Τετάρτη
22 Μαΐου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3167RSS FEED
Ικανοποίηση από το εξωτερικόΑντιδράσεις εντός της χώρας για τη συμφωνία με τα Σκόπια
13/06/2018

Στην ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Σκοπιανός ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ, όπως ανακοίνωσαν σε διαγγέλματά τους.

Ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης της Βουλής για την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, η συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο αφότου ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα.

Πλέον η ευθύνη εναπόκειται στην ΠΓΔΜ, να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε, είπε από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος. Ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης από τον Αλ. Τσίπρα, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ενώ με δήλωσή του κάλεσε τον Πρωθυπουργό να μην την υπογράψει.

«Κακή» χαρακτήρισε τη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην την υπογράψει.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεσήμανε ότι ο κ. Τσίπρας «δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του και τόνισε: «Αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση».

«Η συμφωνία είναι καλή. Κακή είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Κακή και ανιστόρητη, εκτός πραγματικότητος, είναι η σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Θέλει να διχάσει χώρα προκειμένου να μην φανεί ο εσωκομματικός της διχασμός», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σε αξιολόγηση του επίσημου σχεδίου συμφωνίας για τη μετονομασία της ΠΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα προχωρήσει το Κίνημα Αλλαγής, προκειμένου να διαπιστώσει εάν πληροί τις προϋποθέσεις για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

Ιστορική χαρακτηρίζουν τη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας η Ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, σε κοινή τους δήλωση.

Τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, για το ζήτημα της ονομασίας, χαιρέτισε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αυτή η ιστορική συμφωνία αποδεικνύει την πολυετή υπομονετική διπλωματία και την προθυμία αυτών των δύο ηγετών να λύσουν μια διαμάχη που επηρέασε την περιοχή για πολύ καιρό», σημείωσε.

Με τη διαδικασία των ανακοινώσεων και δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής θα ενημερώσει ο Αλέξης Τσίπρας την εθνική αντιπροσωπεία για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει ότι «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».