Τετάρτη
8 Δεκεμβρίου 2021
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4098RSS FEED
60 ΕΚΑΤ. ΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑNSA: Ο ΟΜΠΑΜΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ
29/10/2013

Συνέχεια στο ζήτημα των παρακολουθήσεων από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δίνεο ο ρεπουμπλικανός επικεφαλής της επιτροπής της αμερικανικής Βουλής για τη συλλογή πληροφοριών, Μάικ Ρότζερς, ο οποίος υποστήριξε ότι το πρόγραμμα προστατεύει και την Ευρωπαϊκή Ένωση από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο Μάικ Ρότζερς, μιλώντας στο CNN, τόνισε ότι οι αποκαλύψεις σε βάρος της NSA είναι αποσπασματικές, με αποτέλεσμα να χάνεται το αληθινό έργο της.

«Αν ήξεραν περί τίνος επρόκειτο, οι Γάλλοι θα έπρεπε να χειροκροτούν και να ανοίγουν σαμπάνιες» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες θα πρέπει να παίρνουν παράδειγμα από τις αμερικανικές για την λειτουργία τους.

Την ίδια ώρα, οι αποκαλύψεις συνεχίζονται αφού όπως έγινε γνωστό από δημοσιογράφο που επικαλείται απόρρητα έγγραφα του Έντουαρντ Σνόουντεν, τα εξωτερικά στοιχεία δεκάδων εκατομμυρίων κλήσεων στην Ισπανία καταγράφονταν από την NSA.

Χθες, ο Αμερικανός πρέσβης στην Μαδρίτη κλήθηκε στο ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο «φακελώθηκαν» 60 εκατομμύρια κλήσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Ινίγκο Μέντες ντε Βίγκο δήλωσε ότι αυτές οι πρακτικές, εάν είναι αληθείς, είναι «ακατάλληλες και απαράδεκτες».

Παράλληλα, οι αναφορές σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ συνεχίζονται.

Σύμφωνα με την αμερικανική Wall Street Journal ο Μπαράκ Ομπάμα έμαθε το καλοκαίρι, μετά από εσωτερική έρευνα που διατάχθηκε, για την παρακολούθηση της Μέρκελ αλλά και άλλων 35 ηγετών της διεθνούς πολιτικής σκηνής.

Αντίθετα, σύμφωνα με την NSA, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν είχε ενημερωθεί για την «ενδεχόμενη» κατασκοπεία σε βάρος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Μπιλντ αμ Ζόνταγκ.

Ο επικεφαλής της NSA Κιθ Αλεξάντερ «δεν είχε συζητήσει με τον πρόεδρο Ομπάμα το 2010 σχετικά με την υποτιθέμενη επιχείρηση κατασκοπείας η οποία αφορούσε την καγκελάριο Μέρκελ και δεν συζήτησε ποτέ καμιά τέτοια επιχείρηση. Τα δημοσιεύματα του Τύπου που υποστηρίζουν το αντίθετο δεν είναι αληθή».