Σαββατοκύριακo
27-28  Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4969RSS FEED
Βίζερ «αδειάζει» ΡέσλερΟδικός χάρτης για πολιτική λύση και προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις
Οδικό χάρτη με πολιτικό περιεχόμενο συνεχίζει να χαράσσει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να ολοκληρώνει τις επαφές του σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο αύριο ημέρα επίσκεψης του προέδρου της Κομισιόν Μπαρόζο, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια και μετά την απόφαση για προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης.

Η χάραξη αυτής της πολιτικής οδού ξεκίνησε με τις αποφάσεις της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, στις 18 Ιουλίου, συνεχίστηκε με την επικοινωνία του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Η χθεσινή ημέρα, ημέρα μνήμης των θυμάτων της επτάχρονης δικτατορίας και επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας πριν από 38 χρόνια, βρήκε την Ελλάδα σε πυρετώδεις προετοιμασίες, προκειμένου να εξασφαλίσει μια ήπια έκθεση από την τρόικα, η οποία θα δώσει στη χώρα μας τον αναγκαίο χρόνο για να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά και να αντιμετωπίσει παράλληλα τις υφεσιακές επιπτώσεις του προγράμματος προσαρμογής.

Την ίδια ώρα, έστω και με το σταγονόμετρο, φθάνουν το ένα μετά το άλλο τα ενθαρρυντικά μηνύματα.

Ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group),  Αυστριακός Τόμας Βίζερ, «άδειασε» τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, λέγοντας πως η άποψή του περί ενδεχόμενης εξόδου της χώρας μας από το ευρώ είναι «μεμονωμένη».

«Σύμφωνα με τα όσα ακούω από όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς, δεν τίθεται καμία αμφιβολία σχετικά με τη ακεραιότητα της Ευρωζώνης», δήλωσε μιλώντας στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF.

Όπως είπε, «πρέπει να δούμε ποια είναι η πραγματική απόκλιση από το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα και τα συμφωνηθέντα μέτρα. Είναι μόνο οι τρεις μήνες που χάθηκαν λόγω εκλογών, είναι περισσότερο, είναι λιγότερο; Κατόπιν, θα δούμε τι πρέπει να γίνει για να επαναφέρουμε το πρόγραμμα. Θα χρειασθούν πολιτικές αποφάσεις από την Ευρωζώνη ή μπορεί να δοθεί λύση με απλή προσαρμογή του προγράμματος;», έθεσε το θέμα στην ουσία του, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η πολιτική αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Από την πλευρά της, και η Αυστριακή υπουργός των Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, δήλωσε χθες ότι προς το παρόν βρίσκεται εκτός ατζέντας η συζήτηση για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Κάτι τέτοιο δεν συζητείται προς το παρόν», δήλωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Περιμένουμε την έκθεση της τρόικας, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο».

Είπε επίσης πως μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση για την Ελλάδα, θεωρείται ότι η χώρα θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της ως το 2020, όπως έχει συμφωνηθεί, εφόσον υλοποιήσει το πρόγραμμα ων μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει.

Για τις «ανυπολόγιστες» συνέπειες που θα είχε για όλες τις χώρες μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη προειδοποίησε πάλι και ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.

Ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Ελλάδα, σημειώνοντας πάντως ότι το ίδιο ισχύει και για την ελληνική κυβέρνηση.

«Θα το επαναλάβω για μια ακόμη φορά, πως αν μια χώρα εξέλθει από την Ευρωζώνη, αυτό θα έχει μειονεκτήματα για όλες τις χώρες», παρατήρησε, επισημαίνοντας ότι η λύση της εξόδου από το ευρώ «δεν είναι, όπως θέλουν να την παρουσιάσουν ορισμένοι, η φθηνότερη, η ευνοϊκότερη και η καλύτερη, αλλά, τουναντίον, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες».