Δευτέρα
17 Ιουνίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3193RSS FEED
Η βιταμίνη D δεν προστατεύει από κατάγματα!
18/09/2018

Νέα μεγάλη μελέτη καταρρίπτει το μύθο ότι η βιταμίνη D κάνει καλό στην υγεία μας, προστατεύοντας από κατάγματα.

 

Η έλλειψη της βιταμίνης D έχει αναδειχθεί σε σύγχρονη επιδημία και πιστεύεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακών και καταγμάτων. Μέχρι πρότινος, οι όποιες μελέτες παρατήρησης είχαν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα, ειδικά για την προστασία από κατάγματα.

 

Τώρα μία νέα μελέτη δίνει κατηγορηματικές απαντήσεις. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό BMJ, περιλαμβάνοντας δεδομένα από περισσότερους από 500.000 ανθρώπους με περίπου 188.000 κατάγματα από 23 ομάδες πληθυσμού από πολλές χώρες.

 

Τα αποτελέσματα λοιπόν δεν έδειξαν συσχετισμό μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής και του κινδύνου κατάγματος. Συνεπώς, η λήψη βιταμίνης D από υγιή άτομα και ειδικά γυναίκες για να «ενισχύσουν» το σκελετό τους, δεν συνίσταται!

 

«Η βιταμίνη D είναι το αγαπημένο συμπλήρωμα διατροφής και η βρετανική κυβέρνηση συνιστά κάθε ενήλικας να τη λαμβάνει ως συμπλήρωμα για τουλάχιστον 6 μήνες του έτους. Δημιουργήσαμε άλλη μία ψευδο-ασθένεια που ενθαρρύνεται από τις εταιρείες βιταμινών, τις ομάδες ασθενών, τους κατασκευαστές τροφίμων, τα τμήματα δημόσιας υγείας και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις», επισημαίνει με νόημα ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου.

 

Ο βρετανός ειδικός υποστηρίζει ότι όλες οι μελέτες που είχαν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D έχει οφέλη στην υγεία μας, έχει πλέον αποδειχθεί ότι είχαν προβλήματα σχεδιασμού και αξιοπιστίας. Οι υγιείς άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν τη βιταμίνη D από μικρές δόσεις έκθεσης στον ήλιο κάθε μέρα, καθώς και από τρόφιμα, όπως ψάρια, λάδι, μανιτάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αιμίλιος Νεγκής 

 

https://virus.com.gr/i-vitamini-d-den-prostateyei-apo-katagmata/?utm_source=newsletter_morning_edition&utm_medium=email&utm_campaign=virus_12-09-2018&utm_content=read_more&utm_source=MailingList&utm_medium=email&utm_campaign=Virus+Daily+Newsletter