Δευτέρα
10 Δεκεμβρίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3004RSS FEED
Οι άνθρωποι που ζουν με HIV, ζουν όπως κάθε άνθρωπος
07/12/2017

Οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV μπορεί να έχουν προβλήματα, δυσκολίες και ανησυχίες, αλλά πολλές από αυτές δεν είναι διαφορετικές από όσες έχει κάθε άνθρωπος.

Το Κέντρο Ζωής επιχειρεί μέσα από μια νέα καμπάνια με τίτλο «Οι άνθρωποι που ζουν με HIV, ζουν όπως κάθε άνθρωπος», να δώσει τέλος στο κοινωνικό στίγμα που συνοδεύει όσους ζουν με τον HIV.

«Η Κατερίνα είναι θετική στον HIV και φοβάται ότι δε θα περάσει όλα τα μαθήματα στην σχολή», «Ο Δημήτρης είναι θετικός στον HIV και θα πεθάνει από αγωνία, γιατί αύριο είναι η πρώτη μέρα της κόρης του στο σχολείο», «Ο Νικόλας είναι θετικός στον HIV και έχει χάσει τον ύπνο του, γιατί του λείπει η κοπέλα του που έφυγε στο εξωτερικό» λένε οι τρεις αφίσες που βρίσκονται στο επίκεντρο της εκστρατείας εξάλειψης του κοινωνικού στίγματος και των παρανοήσεων που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν με τη λοίμωξη HIV.

«Κύριος τρόπος καταπολέμησης του κοινωνικού στίγματος είναι η άμεση, συστηματική και ολοκληρωμένη ενημέρωση» επισημαίνει  το Κέντρο Ζωής που από το 1991 που ιδρύθηκε προσφέρει δωρεάν, μοναδικές υπηρεσίες και προγράμματα (ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, Κέντρο Ημέρας κλπ.), καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναγκών των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, των οικογενειών και των συντρόφων τους.

Με αφορμή  την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου) το Κέντρο Ζωής μας υπενθυμίζει ότι  πρόσφατες έρευνες μεγάλης κλίμακας έχουν δείξει ότι με την ορθή και συστηματική λήψη της κατάλληλης αντιρετροϊκής αγωγής, σε συνδυασμό με τη γενικότερη φροντίδα της υγείας τους, οι άνθρωποι που είναι θετικοί στον HIV μπορούν να προσεγγίσουν το προσδόκιμο ζωής του γενικού πληθυσμού.

«Χάρη στη ραγδαία πρόοδο της ιατρικής, μέσα σε λίγα χρόνια, μία από τις πλέον τρομακτικές και θανατηφόρες ασθένειες μετατράπηκε σε ένα χρόνιο αλλά αντιμετωπίσιμο νόσημα» τονίζει.

Πέρα όμως από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αξιοσημείωτη είναι και η βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας των ανθρώπων που ζουν με HIV. Ερωτεύονται, γίνονται γονείς, σπουδάζουν, ταξιδεύουν, ονειρεύονται, εργάζονται, αλλά ταυτόχρονα έχουν προβληματισμούς και αγωνίες, όπως ακριβώς κάθε άνθρωπος.

«Ας φροντίσουμε όλοι, ώστε οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV να έχουν την καθημερινότητα που τους αξίζει, απαλλαγμένη από το στίγμα και τις διακρίσεις. Όπως κάθε άνθρωπος» στέλνει σε όλους μας ως μήνυμα το Κέντρο Ζωής.

http://www.stogiatro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=47310:oi-anthropoi-pou-zoun-me-hiv-zoun-opos-kathe-anthropos&catid=17:nea