Σάββατο
30 Μαΐου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3540RSS FEED
Η μεγάλη κρίση χρειαζόταν έναν ηγέτη με τα χαρακτηριστικά του κ. Μητσοτάκη
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

       Από τις πρώτες εβδομάδες της νέας διακυβέρνησης, η συντριπτική πλειοψηφία των νουνεχών πολιτών  έχει εκπλαγεί από την ταχύτητα λήψης αποφάσεων, αλλά και τον τρόπο δράσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

       Ταυτόχρονα οι έμπειροι αναλυτές της αγοράς γνωρίζουν ότι η οικονομία είναι πάνω απ’ όλα κλίμα, ατμόσφαιρα και προσδοκίες. Τα υπόλοιπα έπονται.

        Είναι αλήθεια ότι η  νεοεκλεγείσα κυβέρνηση με την αυτοδυναμία που κατέκτησε, ξεκαθάρισε πλήρως τα πεδία της πολιτικής και της οικονομίας, ενώ απέκτησε και καθαρό ορίζοντα τετραετίας.

       Πέραν αυτού  η μετάδοση θετικών σημάτων και μηνυμάτων προς την ευρύτερη επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα, καλλιέργησαν κλίμα προσδοκιών και μεταβολή των συνθηκών.

      Το ετήσιο οικονομικό ραντεβού της Θεσσαλονίκης, προσφέρονταν πραγματικά για το σκοπό αυτό.

       Οι εμφανίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στα πλαίσια της ΔΕΘ, απέδειξαν ότι είναι και πολύ καλά προετοιμασμένος και σφαιρικά ενημερωμένος για όλα τα θέματα.

       Παρουσίασε ένα αναλυτικό πρόγραμμα δράσης για την επόμενη χρονιά, γνωρίζοντας ότι εύκολα μπορεί να μετατραπεί από κριτήριο αξιολόγησης σε κριτήριο ανικανότητας. Και όμως το τόλμησε.

       Όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ, αφορούν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στην τόνωση όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Κυρίως όμως στην αναγέννηση της μεσαίας τάξης.

       Η υλοποίηση των δεσμεύσεων  αναφορικά με τις μειώσεις τόσο των φόρων όσο και ασφαλιστικών εισφορών, μπαίνει αμέσως και με προγραμματισμένες κινήσεις σε τροχιά.

       Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του αναπτυξιακού πακέτου φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων για τα νοικοκυριά, τους αγρότες, την αγορά ακινήτων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

       Με τον τρόπο αυτό στέλνει μήνυμα σιγουριάς και αισιοδοξίας, αναπτύσσοντας συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάκαμψη.

       Επίσης η νέα κυβέρνηση φέρνει εντός του Σεπτεμβρίου νέο νομοσχέδιο για τις επενδύσεις, ώστε να επιταχύνει τα επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα.

       Επιπλέον, η κυβέρνηση προχωρά σε στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας που είναι βασική προϋπόθεση για την ανάσχεση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

       Επίσης ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έθεσε ρεαλιστικούς στόχους για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ελπίζει ότι από το 2021 θα μειωθεί ο στόχος του πλεονάσματος σε 2%, για να επαναφέρει τη δυναμική στην οικονομία με περαιτέρω φορολογικές περικοπές και δημόσιες επενδύσεις.

       Και τούτο διότι θέλει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές τα σχέδιά του. Θέλει να τους πείσει ότι αυτό είναι και προς το δικό τους συμφέρον.

       Με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, ενισχύει τη φερεγγυότητα της Ελλάδας, ενθαρρύνει τις επενδύσεις, τονώνει την αγορά εργασίας και δημιουργεί «ευημερία» για τη χώρα.

       Όμως η κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας και το χρέος 181,9% του ΑΕΠ που παρέδωσε η προηγούμενη διακυβέρνηση, αποτελούν τους μεγάλους αντιπάλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

       Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα και σωστά. Τα αποτελέσματα πρέπει να φανούν μέσα στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

       Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτύχει, η χώρα θα χάσει οριστικά το τραίνο της νέας οικονομίας, με ανεπανόρθωτες ζημιές για την κοινωνία.

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ. Ε.