Σαββατοκύριακo
23-24  Σεπτεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4752RSS FEED
Το θέμα είναι το… πάχος του δέρματος
Γράφει ο
Γιάννης Παρίσης
Ανέκαθεν είχα την απορία αν κάποιοι πολιτικοί, κυρίως οι ασκούντες κυβερνητική εξουσία, έχουν διαφορετικό DNA από τους απλούς πολίτες. Ο λόγος ήταν η συμπεριφορά τους και η αντίδρασή τους σε κάθε θέμα, η οποία δεν εξηγείται με τη κοινή λογική. Αφορμή για τις σκέψεις αυτές μου έδωσε η πρωτοφανής στα παγκόσμια χρονικά «επιτυχία» του υπουργείου (μη εθνικής) Παιδείας κλπ. να αφήσει τους μαθητές χωρίς βιβλία.

Ας κάνουμε μία υπόθεση εργασίας: ‘Εχουμε κρίση στο Αιγαίο και ξαφνικά διαπιστώνεται ότι τα αεροσκάφη μας δεν έχουν πυρομαχικά επειδή το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας καθυστέρησε να τα παραγγείλει. Ποιες θα ήταν οι συνέπειες; Το βέβαιο είναι ότι ο αρχηγός της αεροπορίας και αρκετοί αρμόδιοι θα πήγαιναν όχι απλά στο σπίτι τους αλλά και στο στρατοδικείο με την κατηγορία της παράληψης καθήκοντος κλπ. Όσο για τον υπουργό Άμυνας, αυτός ίσως να περιφερόταν από κανάλι σε κανάλι εξηγώντας γιατί δεν είχαν πυρομαχικά τα αεροσκάφη. Ίσως, μάλιστα, να προσπαθούσε να μας πείσει ότι ήταν καλύτερα… χωρίς πυρομαχικά!

Όπως, περίπου, προσπαθούν να μας πείσουν οι Κυρίες που «υπουργεύουν» (διακονούν) την Παιδεία, περιφερόμενες από κανάλι σε κανάλι. Ίσως θεωρούν ότι με τις φωτοτυπίες, ως προϊόντα ηλεκτρονικών μηχανιμάτων, προωθείται… η «ηλεκτρονική διακυβέρνηση»!!! Χωρίς ντροπή, ανερυθρίαστες, χωρίς να νιώθουν την ανάγκη να ζητήσουν μια συγνώμη από γονείς, καθηγητές και μαθητές και να πουν «αποτύχαμε και παραιτούμαστε».

Προσπαθούν να μας περάσουν ότι κάποιοι «υπηρεσιακοί παράγοντες» φταίνε (ποιοι και γιατί;).  Και έτσι να είναι, αποδεικνύονται ανεπαρκείς και ανίκανες να ασκήσουν διοίκηση και έλεγχο στις υπηρεσίες που προϊστανται. Ποιους έλεγξαν, ποιους έστειλαν στον εισαγγελέα για παράληψη καθήκοντος; Πώς στέκονται στη θεση τους χωρίς ίχνος ντροπής;

Τελικά φταίει το DNA; Όχι μου λέει φίλος γιατρός. Το DNA δεν διαφέρει κατά κοινωνική ομάδα αλλά κατ’ άτομο. Απλά είναι θέμα… πάχους  δέρματος! Είδε την απορία στο πρόσωπό μου, και συνέχισε: Χονδρόπετσοι!!!


--Ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης είναι Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, αναλυτής θεμάτων αμυντικής πολιτικής και στρατηγικής