Σαββατοκύριακo
22-23  Μαρτίου 2025
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5298RSS FEED
Σενάρια εκλογώνΈριξε το γάντι της ΕΡΤ στα πόδια των εταίρων του
14/06/2013
Περισσότερο αποφασισμένος από ποτέ και χωρίς καμιά διάθεση να συνδιαλλαγεί  με τα κατεστημένα συμφέροντα ή να υποχωρήσει έναντι των εταίρων του στην κυβέρνηση, όσον αφορά στην υπόθεση της ΕΡΤ, εμφανίσθηκε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην τελετή για την απονομή των Βραβείων Επιχειρηματικότητας από το ΕΒΕΑ, στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Σαμαράς ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην απόφασή του να θέσει τέλος στο καθεστώς προνομίων και αδιαφάνειας που διατρέχει το σύνολο του δημόσιου τομέα και στην έκφραση πολιτικής βούλησης να αλλάξει αυτή η κατάσταση, με αιχμή του δόρατος την ΕΡΤ, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε σ’ αυτήν με τα πιο μελανά χρώματα και κάνοντας ειδική αναφορά σε προνόμια, αλλά και στις συνεχείς απεργίες, ακόμη και όταν τη χώρα επισκέπτονταν ξένοι ηγέτες για να την στηρίξουν.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να αισθανθεί ο λαός πως δεν υπάρχουν νησίδες αδιαφάνειας και επικράτησης συντεχνιακών συμφερόντων και  να γίνει καθαρό ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στου δύο εταίρους του, που λίγο νωρίτερα είχαν συναντηθεί στη Βουλή και ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους με ήπιες δηλώσεις.

Είχε προηγηθεί μια ταραχώδης ημέρα μέσα στη Βουλή, όπου οι τόνοι ανέβηκαν, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα – ακόμη και αυτό της πρότασης δυσπιστίας.

Εξερχόμενοι της συνάντησής τους, οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης ζήτησαν και νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ενώ από την πλευρά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, το σχόλιο ήταν «λες και δεν έγινε η σύσκεψη αρχηγών της Κυριακής» - αφήνοντας να εννοηθεί πως οι δύο εταίροι ήσαν ενημερωμένοι για το λουκέτο στην ΕΡΤ, κάτι που άλλωστε παραδέχθηκαν και οι ίδιοι, προσθέτοντας πάντως ότι δεν συμφώνησαν.

Το μήνυμα που έστειλαν οι κ. κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, ήταν «ναι στην αναδιάρθρωση, αλλά με την ΕΡΤ ανοικτή», καθώς  «η κυβέρνηση μπορεί να πορευθεί για να ολοκληρώσει το έργο της με επιτυχία από την ώρα που θα εξασφαλίσει και τον συντονισμό και τον κοινό πολιτικό τόπο που πρέπει να υπάρχει».

Σημείωσε πως «είναι απαράδεκτο το γεγονός να είναι κλειστή η ΕΡΤ», προσθέτοντας πως ο εξορθολογισμός της πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ ανοιχτή και κάνοντας λόγο για θολή εικόνα της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος, δήλωσε πως «οι εξελίξεις στην ΕΡΤ θέτουν πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας», σημειώνοντας πως «τα τρία κόμματα έχουν καταβάλει ως τώρα μια τεράστια προσπάθεια και μπορούμε να την συνεχίσουμε εφόσον υπάρχει σχέση ειλικρίνειας και θεσμικής ισοτιμίας».

Κανένας δεν θέλει να διαταραχθεί τώρα η πορεία της χώρας, τόνισε ο κ. Βενιζέλος αναγνωρίζοντας την ανάγκη μεταρρύθμισης αλλά με την ΕΡΤ ανοικτή.

«Συνεπώς», κατέληξε, «περιμένουμε την αντίδραση από την πλευρά της ΝΔ και του πρωθυπουργού... Ελπίζω τα μηνύματα που στέλνουμε να είναι αντιληπτά από όλους...»

Μια πρώτη γεύση της επερχόμενης αντίδρασης του Α. Σαμαρά πάντως, οι δύο αρχηγοί είχαν λάβει και προ της συνάντησής τους, με μια πρώτη πρωθυπουργική απάντηση.

Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, χαρακτήρισε  τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το νέο φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ως θεμέλιο για «την πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που έχει γίνει για τα μέσα δημόσιας ενημέρωσης», προσθέτοντας  ότι «εκείνοι που αντιστέκονται δεν υπερασπίζονται τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά αυτή την ΕΡΤ που υπήρχε μέχρι χθες».

«Καταργούμε μια εστία αδιαφάνειας, σπατάλης. Κάποιοι ενοχλούνται, γιατί θέλουν να διατηρηθεί και η αδιαφάνεια και η σπατάλη», είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση «έχει υποχρέωση να σταματήσει αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα, να σκεπάζει δηλαδή τα προβλήματα» και καταγγέλλοντας την δημοσιογραφική συνδικαλιστική ηγεσία, που στη διάρκεια της απεργίας φιμώνει την άλλη άποψη.

Πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Κουβέλη, ο κ. Βενιζέλος είχε προεδρεύσει στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μάθει να ρίχνει κυβερνήσεις, έχει μάθει να στηρίζει αποφάσεις ευθύνης, αλλά ταυτόχρονα δεν φοβάται και έχει σαφή προτάγματα και προτεραιότητες», είχε υπογραμμίσει ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις της ΕΡΤ και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τού ζήτησε να διαφυλάξει την ενότητα και την προοπτική της κυβέρνησης πάνω στη βάση της ειλικρίνειας, του αμοιβαίου σεβασμού, της θεσμικής ισοτιμίας, της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, του σεβασμού των κανόνων λειτουργίας.

«Ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε μια κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να λειτουργεί με εκπλήξεις, τετελεσμένα, μονομερείς ενέργειες ή εκβιασμούς ανοιχτούς ή υπολανθάνοντες. Δεν γίνονται έτσι οι συνεργασίες, δεν πορεύεται έτσι μια χώρα μέσα σε κρίση που πρέπει να την βρει ενωμένη», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η ελληνική κοινωνία στη συντριπτική της πλειονότητα θέλει ριζική μεταρρύθμιση στο κράτος και το δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ και τόνισε πως είναι άλλη αυτή η προσέγγιση της ουσιαστικής μεταρρύθμισης και άλλο η ξαφνική υπαγωγή του μεγάλου προβλήματος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στις συγκυριακές και τρέχουσες ανάγκες να μειωθούν μέσα στις επόμενες μέρες κατά δύο χιλιάδες άτομα οι εργαζόμενοι στο κράτος.