Σαββατοκύριακo
20-21  Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4962RSS FEED
Ακυρώνουν την Συνθήκη της Λισαβόνας
07/02/2011
Με την Ευρώπη να βαδίζει ολοταχώς προς σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία ξεκινά σήμερα η τρόικα νέο κύκλο ελέγχων, αλλά και παρατηρήσεων για την πορεία του προγράμματος.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν εντοπίσεις «μαύρες τρύπες» στην εφαρμογή του προγράμματος από την κυβέρνηση, που οφείλονται κυρίως στις αντιδράσεις διαφόρων υπό «μεταρρύθμιση» κλάδων.


Έχουν επίσης εντοπίσει κενά σε στοιχεία φορέων, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ επιμένουν σε βαθύτερες τομές στις ΔΕΚΟ και βρίσκουν ότι δεν προχωρεί στην πράξη η εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.


Οι έλεγχοι που ξεκινούν σήμερα αφορούν στην εκταμίευση της τέταρτης δόσης των 15 δις ευρώ, αν και επί του προκειμένου η κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα.


Η τρόικα υποβοηθείται στο «έργο» της και από το γενικότερο κλίμα στην ΕΕ, όπου στο Συμβούλιο Κορυφής της προηγούμενης Παρασκευής μπορεί να μην ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά Γάλλοι και Γερμανοί έβαλαν στο τραπέζι τις «ιδέες» και τις «σκέψεις» που θα επιδιώξουν να επιβάλουν στη Σύνοδο του Μαρτίου.


Μέρκελ και Σαρκοζί παρουσίασαν το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», που αποσκοπεί στον στενό οικονομικό συντονισμό στην ευρωζώνη. Συμφωνήθηκε το σχέδιο να παρουσιαστεί στους 17 ηγέτες της ευρωζώνης στις 4 Μαρτίου και κατόπιν να παρουσιαστεί στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών στις 24 και 25 Μαρτίου.


Ουσιαστικά πρόκειται για την ακύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας (πριν καν αυτή εφαρμοστεί), η οποία προβλέπει μεταφορά αρμοδιοτήτων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στα εθνικά κοινοβούλια, καθώς το κέντρο των αποφάσεων επιστρέφει στις Βρυξέλλες.


Παρ’ όλα αυτά, διατυπώνεται έντονα η άποψη ότι η Κομισιόν χάνει, όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπαρόζο επισήμανε, μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων της και «κινδυνεύει να βρεθεί εκτός παιχνιδιού».


Σύμφωνα με το σχέδιο, ο συντονισμός θα επιτευχθεί μέσω της στενής συνεργασίας των κυβερνήσεων, οπότε εκτός από την Κομισιόν, εκτός παιχνιδιού θα βρεθούν και τα κοινοβούλια (ευρωπαϊκό και εθνικά).