Παρασκευή
9 Οκτωβρίου 2026
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5863RSS FEED
Συνεχίζεται η κρίση με την ΆγκυραΈνταση και εξελίξεις σε πολιτική και οικονομία
12/05/2018

Αναταράξεις εντός και εκτός Βουλής έχουν δημιουργηθεί, με φόντο την επίσκεψη του πρίγκιπα Κάρολου στην Αθήνα.

Παράλληλα, το ελληνικό αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στον πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο, κατά το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Eυελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα τελικώς θα ευοδωθεί, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την προσφώνησή του.

Επικαλούμενος την μακρά παράδοση που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στη διδασκαλία και στην έρευνα των κλασικών σπουδών και του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και τη διμερή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί στον τομέα αυτόν, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «είναι δε ακριβώς αυτή η παράδοση, σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, η οποία μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του Πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί».

Στο μεταξύ, για «σκάνδαλο εξ’ ονόματος της δικαιοσύνης» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, σχολιάζοντας την απόφαση για χορήγηση ασύλου στον δεύτερο τούρκο αξιωματικό. Τονίζει, δε, πως πρόκειται για εξέλιξη «που θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μας», ενώ αφήνει αιχμές για στήριξη της Ελλάδας στο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «όλοι γνωρίζουν πως αυτοί οι οκτώ πραξικοπηματίες διέφυγαν κλέβοντας δυο ελικόπτερα της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Αυτοί είχαν πάει στη Μαρμαρίδα με σκοπό να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την οικογένειά του. Το αποδείξαμε με στοιχεία».