Τρίτη
10 Δεκεμβρίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3369RSS FEED
ΠΟΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΑπειλείται η επιβίωση 30 και πλέον Φορέων Παιδικής Προστασίας πανελλαδικά
26/07/2012
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαζί για το Παιδί,
Καθηγητής Χρήστος Μπαρτσόκας
 Γράφει ο Γιώργος Λεκάκης
 

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» πραγματοποίησε, πρόσφατα, συνέντευξη Τύπου για την ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα κοινωφελή ιδρύματα και σωματεία που εξυπηρετούν παιδιά με ειδικές ανάγκες και κοινωνικά προβλήματα. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν 32 φορείς παιδικής προστασίας που εξυπηρετούν συνολικά περισσότερα από 15.000 παιδιά.

«Προχωρήσαμε σε Συνέντευξη Τύπου δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαζί για το Παιδί Καθηγητής Χρήστος Μπαρτσόκας, γιατί πολλά από τα Ιδρύματα που είναι σήμερα εδώ δε θα ανοίξουν ξανά τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 14 εκ των 32 φορέων έχουν απλήρωτο προσωπικό από 2 έως 8 μήνες. Ο  Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν έχει πληρώσει τροφεία και νοσήλια στα ιδρύματα που τα δικαιούνται από 1/1/2012 ενώ η κρατική επιχορήγηση έχει κοπεί κατά 50% σε σχέση με το 2010 και καθυστερεί τραγικά η καταβολή της.».

Ο κ. Γιώργος Παπαδάκης, πρόεδρος του «Ιδρύματος Κοινωνικής Εργασίας  Χατζηπατέρειο Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών» περιγράφοντας την σημερινή πραγματικότητα των κοινωφελών φορέων στάθηκε στο θέμα της φορολόγησης λέγοντας: «Από τη μια το κράτος αδυνατεί να είναι συνεπές απέναντι στους προνοιακούς φορείς και από την άλλη έχει δημιουργήσει μια σειρά από αντικίνητρα για τους ιδιώτες που θέλουν να μας βοηθήσουν. Οι δωρεές σήμερα όχι απλά δεν εκπίπτουν από το εισόδημα του δωρητή αλλά αποτελούν και φορολογικό τεκμήριο {…} όσον αφορά δε την ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων όπου στεγάζουν τις υπηρεσίες τους -και δεν αξιοποιούνται για κερδοσκοπικό σκοπό - και αυτές υπάγονται στο ίδιο φορολογικό νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων, αυτό πρέπει να αλλάξει».

Τέλος, ο κ. Χρήστος Καλατζάκος μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος «Παιδική Στέγη» κάλεσε την πολιτεία να προχωρήσει στην Αξιολόγηση & Πιστοποίηση των Φορέων βάσει διεθνών προδιαγραφών με σκοπό τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Μη Κερδοσκοπικών Σωματείων και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο Εθνικής Στρατηγικής για θέματα κοινωνικής πρόνοιας.  Ο κ. Καλατζάκος τόνισε: «Είναι υποχρέωση της πολιτείας να θεσμοθετήσει τους φορείς πρόνοιας, να διαμορφώσει αντίστοιχα το ποσό του προϋπολογισμού που τους αντιστοιχεί και να προγραμματίσει τη διάθεσή του. Είμαστε εδώ για να καθίσουμε με την πολιτεία σε ένα τραπέζι διαλόγου έχουμε όλη την καλή διάθεσή να συνεχίζουμε να στηρίζουμε το έργο της. Τα ιδρύματά μας χάρη στην εθελοντική προσφορά και τις ιδιωτικές δωρεές επιτελούν το έργο του κράτους στο 1/3 του κόστους απ’ ότι θα στοίχιζε στον εθνικό μας προϋπολογισμό αν τα ιδρύματα αυτά ήταν κρατικά. Ζητάμε τα αυτονόητα ένα Εθνικό Πλαίσιο για την Πρόνοια στην Ελλάδα και μια στοιχειώδη βοήθεια για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας».

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1996 και βοηθά περισσότερα από 10.000 παιδιά κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια ένωση 10μη-κερδοσκοπικών Μ.Κ.Ο., που εργάζονται για την ευημερία των παιδιών. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει κάθε μορφή βοήθειας σε παιδιά και νέους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ενδο-οικογενειακή βία, χρόνιες ασθένειες, διανοητικές ή σωματικές αναπηρίες και την ασθένεια ή το θάνατο κάποιου μέλους της οικογενείας τους. Η Ένωση παρέχει ψυχολογική, ηθική και οικονομική υποστήριξη και ενημερώνει το κοινό για θέματα σχετικά με τα παιδιά. ‘Έχει θέσει σε λειτουργία τη «Γραμμή Βοήθειας 115 25 Μαζί για το Παιδί», μια δωρεάν γραμμή βοήθειας, στελεχωμένη από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, που παρέχει συμβουλές και ατομικά ραντεβού κατόπιν αξιολόγησης,  σε παιδιά, νέους και γονείς, και από τον Μάρτιο του 2012, λειτουργεί την υπηρεσία «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι», συγκεντρώνοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για την κάλυψη βασικών αναγκών φορέων παιδικής προστασίας στην Αττική.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Γραφείο τύπου της Ένωσης κα. Χατζηνικολάκη Μαρία, στο 210 77 82 281 ή  στο mhatzinikolaki@mazigiatopaidi.gr