Παρασκευή
1 Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4821RSS FEED
Και οι μετανάστες δεν φεύγουνΟι «ηλίθιοι εσωτερικού» δεν πληρώνουν, οι «ηλίθιοι εξωτερικού» προβλέπουν χρεοκοπία...
Μπορεί χθες ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να βρέθηκε στην Ελλάδα και, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, να προσπάθησε για μια ακόμη ένεση αισιοδοξίας, τα πράγματα, όμως, στη χώρα δεν πάνε καλά. Ο κ. Γιουνκέρ, διακήρυξε ότι τόσο το ευρώ, όσο και η Ελλάδα θα επιζήσουν. Αποκάλεσε μάλιστα «ηλίθιους» όσους αμφισβητούν τις προσπάθειες της Ελλάδας και τις ζοφερές προβλέψεις τους.
 
Η αισιοδοξία του βρέθηκε σε πλήρη αντίθεση με το πολεμικό σκηνικό που επικρατεί στη χώρα, αλλά και με τις χθεσινές εκτιμήσεις των (ηλιθίων;) αναλυτών της Citi, όπως αυτές καταγράφηκαν στην τελευταία έκθεσή της.

Σύμφωνα με αυτήν, η πιθανότητα να χρεοκοπήσουμε είναι υψηλή και σ’ αυτήν περιλαμβάνουν και την (βέβαιη) επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, στην οποία αναφέρθηκε με βεβαιότητα ο κ. Γιουνκέρ. Κι’ αυτό, διότι, μεταξύ άλλων, το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων μας ανέρχεται σε 8% του ΑΕΠ, ενώ σημειώνεται και η έλλειψη κοινωνικής συναίνεσης με τους πολίτες να εμφανίζονται απρόθυμοι να σηκώσουν το βάρος του υπερδανεισμού.

Η «απροθυμία» των πολιτών, που αποτελεί κατά τους αναλυτές της Citi, σοβαρό παράγοντα στον δρόμο προς την χρεοκοπία, εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους: Από την άρνηση καταβολής των διοδίων ως τις συνεχείς απεργίες, τα γεγονότα στην Κερατέα, όπου χθες επικράτησε πολεμικό κλίμα, και το γεγονός όλα τα παραπάνω έχουν διακόψει κάθε οικονομική δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα, υπάρχει και μια ακόμη βραδυφλεγής βόμβα: Δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να γίνει με τους 237 μετανάστες που «φιλοξενούνται» στο Μέγαρο Υπατία, οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία πείνας για 16η ημέρα και από χθες σταμάτησαν και την κατανάλωση τσαγιού, όπως ανακοίνωσαν στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Η προειδοποίηση που ακούστηκε χθες ήταν σαφής: «Αν υπάρξουν θύματα, θα αλλάξουν πολλά πράγματα στην Ελλάδα». Και: «Από αυτό το κτίριο θα βγούμε είτε νικητές, είτε θα μεταφερθούμε στο νεκροταφείο»!

Οπότε, τα περί φιλοξενίας δεκαπέντε ημερών για τα οποία ακούσαμε κατά την μεταφορά τους, ήσαν παραμύθια. Στο μεταξύ, οργανώνονται και διάφορες εκδηλώσεις: Σήμερα το απόγευμα «συναυλία αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας» στην περιοχή του Μουσείου, την Παρασκευή «Ημέρα Αλληλεγγύης» στην Ελλάδα και στην… Ευρώπη, με πορεία από το Μουσείο μέχρι τη Βουλή και επιστροφή στο Μέγαρο Υπατία!

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ξανακούστηκε η «πρόθεση» της κυβέρνησης να εντοπίσει λογαριασμούς Ελλήνων στην Ελβετία! Σύμφωνα με το περιοδικό «Σπήγκελ», στις ελβετικές τράπεζες έχουν κατατεθεί από Έλληνες 600 δις ευρώ, ποσό τριπλάσιο αυτού που βρίσκεται κατατεθειμένο στις ελληνικές τράπεζες.

Δεν συμφωνεί, βέβαια, με το ύψος του ποσού ο γ. γ. του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος, που υπολογίζει (με ποιον τρόπο άραγε;) το ποσό αυτό στα 100 με 150 εκ ευρώ.

Στο μέτωπο της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος πάλι, σοβεί το σκάνδαλο της Ferrostaal και των μιζών ύψους 55 εκ ευρώ για τα περίφημα υποβρύχια.

Στη Βουλή χθες, ο υπουργός Άμυνας Β. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι τα πάντα θα διερευνηθούν από την Δικαιοσύνη, προσθέτοντας πως αν έχει διακινηθεί μαύρο χρήμα οι ποινικές ευθύνες είναι ισχυρές και δεν έχουν παραγραφεί.