Τετάρτη
24 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4965RSS FEED
ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ: ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΤΤΩΝ ΚΙΛΩΝ
25/07/2012
Γλυκά νέα για τα άτομα με διαβήτη και για όσους επιχειρούν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους, καθώς μεγάλοι επιστημονικοί οργανισμοί ψηφίζουν υπέρ των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών όπως η ασπαρτάμη και τα γλυκαντικά από το φυτό στέβια, γνωστών και ως «υποκατάστατα ζάχαρης», επιβεβαιώνοντας ότι μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο του σωματικού βάρους όταν υποκαθιστούν τη ζάχαρη στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.
 
Μέχρι πρότεινος, ελάχιστοι επιστημονικοί φορείς είχαν πάρει επίσημη θέση απέναντι στα μη θερμιδογόνα γλυκαντικά (όπως είναι η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, η σουκραλόζη, οι γλυκοζίτες στεβιόλης κ.λπ), τα οποία συχνά προστίθενται σε τρόφιμα και ροφήματα στη θέση της ζάχαρης, προκειμένου να μειώσουν το περιεχόμενό τους σε σάκχαρα και θερμίδες.

Τα ευχάριστα νέα φέρνει κοινή επιστημονική δήλωση του Αμερικάνικου Καρδιολογικού Συλλόγου (American Heart Association) και του Αμερικάνικου Διαβητολογικού Συλλόγου σχετικά με τα μη θερμιδογόνα γλυκαντικά.

Οι δυο επιστημονικοί Σύλλογοι εξέτασαν την επίδραση των μη θερμιδογόνων γλυκαντικών στην όρεξη, το αίσθημα της πείνας, την ενεργειακή (θερμιδική) πρόσληψη, την εξισορρόπησή της από άλλες πηγές, αλλά και το ρόλο τους στον έλεγχο του βάρους και ορισμένες καρδιαγγειακές και μεταβολικές παραμέτρους της υγείας.

Το συμπέρασμά τους ήταν ότι, όταν τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες χρησιμοποιούνται στη θέση των πρόσθετων σακχάρων  σε τρόφιμα και ροφήματα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να φτάσουν και να διατηρήσουν φυσιολογικό σωματικό βάρος – με την προϋπόθεση ότι οι θερμίδες που «εξοικονομούνται» από τη χρήση τους να μην «αναπληρώνονται» από άλλες πηγές.

Ειδικά για την ευαίσθητη ομάδα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, που πρέπει να ελέγχουν ακόμα πιο προσεκτικά την πρόσληψη υδατανθράκων, όπως η ζάχαρη, στο διαιτολόγιό τους, οι επιστημονικοί σύλλογοι συμφώνησαν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν επιδρούν στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ούτε έχουν οποιαδήποτε άλλη επίδραση στη γλυκαιμική απόκκριση.
 
http://www.diabetes.org/for-media/2012/ada-aha-sweetener-statement.html