Σαββατοκύριακo
1-2  Απριλίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4577RSS FEED
Λιτότητα; Ήμαρτον! Κάποιος να μας ξυπνήσει...
Γράφει η Μαρία Τρίγκα
 Η οικονομική κρίση που μαστίζει την υφήλιο και ειδικά την Ελλάδα, καλό είναι να αντιμετωπίζεται και με χιούμορ. Εννοείται φυσικά πως εμπνέει τις εταιρίες  να εφευρίσκουν πρωτότυπες λύσεις εξοικονόμησης χρημάτων, κατανάλωσης φυσικών και ενεργειακών πόρων.

Στην πρώτη φωτογραφία βλέπετε ένα γλαστράκι που όταν χρειάζεται πότισμα το φυτό, εμφανίζει ένα σκιουράκι μέσα από τον υποτιθέμενο "κορμό" του. Πενία τέχνας κατεργάζεται, θα μου πείτε. Αλλά το design του είναι όμορφο και η έξυπνη αυτή ιδέα, θα σας απαλλάξει από την έννοια μήπως το ποτίσατε πολύ ή λίγο.  
                    Όσο για την αμφίεση του κυρίου, τι να υποθέσω; Ότι δεν του έφταναν τα χρήματα για να ράψει -προς το παρόν- όλο το κοστούμι ή ότι θέλησε να  μας "μεταφέρει στο κλίμα" της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης; Το λέει με τον τρόπο του, ο κύριος... Μας τα πήραν όλα, αλλά με το γάντι και σιγά σιγά! Φυσικά και θα έχετε αντιληφθεί πως αναφέρομαι στους κυρίους του ΔΝΤ που φρόντισαν και θα εξακολουθούν να φροντίζουν ώστε να κόψουν και να ράψουν το κοστούμι στα μέτρα μας! Ο νοών νοείτω... Άλλωστε, γι' αυτό το λόγο μας επέλεξαν ως μοντέλο ένα Κινέζο, που συμφέρει γιατί είναι οικονομικός!!!
Θαυμάστε το νέο look που λανσάρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο... Το κοστούμι είναι μισό και ο πελάτης είναι μισο-ικανοποιημένος και μισο-ξεβρακωμένος!


 
Θα μου πείτε, τι σας λέω τώρα η γυναίκα και τι με έπιασε; Δίκιο έχετε..., δεν έχετε, δεν ξέρω πια τι να σας πω! Έχω ακόμη μέσα στο μυαλό μου εικόνες από το ταξίδι μου στις ΗΠΑ το 2006, τότε που έβλεπα παντού γύρω μου φτώχια και ανθρώπους να κοιμούνται στα παγκάκια μέσα στο χιόνι και στα χαρτόκουτα...

Αναρωτιόμουν πώς γίνεται σε μία τόσο αναπτυγμένη χώρα, που κυβερνάει και διαφεντεύει όλο τον κόσμο, να μην έχουν λύσει το πρόβλημα των αστέγων και των ανέργων. Και αυτοί φαίνεται μετά από τόσα χρόνια, βρήκαν πιο κατάλληλη τη λύση να τους εξάγουν και στην Ευρώπη, για να μην τους στιγματίζουμε για την ανικανότητά τους να διοικήσουν σωστά μία δημοκρατική χώρα. Τώρα, εκείνοι που έκαναν θεσμό αυτή την κατάσταση μας δεν μας την κληρονόμησαν, απλά, αλλά μας έκαναν να την εισάγουμε μόνοι μας...

Έχω την εντύπωση πως μόνοι μονάχοι μας βγάλαμε τα ματάκια μας και υπερχρεωθήκαμε, γιατί είμαστε μιμητικά, αλλά και ζηλόφθονα όντα. Ζηλέψαμε την οικονομική κρίση της Αμερικής και την αντιγράψαμε, όπως αντιγράφουμε τη μόδα. Θέλαμε υπερκαταναλωτική κοινωνία και εορτοδάνεια και διορισμούς στο Δημόσιο και δεξιώσεις γάμου στο ξενοδοχείο Ritz του Παρισιού.... Και εννοείται ότι το μήνα μέλιτος ο Έλληνας προτιμούσε να το περάσει το λιγότερο στα Κανάρια Νησιά ή τις Μαλβίδες! Να είναι καλά οι τράπεζες με τα δάνεια και τις κάρτες τους... Φρόντισαν όμως, οι καλοθελητές και μας έφεραν και τα καλύτερα Καζίνο, ώστε να παίζουμε ρουλέτα και πόκερ και να κερδίσουμε αυτά που χάσαμε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Αργά το καταλάβαμε πως όταν κάποιος αγοράζει μετοχές δεν κάνει πενταπλάσια τα χρήματα που έχει στην άκρη. Τελικά επιτέλους, ξυπνήσαμε από το λήθαργο... Τώρα ανακαλύπτουμε άλλο τρόπο. Θα παίζουμε τα χρήματα που είχαμε για τη ΔΕΗ και το κρέας για να περάσουμε το μήνα, στις Γαλλικές Ιπποδρομίες και στο Πόκερ. Φρόντισαν τα καλόπαιδα και μας τα προβάλλουν συνεχώς τα βράδια στο χαζοκούτι!

Ήμαρτον! Κάποιος να μας ξυπνήσει...