Δευτέρα
19 Απριλίου 2021
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3865RSS FEED
Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΤΑΛΜΑΤΩΝΣτο ΔΠΔ ως εγκληματίας πολέμου ο Καντάφι
17/05/2011
Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα διωχθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ο συνταγματάρχης Καντάφι και ο γιος του Σάιφ αλ Ισλάμ.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Λουίς Μορένο-Οκάμπο έχει ήδη ζητήσει να εκδοθούν τα αναγκαία εντάλματα σύλληψης κατά των δύο, αλλά και κατά του επικεφαλής των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών Αμπντουλάχ αλ Σενούσι για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Φεβρουαρίου.

Η έρευνα για να διαπιστωθεί αν μπορούν να σταθούν οι συγκεκριμένες κατηγορίες ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου, μετά από αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο εισαγγελέας Μορένο, «η εισαγγελία συνέλεξε στοιχεία για τις εντολές που εξέδωσε ο ίδιος ο Μουάμαρ Καντάφι, στοιχεία ότι ο Σάιφ αλ Ισλάμ οργάνωσε τη στρατολόγηση μισθοφόρων και στοιχεία για τη συμμετοχή του αλ Σενούσι στις επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών».

Έγινε επίσης γνωστό πως υπάρχουν στη διάθεση της εισαγγελίας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι τρεις τους συνεδρίαζαν με σκοπό να σχεδιάζουν επιχειρήσεις κατά των αντικαθεστωτικών.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν με «πρωτοφανή ταχύτητα» και βρίσκονται πλέον στα χέρια των δικαστών που καλούνται να αποφανθούν αν είναι επαρκή, προκειμένου να εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης.