Δευτέρα
10 Δεκεμβρίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3004RSS FEED
Στην Αθήνα ο ΕρντογάνΚόντρες και νέα μέτρα
07/12/2017

Ημέρες δύσκολες έρχονται από σήμερα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, καθώς μαζί με την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, τις εντάσεις που δημιουργεί η διενέργεια πλειστηριασμών, στην Αθήνα φτάνει και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγί Ερντογάν.

Η πόλη θα βρίσκεται υπό αυστηρό αστυνομικό κλοιό.

Την ίδια ώρα, την άμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση ζήτησε το Eurogroup από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος τα νέα για την Ελλάδα είναι καλά, έκλεισε η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, σημείωσε εξάλλου ο Γερούν Ντέισελμπλουμ προβαίνοντας σε έναν πρώτο απολογισμό της θητείας του, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες που υπήρξαν σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα το καλοκαίρι του 2015. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη δικαστική εμπλοκή στην Ελλάδα τριών υπαλλήλων της Ε.Ε. που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις. 

Στο μεταξύ, στα 4,4 δισ. ευρώ ανήλθαν οι διαγραφές δανείων στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες το πρώτο εννεάμηνο του 2017.

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τουςεπιχειρησιακούς στόχους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ), που δημοσιοποιήθηκε σήμερα δείχνει ότι με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2017, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) μειώθηκε κατά 2,4% και 5,5% συγκριτικά με το τέλος του Ιουνίου 2017 και του Δεκεμβρίου 2016 αντίστοιχα, αγγίζοντας τα 100,4 δισεκ. ευρώ ή το 44,6% των συνολικών ανοιγμάτων .

Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, όπου τα ΜΕΑ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο, παρατηρείται μείωση κατά 7,6% ή 8,2 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση ο τριμηνιαίος δείκτης αθέτησης (default rate) μειώθηκε για πρώτη φορά εντός του 2017, αγγίζοντας το 2%, ξεπερνώντας όμως και πάλι το ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate) και αναδεικνύοντας ξανά τις διαγραφές δανείων ως το σημαντικότερο μέσο μείωσης των ΜΕΑ.