Παρασκευή
19 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4960RSS FEED
Σε εξέλιξη και το ΣκοπιανόEurogroup με Ελλάδα στην κορυφή της ατζέντας
20/01/2018
Με ήλιο αλλά πολύ κρύο, θυελλώδεις ανέμους που ευτυχώς δε διαρκούν πολύ, η Αθήνα και ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά του χειμώνα.

Με πρώτο θέμα την Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στην τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στα θέματα του Eurogroup συγκαταλέγονται επίσης, μεταξύ άλλων, ο διορισμός του προέδρου του EuroWorking Group και η παρακολούθηση της Πορτογαλίας μετά την έξοδο από το μνημόνιο. 

Όπως αναφέρει η ατζέντα της συνεδρίασης της Ευρωομάδας, στην τελευταία συνάντηση το Eurogroup είχε καλωσορίσει την τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών.

Οι υπουργοί είχαν επίσης χαιρετίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και την καλή συνεργασία με την Αθήνα. 

Μετά την τεχνική συμφωνία, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων και θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα. 

Παράλληλα, σε υψηλούς τόνους κινείται και η συζήτηση για τα Σκόπια και την ονομασία.

Στην τελευταία συνάντηση όπου συμμετείχαν οι διαπραγματευτές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο τελευταίος κατέθεσε μία δέσμη ιδεών, με βάση τι συζητούν οι δύο χώρες και ένα βοηθητικό πλαίσιο.

«Τα δύο μέρη μόλις έλαβαν την πρόταση και έχουν κάποια σχόλια και ερωτήσεις και την πάνε πίσω στις πρωτεύουσες τους για να τις εκτιμήσουν και να τις μελετήσουν», πρόσθεσε ο Νίμιτς, που εξέφρασε αισιοδοξία ότι αυτή η διαδικασία κινείται σε μια θετικά κατεύθυνση, ότι οι δύο χώρες έχουν κυβερνήσεις που θέλουν πραγματικά λύση και εκτίμησε ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί μέσα στους προσεχείς έξι μήνες, προσθέτοντας πως θα είναι καλό για τις δύο χώρες και για την περιοχή.

Πάντως, υποστήριξε ότι δεν πιστεύει πως είναι ρεαλιστικό να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία», με κάποια μορφή, στην ονομασία της ΠΓΔΜ. «Δεν είναι ρεαλιστικό να το αποδεχθεί ο λαός αυτής της χώρας, γι αυτό δεν προτείνω ονομασίες που δεν ανήκουν στη σφαίρα του ρεαλισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.