Χριστιανικών εκκλησιών  καθώς και την αρπαγή και εμπορία θρησκευτικών κειμηλίων ανυπολόγιστης αξίας, όλες οι Κυπριακές κυβερνήσεις σέβονται, προστατεύουν και διευκολύνουν οιονδήποτε μουσουλμάνο επιθυμεί να προσευχηθεί εκεί. Εάν δε επισκεφθεί τον χώρο οπαδός άλλης θρησκείας υποχρεούται να σεβαστεί τους κανόνες που έχουν επιβάλει οι μωαμεθανοί.

Η τελευταία κίνηση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήτο κάθε άλλο παρά μη αναμενόμενη. Η Τουρκία, ανεξαρτήτως ιδεολογικού ή θρησκευτικού  προσανατολισμού των κυβερνώντων, έχει αποδείξει περίτρανα ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Πολιτισμό και τον σεβασμό των μνημείων ή της ιστορικής μνήμης άλλων λαών.

Εκτός από τις λεκτικές καταδίκες εκ μέρους μας και των αιτημάτων συμπαράστασης από την Ευρώπη ή δεν ξέρω ποιού άλλου, οφείλουμε να δούμε τα πράγματα κατά πρόσωπον.

Και κυρίως να αφυπνιστούν όσοι εθελοτυφλούν πιστεύοντας ότι οι άρπαγες γείτονες μπορεί να συνετιστούν και ν’ αλλάξουν συμπεριφορά.

Οφείλουμε να σταματήσουμε να τους τροφοδοτούμε με πολύτιμο τουριστικό συνάλλαγμα και με αγορές δήθεν φθηνών προϊόντων. Ιδιαίτερη πληγή είναι η συστηματική ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο,  από λίγους μεν, αλλά αρκετούς να προκαλούν ρήγμα, Κυπρίων.

Να σταματήσουν επιτέλους να προβάλλονται τόσα τηλεοπτικά Τουρκικά σήριαλς στην Ελληνική τηλεόραση και μάλιστα με από απαράβατο όρο να μην μεταγλωττίζονται για να ακούγεται σαν επερχόμενη κυριαρχία η Τουρκική γλώσσα.

Υπάρχει κάτι θετικό στην αλαζονική συμπεριφορά του νεοσουλτάνου. Αποκαλύπτει το απύθμενο μίσος κατά του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης.

Εν κατακλείδι ο για πολλοστή φορά βιασμός της Αγίας Σοφίας δεν πρέπει να μας κάμψει. Χώρους λατρευτικούς έχουμε πολλούς. Η Πίστη και η εμπιστοσύνη στο Δίκιο μας πρέπει να αναπτερωθεί.