Σαββατοκύριακo
20-21  Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4962RSS FEED
Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με το βλέμμα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ
Γράφει ο
Κώστας Μαργαρίτης

Ιστορική συμφωνία με ονομασία  «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» έναντι όλων και συνταγματική αλλαγή συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπιών κκ.  Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν  Ζάεφ , με σκοπό να επιλύσουν μια ιστορική διαμάχη 25 χρόνων σε πείσμα των εθνικιστικών-λαϊκιστών και των δυο χωρών.

Η συμφωνία περιλαμβάνει όλα όσα επιδίωκε εξ αρχής η ελληνική πλευρά και είχε ορίσει ως εθνική γραμμή :την αλλαγή του ονόματος, τη χρήση του έναντι όλων και τη συνταγματική αναθεώρηση μέσω της οποίας ξεκαθαρίζει οριστικά το θέμα του αλυτρωτισμού, αλλά και της καπηλείας της ελληνικής ιστορίας της Μακεδονίας.

Συγχαρητήρια  έδωσαν  ΟΗΕ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαίοι  Σοσιαλιστές και γερμανικό υπουργείο εξωτερικών. Το ρεπορτάζ  αναφέρει  το περιεχόμενο της συμφωνίας που άργησε 25 χρόνια, τι ακριβώς προβλέπει για όλα τα ζητήματα “τριβής” το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν Τσίπρας και Ζάεφ για την επίλυση του Μακεδονικού. Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια Μακεδονία» θα ισχύει έναντι όλων σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Ταυτόχρονα υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις για την απεμπόληση του αλυτρωτισμού και βελτιωτικές  προβλέψεις για ιθαγένεια  και γλώσσα.

Στη  συμφωνία, ως Ελλάδα,  με την ΠΓΔΜ  για την ονοματοδοσία  της δεχτήκαμε το όνομα (Βόρεια Μακεδονία), την εθνικότητα (μακεδονική), τη γλώσσα (μακεδονική)  και ανάψαμε πράσινο φως για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά τους, στην ΠΓΔΜ δέχτηκαν το erga  omnes, την αλλαγή του Συντάγματος για τα αλυτρωτικά  και ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαίο πολιτισμό της Μακεδονίας.

Στο εσωτερικό των Σκοπιών  υπάρχει μεγάλη  ένταση , την ώρα που ο  πρωθυπουργός  Ζάεφ επιχειρούσε να παρουσιάσει τα θετικά για τη χώρα του σημεία της συμφωνίας και πως με αυτή ως βάση μπορεί να χτιστεί το μέλλον.  Ο προσκείμενος στην εθνικιστική αντιπολίτευση Πρόεδρος Ιβάνοφ   διαφωνεί  κάθετα με αλλαγή ονόματος και Συντάγματος.

Τα πολιτικά κόμματα αντέδρασαν άμεσα και το κάθε ένα  θα ακολουθήσει τη δική του στρατηγική. Η πορεία προς το μέλλον, οι ζυμώσεις και το παρασκήνιο θα δείξουν  αν μπορεί η συγκεκριμένη συμφωνία να έχει επιτυχή έκβαση. Η δύσκολη οικονομική πορεία της χώρας, σίγουρα  αποτελεί  εμπόδιο για «σκληρή» στάση σε κάθε διαπραγμάτευση.

Απαιτείται συνέπεια και σοβαρότητα από όλες τις πλευρές. Άλλωστε  ότι θα συμφωνηθεί,  θα παρουσιαστεί στα κοινοβούλια  των δυο χωρών και θα γίνει συζήτηση για όλες τις λεπτομέρειες και τα ανταλλάγματα.

Η Ελλάδα της Ευρώπης καλείται να έχει το λαό της εθνικά υπερήφανο και  οικονομικά ισχυρό.