Σάββατο
27 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4968RSS FEED
Σχετικά με τις ανακοινώσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
23/09/2014

Γράφει ο Δρ. Νίκος Πουλιανός*

 
Κατ’ αρχάς ο εν λόγω Σύλλογος (παρά το βαρύγδουπο τίτλο του) είναι ένας συνδικαλιστικός φορέας και περιλαμβάνει μόνο τους εν ενεργεία μονιμοποιημένους Αρχαιολόγους (όχι όλους) του ΥΠΠΟΑ (δηλ. ούτε καν έκτακτους ή ωρομίσθιους, αλλ’ ούτε και πανεπιστημιακούς). Κατά συνέπεια, ο «ΣΕΑ» δεν αντιπροσωπεύει παρά το ~5% των Ελλήνων Αρχαιολόγων. Σε σύνολο δηλ. περίπου 10.000 απόφοιτων του αρχαιολογικού – ιστορικού διαφόρων Παν/μίων της ημεδαπής και αλλοδαπής, στο ΣΕΑ αντιπροσωπεύονται λίγες μόνο 100άδες.

Οποιοσδήποτε όμως αυτοπροσδιορίζεται με ένα όνομα που δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την πραγματικότητα, δεν μπορεί παρά στην καλύτερη περίπτωση να πέφτει σε τρομερά σφάλματα παραπληροφόρησης, ενώ στη χειρότερη τα ψεύδη να είναι εκούσια με σκοπό την εξαπάτηση της κοινής γνώμης. Το ότι ο «Σύλλογος των Ελλήνων Αρχαιολόγων» δεν είναι αυτό που λέει ο αντίστοιχος τίτλος, αλλά ένα συνδικαλιστικό όργανο μιας μειοψηφίας Ελλήνων Αρχαιολόγων σχετίζεται με τις λανθασμένες εντυπώσεις που δημιουργούνται και στον κόσμο.

Με ανάλογο τρόπο η ανακοίνωση που εξέδωσε ο «ΣΕΑ» σχετικά με τις ανασκαφές στο μνημείο της Αμφίπολης είναι τουλάχιστον παραπλανητική. Σε αυτή, (http://www.sea.org.gr/information/pages/viewinformation.aspx?InformationID=217) ο «ΣΕΑ, αισθάνεται την ανάγκη να αντιδράσει απέναντι σε κινδύνους που αναφύονται για την  αρχαιολογική έρευνα… και το κύρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας …». Απύθμενη γενικολογία, με τα αντίθετα αποτελέσματα σε σχέση με τα (λέμε τώρα) επιδιωκόμενα. Ο «ΣΕΑ» δεν διστάζει να κατηγορεί και να «κατακεραυνώνει» την εθισμένη κοινή γνώμη στον εύκολο εντυπωσιασμό και την υπερκατανάλωση τηλεοπτικών, έντυπων και διαδικτυακών υποπροϊόντων.

Με την υπόθεση ασχολούνται καθηγητές αρχαιολογίας από τα πέρατα του κόσμου και ο «ΣΕΑ» μεμψιμοιρεί; Πότε επιτέλους σε αυτή τη χώρα η κριτική θα είναι εποικοδομητική, ιδίως σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, που αν μη τι άλλο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών χειρίζεται άψογα, με πληροφόρηση η οποία κυριολεκτικά ρέει με το σταγονόμετρο;
 
Καλείται εξάλλου το Υπουργείο Πολιτισμού:
 
Στην 1η επισήμανση. Να παρέμβει για να σταματήσει η πίεση που ασκείται στην αρχαιολογική έρευνα, λόγω της συνεχούς αναφοράς που γίνεται σε αυτή, ακόμα και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Μήπως ο «ΣΕΑ» επιθυμεί να γίνει λογοκρισία για το τι θα προβάλλουν τα ΜΜΕ στις ειδήσεις; Κατακριτέο και το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού; Τα θέλει κα τα λέει αυτά ο «ΣΕΑ» ή του ξεφεύγουν;

Παρόμοιας υφής είναι και η 2η επισήμανση, ενώ στην 3η και 4η ούτε λίγο, ούτε πολύ ζητά να «σταματήσει η ανεξέλεγκτη δημοσιοποίηση εικόνων και πληροφοριών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η χρήση του ονόματος «Τύμβος Αμφίπολης» ή «Τύμβος Καστά» σε ιστοσελίδες και προσωπικές σελίδες στο διαδίκτυο, καθώς πληθαίνουν καθημερινά οι περιπτώσεις σφετερισμού του όρου.

Ορέ σύντροφοι δεν περιμέναμε να μας υποδείξετε την αστυνόμευση του διαδικτύου. Με παρόμοια φρασεολογία κανείς δεν μπορεί να σας πάρει στα σοβαρά, ακόμα και για συνδικαλιστικά θέματα, κάποια από τα οποία ενδεχομένως να έχουν και βάση.

Στην 5η επισήμανση, μια από τα ίδια γενικόλογα και αβάσιμα, ενώ στη 6η γίνεται λόγος για επικίνδυνη προβολή -μέχρι ηρωοποίηση – αρχαιοκαπήλων, ζητώντας από το Υπουργείο Πολιτισμού την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Επειδή αφενός η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δρα αυτεπάγγελτα και αφετέρου το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι δυνατόν να ανακοινώνει δημόσια τις προθέσεις του, ιδού η Ρόδος να καταγγείλει ο «ΣΕΑ» εγγράφως - τίποτα δεν τον εμποδίζει - στη Δικαιοσύνη  όσα υποστηρίζει, να κάνει δηλ. τελικά αφεαυτού στην πράξη κάτι από αυτά που προτείνει.

*Παλαιαονθρωπολόγος