Τετάρτη
8 Μαΐου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4980RSS FEED
Το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων
Γράφει η
Χριστιάννα Λούπα

Όπως έγινε ήδη γνωστό ένα από τα προαπαιτούμενα για την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου  - ξέρω, δε μας αρέσει ο όρος, αλλά δυστυχώς αυτός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα -, που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής είναι η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ως εγγύηση για την αποπληρωμή του νέου δανείου του ESM.

Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων, άλλωστε, εκκρεμεί εδώ και καιρό, καθότι, λόγω της αβελτηρίας του ελληνικού Δημοσίου, οι διαδικασίες είτε έχουν παγώσει είτε κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς (ΟΛΠ, Ελληνικό κλπ). Επίσης, τεράστιο ερώτημα εγείρεται ως προς τη διαφάνεια των σχετικών διαγωνισμών (στην Ελλάδα βρισκόμαστε!). Εν πάση περιπτώσει, το «υπερταμείο» αυτό  θα δημιουργηθεί με βάση το ήδη υπάρχον ΤΑΙΠΕΔ, ενώ με την πώλησή των συγκεκριμένων στοιχείων  εκτιμάται ότι θα προκύψουν έσοδα 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30-35 ετών. Το 50% των εσόδων αυτών θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του δανείου βάσει του οποίου θα γίνει και η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, το 25% για την αποπληρωμή του νέου δανείου και  το υπόλοιπο   25% θα χρησιμοποιηθεί για χρηματοδότηση επενδύσεων για αναπτυξιακά έργα.

Το Ταμείο θα εδρεύει στην Ελλάδα (παρά τις αρχικές αντιρρήσεις των αντισυμβαλλομένων μας), θα ελέγχεται πλήρως από τις ελληνικές αρχές, αλλά θα εποπτεύεται κι από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Κύριος στόχος είναι η επίτευξη διαφανών διαδικασιών, με την εφαρμογή βέλτιστων διεθνών πρακτικών και σωστή τιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα πάντα με τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση των κρατικών επιχειρήσεων.

Θα μπορέσει ο νέος αυτός οργανισμός, ο οποίος, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα περιλαμβάνει, εκτός από τις συμμετοχές του υφιστάμενου ΤΑΙΠΕΔ,  κι εκείνες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), του ΥΠΕΚΑ σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας και, τέλος, την ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, να εκπληρώσει το σκοπό του;

Με δεδομένη τη μέχρι τώρα κακή πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας, (και τι λειτουργεί σωστά για να λειτουργήσει αυτό!), ο Moritz Kraemer, επικεφαλής του τμήματος αξιολογήσεων δημoσίου χρέους της Standard and Poor’s, διατηρώντας πολλές επιφυλάξεις, εκφράζει τις αντιρρήσεις του στην FX Street  

(http://www.fxstreet.com/news/forex-news/article.aspx?storyid=1298ff74-fd13-4114-b86b-1ff1ffafbde3),

υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να οικοδομηθεί ένα σοβαρό πρόγραμμα για πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ».

Ανεξαρτήτως, πάντως, του αν το εν λόγω Ταμείο καταφέρει να πετύχει το σκοπό του, το σίγουρο είναι ένα: αυτό το ανίκανο να διαχειριστεί την περιουσία του, (βλέπε ολυμπιακά ακίνητα, Ελληνικό, Τατόι κλπ), αργοκίνητο, διεφθαρμένο και υδροκέφαλο παλαιολιθικό μόρφωμα που λέγεται ελληνικό Δημόσιο, πρέπει κάποτε να αλλάξει εκ βάθρων και να αντικατασταθεί με ένα σχήμα πιο ολιγάριθμο, ευέλικτο, βασισμένο στην αξιοκρατία και τη διαφάνεια και οπωσδήποτε να καταφέρει να μετατρέψει το νεκρό φορτίο που κουβαλά σε εκμεταλλεύσιμους και αποδοτικούς πόρους που τόσο έχει ανάγκη τη δύσκολη αυτή στιγμή η χώρα.

 

www.palmografos.com