Σαββατοκύριακo
20-21  Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4962RSS FEED
ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΡΑΔΑΣΜΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
06/01/2012
Οι «προτάσεις» του Γ. Παπανδρέου σχετικά με την πορεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η υπόθεση του δανείου των 10 εκ ευρώ που, όπως ο πρώην πρωθυπουργός είπε μέσα στο Πολιτικό Συμβούλιο είχε ζητήσει από την Εθνική Τράπεζα ο Σταύρος Ψυχάρης για λογαριασμό του ΔΟΛ, εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα, λέγοντας ότι η τράπεζα αρνήθηκε να χορηγήσει το δάνειο, διότι ο αιτών δεν πληρούσε τα τραπεζικά κριτήρια.

Πρόσθεσε επίσης πως η άρνηση της Τράπεζας δεν είχε καμία σχέση με πολιτικές παρεμβάσεις, είτε του πρωθυπουργού, είτε της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε μετά από την απόρριψη του δανείου από την Εθνική Τράπεζα.

Ανέφερε επίσης, πως ο κ. Παπανδρέου, διαπιστώνοντας ότι οι εφημερίδες του συγκεκριμένου δημοσιογραφικού συγκροτήματος τηρούσαν αρνητική στάση στην υπόθεση της συγχώνευσης της Εθνικής με την ALPHA BANK, την οποία ο ίδιος θεωρούσε μια θετική πρωτοβουλία, πληροφορήθηκε, από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα, ότι αυτό οφείλεται στην απόρριψη του δανείου.

Ο κ. Παπανδρέου, όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης, στήριξε την «αυτόνομη απόφαση» της Εθνικής Τράπεζας, κάτι που δείχνει ότι οι εποχές των σχέσεων ή των επιρροών στο τραπεζικό σύστημα είχαν περάσει ανεπιστρεπτί.

Σχετικά με το θέμα της συνάντησης του κ. Παπανδρέου, ως πρωθυπουργού, με εκδότες, στο Μέγαρο Μαξίμου και τη σχετική δήλωση του κ. Ψυχάρη, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε πως ο κ. Ψυχάρης εισήλθε από την είσοδο που εισέρχονται όλοι οι επισκέπτες του Μεγάρου Μαξίμου, πλην των υπουργών και των επισήμων προσκεκλημένων. Και μάλιστα, τόσο ο κ. Ψυχάρης, όσο και άλλοι εκδότες, συνοδεύονταν από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ηλία Μόσιαλο.

Στις συναντήσεις του με τους εκδότες, ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τον κ. Μπεγλίτη, ζήτησε τη συμβολή τους, μέσω των εφημερίδων και των ΜΜΕ που διαθέτουν, στην αντικειμενική αποτύπωση της κατάστασης και να βοηθήσουν τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση με τον πιο θετικό τρόπο. Και να συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος ψύχραιμης αντιμετώπισης των γεγονότων, όπως το έχει ανάγκη η χώρα και ο ελληνικός λαός, κατέληξε.

Βέβαια, το θέμα όπως ετέθη από τον εκπρόσωπο του κόμματος, ακούγεται τώρα διαφορετικό, καθώς, στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να δήλωσε πως εζητήθη η γνώμη του, αλλά ο ίδιος ζήτησε να γίνουν τα νόμιμα, ενώ από την ανακοίνωση του κ. Ψυχάρη προκύπτει πως εξωδίκως πληροφορήθηκε την διαφωνία Παπανδρέου.

Αίσθηση έχει  προκαλέσει και το επεισόδιο στο Πολιτικό Συμβούλιο με τον βουλευτή Νίκο Σαλαγιάννη, ο οποίος διαφώνησε με τις προτάσεις Παπανδρέου περί μακρόσυρτης διαδικασίας, με αποτέλεσμα ο πρώην πρωθυπουργός να πει πως «τότε έχει δίκιο σ’ αυτά που λέει ο αδελφός μου», για να λάβει την απάντηση του κ. Σαλαγιάννη περί «πριγκίπων της πολιτικής».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, μιλώντας στο Μέγκα, πρότεινε την άμεση σύγκληση της ΚΟ για την εκλογή υποψηφίου πρωθυπουργού.

Ο κ. Πάγκαλος τάχθηκε υπέρ της καθαρής λύσης και εναντίον της δυαρχίας και άφησε
αιχμές κατά στελεχών που κρατούν αποστάσεις από τη διετή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση Παπανδρέου, λέγοντας πως όλα τα στελέχη είναι συνυπεύθυνα.

Τόνισε πως ο ίδιος θα προτιμούσε να εξαντλήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου την τετραετία, ενώ αναγνώρισε πως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ δεν θα κερδίσει τις εκλογές.

Σχετικά με τη μείωση μισθών που ζητά η τρόικα στον ιδιωτικό τομέα, είπε πως δεν μπορεί να επιβληθεί με νομοθετική πράξη, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος και σημείωσε ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί με επαφές και αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων.

Υπογράμμισε ότι αν η τρόικα επιμείνει για νομοθετική παρέμβαση η κυβέρνηση θα πρέπει να αντισταθεί, αλλά αναγνώρισε πως υπάρχει ζήτημα ανταγωνιστικότητας της χώρας για να υπογραμμίσει πως, όπου έχει μειωθεί το κόστος υπάρχει τεράστια αύξηση των εξαγωγών.

Υποψήφια και η Λούκα

Στο ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε η Λούκα Κατσέλη μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

«Μπορεί, πολύ πιθανόν. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους και κυρίως από την διαμόρφωση μιας πολιτικής πλατφόρμας που να εκφράζει όχι μόνο εμένα αλλά και πολλούς άλλους συντρόφους στο ΠΑΣΟΚ», είπε.

Όπως δήλωσε «αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να βγει από κλειστά κονκλάβια, αλλά πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι διαδικασίες από τη βάση με πολύ ανοιχτές διαδικασίες. Είμαι υπέρ των ανοικτών διαδικασιών βάσης σε όλα τα επίπεδα, γιατί έχει πολιτική σημασία, έχει πολύ μεγάλη σημασία το ΠΑΣΟΚ να ξαναμιλήσει με τον κόσμο του, με τον κόσμο γενικά».

Παράλληλα, η κ. Κατσέλη επανέλαβε την αντίθεσή της με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, υποστηρίζοντας ότι «είναι το λάθος φάρμακο στη λάθος στιγμή».

Από την πλευρά του, ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης απέρριψε την πρόταση Παπανδρέου για εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετά τις εθνικές εκλογές.

Όπως είπε, «η απόφαση του κ. Παπανδρέου να μην είναι υποψήφιος, σημαίνει αναγνώριση των ευθυνών της διακυβέρνησής του».

«Η προσπάθεια μετάθεσης του χρόνου ανάδειξης νέου προέδρου μετά τις εθνικής εκλογές προδίδει μια αμετανόητη εμμονή που οδηγεί σε κατασπατάληση πολύτιμου χρόνου», δήλωσε, διαπιστώνοντας προφανή δυσαρμονία του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία και προσθέτοντας ότι «αποδοχή της πρότασης Παπανδρέου ισοδυναμεί με σύμφωνο σιωπής πάνω από συντρίμμια».