Σαββατοκύριακo
20-21  Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4962RSS FEED
Βιομηχανικά Διδακτορικά
Γράφει ο
Αγγελική Χαραλαμποπούλου

Σε πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ  σχετικά με τον αριθμό των διδακτορικών στην Ελλάδα, προέκυψε ένας  πολύ ικανοποιητικός αριθμός - σε σχέση πάντα με τον γενικό πληθυσμό: 44.000  είναι οι διδάκτορες στη χώρα.

Η πλειονότητα, το 45%  επιλέγει την ακαδημαϊκή καριέρα,  πολλοί  επίσης  απασχολούνται στον Δημόσιο τομέα. Ελάχιστοι διδάκτορες, μόλις το 2% περίπου, απασχολούνται  στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Έτσι, τονίζει ο ΣΕΒ, παρά την σημαντική επιστημονική αριστεία που υπάρχει στη χώρα, η γνώση δεν αποτελεί ακόμα σημαίνοντα αναπτυξιακό παράγοντα, σε αντίθεση με ότι ισχύει διεθνώς  στη σύγχρονη κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας.

Για να αλλάξει αυτό, ο ΣΕΒ  προτείνει την άμεση Επιστημονική-Ερευνητική συνεργασία  των Πανεπιστημίων με τον κόσμο των επιχειρήσεων, μέσω των Βιομηχανικών  Διδακτορικών  Διατριβών.


Οι Βιομηχανικές Διδακτορικές Διατριβές που προτείνει ο ΣΕΒ είναι ερευνητικά έργα πρωτότυπα μεν  (όπως κάθε τέτοιου είδους έρευνα οφείλει), αλλά εφαρμοσμένου προσανατολισμού  αποκλειστικά.

Εκπονούνται από υποψήφιους διδάκτορες - σε ατομικό ή σε ομαδικό επίπεδο - στοχεύοντας στην εξεύρεση αυθεντικής και επιστημονικά τεκμηριωμένης λύσης σε συγκεκριμένα προβλήματα μιας επιχείρησης, ή ενός παραγωγικού τομέα γενικότερα.

Η  επιχείρηση είναι, κατά κανόνα δηλαδή  και ο παραγγελιοδόχος της έρευνας. Πράγμα που σημαίνει αφ΄ενός πως θα καρπωθεί τα όποια οφέλη προκύψουν, τόσο σε οικονομικό όσο και τεχνογνωσιακό επίπεδο, εφ΄ετέρου δε  θα είναι και ο χρηματοδότης της έρευνας, ή θα συμμετέχει στην χρηματοδότησή της.

Αυτόματα λοιπόν προκύπτει ένας βαθμός ανάπτυξης,  σε πολλά πεδία της οικονομίας, στο οικονομικό, το  επιστημονικό,  την τεχνογνωσία (know- how) κλπ.

Στις προτάσεις του ΣΕΒ για την προώθηση των Bιομηχανικών Διατριβών περιλαμβάνονται:

  • Η καθιέρωση Μηχανισμού Ενημέρωσης, μέσω υποβολής δήλωσης Ερευνητικού Ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις, η οποία θα κοινοποιείται στο Διδακτικό/ Ερευνητικό προσωπικό των Α.Ε.Ι.
  • Η συνεργασία Πανεπιστημίων και Επιχειρήσεων για την  επιλογή θεμάτων διδακτορικών διατριβών, βασισμένων σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές ή και τεχνολογικές προκλήσεις, με προστιθέμενη αξία για τις επιχειρήσεις.
  • Η δημιουργία ειδικού πλαισίου απασχόλησης υποψήφιων διδακτόρων που εκπονούν Βιομηχανική Διδακτορική Διατριβή για λογαριασμό Επιχείρησης.

Τη θεσμοθέτηση  των Βιομηχανικών Διδακτορικών Διατριβών εισηγείται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων,  με μία δέσμη προτάσεων για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ ΑΕΙ και Επιχειρήσεων στο πεδίο αυτό, σε τρεις βασικούς πυλώνες:

  • την ενίσχυση της Κουλτούρας  Συνεργασίας ΑΕΙ – Επιχειρήσεων,
  • τις θεσμικές παρεμβάσεις μιας εθνικής στρατηγικής με κριτήρια και χρηματοδότηση,
  • και τη δημιουργία πλαισίου κινήτρων.

Όπως  χαρακτηριστικά τονίζει ο ΣΕΒ:

«   Α. Οι προτάσεις αποτελούν μέρος της ευρύτερης εκστρατείας του για το μέλλον της εργασίας, τις δεξιότητες και τα επαγγέλματα με μέλλον.

    Β. Η Παιδεία, σε όλες τις βαθμίδες, εκτός από καταλύτης ανάπτυξης, είναι προϋπόθεση για τον παραγωγικό μετασχηματισμό απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις, και συνδέεται ευθέως με το παρόν και μέλλον της εργασίας, με επίκεντρο τη σύνδεσή της με τις παραγωγικές προκλήσεις του σήμερα και του αύριο, την ενίσχυση και αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των εργαζομένων, και την καινοτομία.»

Το κράτος - Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και το Υπουργείο Εργασίας -  οφείλουν να συνεργαστούν,  για να στηρίξουν και να προωθήσουν την πρόταση αυτή η οποία θα συντελέσει άμεσα και αποτελεσματικά στην επιδιωκόμενη ανάπτυξη.