Τετάρτη
24 Ιουλίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3230RSS FEED
Και ο Ζαν Κλοντ ΓιούνκερΤα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν λένε οι θεσμοί
15/09/2018

Με τους θεσμούς και τις απαιτήσεις τους αλλά και τις διαρκείς υπενθυμίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι όσα έχουν συμφωνηθεί πρέπει να τηρηθούν, παρά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, συνεχίζονται οι συζητήσεις.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι συντάξεις και οι απόπειρες της κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσής τους.

Όπως έγινε γνωστό, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξαν ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, γεγονός το οποίο μπορεί να συνεπάγεται τη διατήρηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους.

Επιπλέον, η κυβέρνηση επανέλαβε δε, ότι η μη εφαρμογή των περικοπών στη συνταξιοδοτική δαπάνη δεν επηρεάζει τον στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος.

Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, δεν πρόκειται να ληφθούν πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, τον προσεχή Νοέμβριο. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος υπουργός , ιδίως σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος θα θέλει “ντε και καλά” να κοπούν οι συντάξεις» σχολίασε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, μήνυμα για τις περικοπές των συντάξεων έστειλε από το Στρασβούργο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ομάδα δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων η «Καθημερινή», ο κ. Γιούνκερ τόνισε αναφερόμενος στις συντάξεις πως «τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν».

Επανέλαβε, δε, ότι το 2015 έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατήσει την Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ, ενώ σημείωσε πως ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι υποστήριζαν τότε τη χώρα μας.

Σε σχόλιό του για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι δεν ήταν «ο πιο εύκολος συνομιλητής που είχα», ωστόσο πρόσθεσε ότι πλέον οι δύο άνδρες έχουν αναπτύξει προσωπικές σχέσεις, με την Ελλάδα να βρίσκεται στον σωστό δρόμο.