Σαββατοκύριακo
18-19  Μαίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4990RSS FEED
ΠΙΕΣΗ ΛΟΓΩ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΚΑΜΕΡΟΝΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2014 Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ
25/10/2012
Στο τέλος του 2014 εκτιμάται ότι θα μπορέσουν οι χώρες της Ευρωζώνης που έχουν λάβει πακέτα βοήθειας να επανέλθουν στις αγορές για να χρηματοδοτούν τις ανάγκες τους, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

«Αυτό θα είναι εφικτό σε δύο χρόνια», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, αν «και δεν θα υπάρχει η αίσθηση ότι έχει ξεπερασθεί η κρίση», τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες πιθανόν να επαρκούν τότε για να τις βοηθήσουν να περάσουν «το τελικό τεστ» και να επιστρέψουν στις αγορές ομολόγων, καθώς οι εργαζόμενοι προσαρμόζονται στις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων.

Χωρίς να αναφερθεί στην Ισπανία, σημείωσε ότι ο ESM μπορεί να δώσει ταχύτερα μία προληπτική πιστωτική γραμμή σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα από ότι ένα πλήρες πακέτο διάσωσης που απαιτεί δύο έως τρεις εβδομάδες. «Αν μία χώρα ζητήσει μία προληπτική συμφωνία, μπορούμε να δράσουμε σχετικά γρήγορα», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι η «παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά» θα μπορούσε να γίνει σε δύο ημέρες.

Την ίδια ώρα, δηλώσεις για την πίεση που δέχεται η χώρα μας λόγω της παράνομης μετανάστευσης έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κατά την ενημέρωση του βρετανικού κοινοβουλίου επί των αποτελεσμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

Σε ερώτηση του βουλευτή των Εργατικών, Κιθ Βαζ για το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το θέμα αυτό ασκεί ξεκάθαρα πίεση στην Ελλάδα.

Τόνισε παράλληλα πως πάγια πολιτική της Βρετανίας είναι να στηρίζει οργανισμούς με έργο την αντιμετώπιση του θέματος, όπως η Frontex.

Παρόλα αυτά τόνισε ότι οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, δέχονται μεγαλύτερη πίεση από αιτήσεις για άσυλο.