Παρασκευή
19 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4961RSS FEED
Χάρηκαν όλοι μαζί για τη διάσπαση των Βρετανών Εργατικών!
15/09/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Ως γνωστόν, στο τιμόνι του Κόμματος των Εργατικών στη Βρετανία εξελέγη ο ριζοσπάστης και ευρωσκεπτικιστής Τζέρεμι Κόρμπιν. 

Αυτό σημαίνει ότι μετά από περισσότερα από τριάντα χρόνια, το ιστορικό αυτό βρετανικό κόμμα, που κινείτο στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, κινδυνεύει να αλλάξει φυσιογνωμία και να ακολουθήσει άλλα μονοπάτια, αλλά και να διασπαστεί.

Ο Κόρμπιν άρχισε να μοιράζει υποσχέσεις ήδη πριν από την εκλογή του και για πρώτη φορά οι Εργατικοί δέχθηκαν συγχαρητήρια από τα αριστερά ευρωπαϊκά κόμματα και νεοσυσταθέντα κόμματα όπως οι Podemos της Ισπανίας.

Οι Ευρωπαίοι κομμουνιστές έσπευσαν να δηλώσουν πως… αλλάζει ο τροχός της Ιστορίας, αλλά δεν πιστεύουν το ίδιο και οι μετριοπαθείς Βρετανοί Εργατικοί, που βλέπουν για πρώτη φορά το κόμμα τους να περιχαρακώνεται, με κίνδυνο να μειώνονται στο ελάχιστο οι ελπίδες να κερδίσει στις εκλογές του 2020. 

Για παράδειγμα, ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ήδη εδώ και ένα μήνα έχει προειδοποιήσει πως «δεν κερδίζεις με ένα πρόγραμμα πιο αριστερό από την αριστερά».

Η αναταραχή στο εσωτερικό του κόμματος είναι μεγάλη και ήδη πολλοί από τους σκιώδεις υπουργούς των Εργατικών ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν με τη νέα ηγεσία του κόμματος. 

Ουσιαστικά, οι Βρετανοί Εργατικοί βρίσκονται σε εμφύλιο, ενώ οι Συντηρητικοί μάλλον τρίβουν τα χέρια τους, καθώς πιστεύουν ότι η άνοδο του Κόρμπιν στην ηγεσία των αντιπάλων θα συσπειρώσει εναντίον τους όλες τις άλλες μετριοπαθείς και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. 

«Οι Εργατικοί αποτελούν πλέον έναν σοβαρό κίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια και για την καλή υγεία της οικονομίας μας», σχολίασε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον, αναφερόμενος στην επιθυμία του Κόρμπιν να παροπλίσει τα βρετανικά, πυρηνικά υποβρύχια Trident. 

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ, ο Πήτερ Μάντελσον, σε άρθρο του στους Κυριακάτικους Τάιμς, κάλεσε τα μέλη του κόμματος να ανατρέψουν τον νεοεκλεγέντα Κόρμπιν πριν από τις επόμενες εκλογές.

Επιπλέον, κορυφαία στελέχη των Εργατικών, αποδίδουν την εκλογή του Κόρμπιν σε σχέδιο νοθείας που επεξεργάστηκαν τα Εργατικά Συνδικάτα, μιας και όποιος έδινε 3 λίρες είχε δικαίωμα ψήφου.

Και ποιοι χαίρονται και στέλνουν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα από την Ελλάδα;

Μα ο ΣΥΡΙΖΑ, η Λαϊκή Ενότητα του κ. Λαφαζάνης και ο κ. Βαρουφάκης, που μάλιστα δήλωσε ότι ελπίζει πως «ο Κόρμπιν θα γίνει μια πηγή φωτός για την υπόλοιπη Ευρώπη»! 

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε την «ιστορική εκλογή» του Τζέρεμι Κόρμπιν, υπογραμμίζοντας ότι η εκλογή του ενισχύει σημαντικά το πανευρωπαϊκό μέτωπο ενάντια στη λιτότητα και στέλνει μήνυμα ελπίδας στους ευρωπαϊκούς λαούς.

Όπως ανέφερε, «όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανέπτυξε πλούσια δράση, ως βουλευτής των Εργατικών, ενάντια στον πόλεμο, το ρατσισμό και τη λιτότητα, ενώ πήρε μέρος σε πολύμορφες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στην Ελλάδα, συμπαραστεκόμενος και στον προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ το 2012. Η εκλογή του Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών, μέσα από την ενεργοποίηση χιλιάδων νέων μελών και την προσήλωσή του στην ανάγκη ανάσχεσης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, ενισχύει σημαντικά το πανευρωπαϊκό μέτωπο ενάντια στη λιτότητα και στέλνει μήνυμα ελπίδας στους ευρωπαϊκούς λαούς»!

Και ο Π. Λαφαζάνης: «Αγαπητέ Τζέρεμι Κόρμπιν, Θέλω να σε συγχαρώ για την νίκη σου. Οι άνθρωποι που σε ψήφισαν εξέφρασαν την επιθυμία τους για μια αλλαγή στην πολιτική του Εργατικού Κόμματος, μια νέα πορεία ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, την λιτότητα, τον πόλεμο και την εξαθλίωση. Μια παρόμοια επιθυμία εκφράστηκε και στο ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα. Εύχομαι και ελπίζω ότι θα ανταποκριθείς σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Τόσο εγώ όσο και η Λαϊκή Ενότητα ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συναντηθούμε σε κοινούς αγώνες για δικαιοσύνη, χειραφέτηση και ριζοσπαστική αλλαγή στην Ευρώπη». 

Με λίγα λόγια, χάρηκαν όλοι μαζί για τη διάσπαση των Βρετανών Εργατικών – κάτι ξέρουν αυτοί από εμφυλίους και διασπάσεις!

Και με ακόμη λιγότερα λόγια, βρέθηκε κι’ άλλος να εκφράσει το… Όχι!