Τρίτη
20 Αυγούστου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3257RSS FEED
Η νέα γεωγραφία του Παγκόσμιου Χρήματος
Γράφει ο
Ηλίας Καραβόλιας
Στο σημερινό παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό, η ενδυνάμωση κάποιων συγκεκριμένων  χρηματοπιστωτικών συμφερόντων γίνεται όλο και πιο ορατή. Τόσο οι  ανταγωνισμοί σε επίπεδο τραπεζικό-χρηματιστηριακών συναλλαγών όσο και η ανακατανομή ρευστότητας και ισχύος, δημιουργούν ένα πολεμικό τοπίο, με θύματα –δυστυχώς- τις ανίσχυρες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

Οι βασικοί πυλώνες  του σύγχρονου δικτύου στις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων, έχουν χρώμα τραπεζικό. Τόσο το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα συμφερόντων όσο και τα πετρελαϊκά και φαρμακοβιομηχανικά λόμπι, είναι πλέον άμεσα εξαρτημένα από τις ροές κεφαλαίων του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Ισχυρές βιομηχανίες και πολυεθνικές εταιρείες, με κύκλους εργασιών μεγαλύτερους από το ΑΕΠ χωρών, έχουν άμεση ή έμμεση μετοχική σχέση με επενδυτικά και τραπεζικά ιδρύματα και φυσικά η τοποθέτηση των κερδών τους διεθνώς, συναρτάται πλέον άμεσα από τις στρατηγικές διαχείρισης στον τραπεζικό-χρηματιστηριακό κλάδο.

Ποιά είναι όμως η γεωγραφία των σημερινών συνασπισμών συμφερόντων στις κεφαλαιαγορές; Ποιες είναι εκείνες οι υπερεθνικές συμπράξεις σε επίπεδο διαχειριστών κεφαλαίων που ρυθμίζουν την κυκλοφορία πραγματικού και εικονικού χρήματος στις οθόνες των περίφημων αγορών;

Έχουμε κατ αρχήν, ένα ισχυρό group  αμερικανικών τραπεζών που στηρίζονται έμπρακτα από το αμερικανικό δημόσιο( Bank of America, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citigroup, Wells Fargo, JP Morgan) και φαίνεται ότι αποτελεί τον βασικό αιμοδότη στις κερδοσκοπικές κινήσεις μεγάλων χρηματιστών( Soros, Paulson,Blank) που είτε μέσω hedge funds είτε μέσω άλλων επενδυτικών οχημάτων, ποντάρουν και στοιχηματίζουν σε εκείνες τις αξίες των οποίων  μπορούν να ρυθμίζουν τις τιμές. Αυτό συνέβη τόσο με τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ όσο  και με την συνεχή φούσκα στις τιμές των περισσότερων εμπορευμάτων. Στο group αυτό, συ-στρατεύονται τα μεγάλα private equities που εδράζουν στις ΗΠΑ( Blackstone, Carlyle,TPG,Blackrock ) αλλά και τα μεγάλα μη τραπεζικά αμοιβαία κεφάλαια( Fidelity, PIMCO )

Ένα δεύτερο μπλοκ ισχύος στις χρηματαγορές  έχει τυπικά ως έδρα, το  περίφημο City του Λονδίνου, το οποίο ουσιαστικά αποτελούν τόσο οι παραδοσιακές αγγλικές τραπεζικές δυνάμεις( Barclays, HSBC, Lloyds, RBS) και φυσικά χωρίς την αυστηρή εποπτεία των κανόνων επάρκειας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες . Στο λόμπι αυτό, ακουμπάνε  τα ισχυρά επενδυτικά  σπίτια  του City( Man, Invesco, M&G κ.α )  που εξαρτώνται από τις πιστωτικές γραμμές των τραπεζών αυτών, αλλά και εκατοντάδες μικρότερα hedge funds. Τις  ρυθμίσεις στην κυκλοφορία του χρήματος  επιβάλλει η Bank of England, μια παραδοσιακή κεντρική τράπεζα προσανατολισμένη στην μονεταριστική πολιτική και στην ενδυνάμωση  των βρετανικών χρηματοπιστωτικών συμφερόντων.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα συμφέροντα διασπώνται σε δύο ισχυρά τραπεζικά στρατόπεδα: το γερμανο-ελβετο-αυστριακό( Deutche Bank, Dresdner Bank, Commerzbank, UBS, Credit Suisse,  Raffaisen, είναι οι ισχυροί καθοδηγητές ) και το εκτεθειμένο στην Ν. Αμερική  γαλλο-ιταλο-ισπανικό group( ΒΝP Paribas, SoGen, Credit Agricole, BBVA, Santader , Unicredit , SAN Paolo, Indessa) το οποίο φυσικά είναι φορτωμένο με κρατικά ομόλογα των χωρών του, όπως και οι ελληνικές και πορτογαλικές τράπεζες.

Τέλος, ο πλέον ισχυρός  πυλώνας  κεφαλαιακής βάσης και ρευστότητας που φαίνεται να αποτελεί στρατό από  λευκούς ιππότες ,για την  αναχρηματοδότησης των χρεών παγκοσμίως, είναι τα περίφημα sovereign wealth funds, τα μεγάλα εθνικά ταμεία δηλαδή : Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Κατάρ, Αμπού Ντάμπι, Νορβηγία και τώρα πλέον και  Βραζιλία. Σε αυτά φαίνεται  ότι ένας  κάποιος βαθμός  γεωπολιτικής στρατηγικής  εμπλέκεται στους σκοπούς τους. Τα περισσότερα  κατέχουν κοινές θέσεις αφετηρίας σε μια πιθανή παγκόσμια αναταραχή στις οικονομίες, αφού ξεκινούν από την ίδια θέση : Τεράστια πλεονάσματα ρευστότητας…

Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι σε κάθε ένα από τα προαναφερθέντα μπλοκ χρηματοπιστωτικής ισχύος, υπάρχουν σχεδόν μόνιμα, τόσο  εσωτερικοί ανταγωνισμοί όσο και  αντικρουόμενα συμφέροντα. Όμως, αυτό που τελικά  φαίνεται να συμβαίνει, είναι μια σχεδόν ενιαία δράση και στρατηγική για κάθε group.

Άλλωστε αυτό δείχνουν εδώ και κάποια χρόνια οι αναλύσεις αποδόσεων από τις μαζικές κερδοσκοπικές κινήσεις  στις αγορές. Μπορεί κάποιος να το καταλάβει, παρατηρώντας   την  αλυσίδα αποδόσεων και που φαίνεται να διαμορφώνουν οι  κυκλικές ροές κεφαλαίων, σαν να κινούνται μέσα σε  συγκοινωνούντα δοχεία (από τα ενυπόθηκα δάνεια στα  εμπορεύματα και τώρα στα κρατικά χρέη…