Τετάρτη
20 Φεβρουαρίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3075RSS FEED
Είναι Προϊόν Διαπραγμάτευσης η Συμφωνία με τα Σκόπια;
Γράφει ο
Ευθύμιος Χαροκόπος

Δεν είμαι από αυτούς που εύκολα αποκαλεί κάποιον προδότη. Και δεν θα το κάνω. Θα είμαι δε και σύντομος. Το ερώτημα που θέτω: Η παρούσα συμφωνία ήταν το τελικό προϊόν μιας διαπραγμάτευσης ή επιβλήθηκε όταν οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αδιέξοδο.

Τρείς είναι οι λόγοι που διατυπώνω την παραπάνω ερώτηση

1. Ο κ. Κοτζιάς σε πάρα πολλές συνεντεύξεις του είχε υποστηρίξει ότι το όνομα θα είναι μια σύνθετη λέξη στην σλαβική διάλεκτο, αμετάφραστη. Υπενθυμίζω τους ισχυρισμούς του από 30/1/2018

Σχετικά με το όνομα, ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι για την ελληνική πλευρά έχει μεγάλη σημασία η σύνθετη λέξη της ονομασίας που θα συμφωνηθεί να είναι στη σλαβική διάλεκτο και να μένει αμετάφραστη. Είπε επίσης ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρότεινε τέσσερα ονόματα στα σλαβικά.

Πηγή: Κοτζιάς: Το όνομα της ΠΓΔΜ να είναι στη σλαβική διάλεκτο, αμετάφραστο | iefimerida.gr 

Δεν θα υποθέσω ότι ο κ. Κοτζιάς έλεγε ψέματα γιατί δεν το πιστεύω αυτό.

2. Το κείμενο της συμφωνίας φαίνεται ότι είναι γραμμένο στο πόδι και από κάποιο που κρατάει πάνω-κάτω ίσες αποστάσεις και από τις δύο χώρες. Συμφωνίες για τόσο σημαντικά ζητήματα δεν είναι δυνατόν να αφήνουν τεράστια κενά που μπορεί να δυναμιτίσουν την σχέση των δύο χωρών και από σχεδόν ουδέτερη που είναι τώρα να την κάνουν εχθρική στο μέλλον.  Φαίνεται ότι το ζητούμενο είναι η φιέστα και όχι η ουσία.

3. Τι συνέβη κατά την διάρκεια της περιόδου που οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αδιέξοδο στις αρχές του μήνα; Άλλαξε ο κ. Κοτζιάς την πολυδιαφημισμένη θέση του  για σλαβική σύνθετη και αμετάφραστη ονομασία και δεν το παραδέχεται τώρα; Προσωπικά πιστεύω ότι δεν την άλλαξε αλλά εγκλωβίστηκε, δηλαδή δεν πιστεύω ότι παραπλάνησε το Ελληνικό λαό.

Δια τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι οι δύο χώρες έφτασα σε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, όπως ήταν και λογικό, και ήρθε η επιβολή ενός πρόχειρου κειμένου από κάποια κέντρα. Και γιατί κάνω αυτή την  σημαντική υπόθεση; Γιατί απλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει Έλληνας πολιτικός που ενεργεί ενάντια στο συμφέρον της χώρας του.

Πρέπει να βρεθεί λύση στο Σκοπιανό πρόβλημα ώστε οι γείτονες να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ και ΕΕ. Είναι για το συμφέρον όλων. Όχι όμως με αυτή την συμφωνία που προτίθεται να υπογράψει ο πρωθυπουργός και που θα οδηγήσει μαθηματικά σε μεγαλύτερα προβλήματα.