Σαββατοκύριακo
24-25  Φεβρουαρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4906RSS FEED
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ (1940-1945)»
Με την παρουσία ενός πολυπληθούς και εκλεκτού κοινού έγινε η παρουσίαση του λευκώματος «Ελληνικά Ολοκαυτώματα(1940-1945)» από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Παλαιάς Βουλής.

Στην εκδήλωση μίλησαν για το βιβλίο ο κ. Χάρης Καστανίδης, Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ο κ. Μανώλης Γλέζος, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Επανορθώσεις, ενώ παρέστησαν βουλευτές από όλα τα κόμματα, ο Επιτετραμμένος της Γερμανικής Πρεσβείας κ. Guy Féaux de la Croix, Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τις Γερμανικής Επανορθώσεις, Αντιστασιακοί,  Εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών που εδρεύουν στην Αθήνα, Εκπαιδευτικοί και Μαθητές  Λυκείων του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Στον ογκώδη τόμο του λευκώματος ο κάθε δήμαρχος του ματωμένου τόπου απευθύνει ένα χαιρετισμό μνήμης για εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που παραμένουν ουσιαστικά ατιμώρητα, απαιτώντας αποζημίωση για ψυχική οδύνη. Ακολουθεί μία τεκμηριωμένη αφήγηση της απάνθρωπης δράσης των κατοχικών στρατευμάτων με ονόματα, χρονολογίες, τοπωνύμια.

Το τραγικό πανόραμα τωνα ανήκουστων εγκλημάτων του ναζισμού χαρτογραφείται στο λεύκωμα περιγράφωντας όλα τα ανοσιουργήματα του εθνικοσοσιαλισμού. Μελετώντας τα κείμενα και παρατηρώντας τις φωτογραφίες, του τότε και του σήμερα, διαπιστώνεις πώς όμορφα χωριά μετεβλήθησαν σε τόπους θυσίας και μαρτυρίου. Πώς πλατείες, δρόμοι, σπίτια, σχολεία, γεφύρια, πεζούλια, καλντερίμια, μονοπάτια και γιδόστρατες έγιναν τόποι σφαγείου.

Και όλα αυτά… εις το όνομα του Τρίτου Ράιχ. Πώς ένα πολιτισμένος λαός, ο γερμανικός, έφθασε να διαπράττει, υπό τας διαταγάς του Χίτλερ, βαρβαρότητες που δεν έχουν διαπράξει ούτε τα πλέον άγρια ζώα της ζούγκλας!

«Ήταν η στρατιωτική φιλοσοφία ενός ολοκληρωτικού και απάνθρωπου καθεστώτος που τιμωρούσε έναν κατακτημένο λαό επειδή τόλμησε να υπερασπισθεί την εθνική και την προσωπική αξιοπρέπεια. Η φρίκη αυτή θα σημαδεύει διά βίου όλους τους επιζήσαντες και θα χαράξει για πάντα τη φυσιογνωμία του τόπου μας» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στον πρόλογο της έκδοσης.

Εκδόσεις Λιβάνη: Σόλωνος 98, Αθήνα
Τηλ. Κέντρο: 210 3661200